29. června 2012 • 22:32

Simon: Tenistky si tolik peněz nezaslouží. Jsme víc sexy, kontruje Serena

Autor: jj
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

„Mužský tenis je atraktivnější, ženy si nezaslouží stejné prize money.“ Tenista Gilles Simon tímto výrokem zrovna neprokázal pověstnou francouzskou galantnost. Píchl do vosího hnízda a znovu rozdmýchal věčnou debatu o rovných odměnách na grandslamech. Ve Wimbledonu bude mít víc sympatizantů než jinde. Travnatý turnaj byl posledním, který začal platit stejně mužům i ženám. Stalo se tak teprve před pěti lety.



I obecně je Wimbledonu vyčítáno, že je nejvíc sexistickým podnikem v tenisovém kalendáři. Pořadatelé z All England Clubu dokonce jednou přiznali, že nasazování tenistek na centrální kurt se řídí i podle jejich atraktivního vzhledu. A především je pravidlem, že denně se na největším kurtu odehrají dva mužské zápasy a pouze jeden ženský.

Simon je členem hráčského výboru při ATP, jeho hlas má váhu. „Běžte se zeptat všech 128 hráčů v šatně a řeknou vám to samé. Myslíme si to úplně všichni,“ tvrdil 13. hráč světa, jenž včera zrovna nepodpořil jeden ze svých argumentů, že muži hrají delší utkání. Ve 2. kole prohrál hladce ve třech setech s Belgičanem Malissem.

Sedmadvacetiletý Francouz však tvrdí, že nejdůležitějším faktorem při přerozdělování odměn by měla být kvalita show. A tu podle něj nabízejí muži větší. „Zvlášť v éře Federera, Nadala a Djokoviče. Jen se podívejte na ceny lístků na mužské a ženské finále, také nejsou stejné,“ podotkl. Má pravdu, vstupenka na mužské finále Wimbledonu stojí o 15 liber víc než na ženské (105 versus 120).

Reakce tenistek byly podle očekávání rozčilené. „Řekla bych, že dneska se víc lidí dívalo na můj zápas než na jeho,“ vzkázala Francouzovi Maria Šarapovová. „To určitě, Maria je mnohem víc sexy než on,“ smála se Serena Williamsová Simonovi, jenž je pověstný svými tenkými nožičkami a v mládí se mu kvůli tomu přezdívalo „Kuře“.

Francouz nechce být šovinistou a tvrdí, že v běžném životě si ženy a muži zaslouží stejné podmínky. „Tenis je ale zábavní průmysl a v něm fungují věci jinak. Nezáleží na to, zda jste muž nebo žena. Záleží na počtu lidí, kteří vás chtějí vidět. Shakira vydělává víc než zpěváci, protože přitáhne na koncert víc lidí. A stejné je to s mužským tenisem,“ tvrdí.

Odvěké argumenty dam, že pracují stejně usilovně a tvrdě jako druhé pohlaví, ho nechávají chladným. „Jeden může tvrdě pracovat a být slavným zpěvákem. A druhý stejně pracovitý člověk si bude navždy zpívat jen v koupelně. Rozhoduje publikum.“

Francouz zaslouží body za odvahu, s jakou ožehavé téma otevřel. Věčně opatrný diplomat Roger Federer ho raději velkým obloukem obešel. „Tohle je věc názoru, nekonečná debata,“ smetl otázku ze stolu. „Jsem si jistý, že i největší hvězdy se mnou souhlasí. Když se o tom v šatně bavíme, dávají mi za pravdu. Jenom asi musí mlčet, aby nepřišly o miliony na smlouvách,“ pokrčil rameny Francouz.

Kolik stojí lístky na finále
105 liber ženské finále
120 liber mužské finále

Rovné prize money na grandslamech jsou především vyjádřením politické korektnosti nejdůležitějších turnajů než skutečným odrazem tržní síly mužského a ženského tenisu. Vždyť dotace běžných turnajů WTA jsou dramaticky nižší než u ATP.

Směr, kterým ženský tenis v posledních letech spěje, dává Simonovi za pravdu. Trendem je spojování turnajů, aby měly ženskou i mužskou část. Na publiku, které přitáhnou tenisté, vydělají i tenistky. Dokonce se mluví o myšlence společného Turnaje mistrů a mistryň. „Jistě. Pamatuji se, že v Římě jednou přišlo na ženské finále dvacet lidí. Společné turnaje ženám pomáhají. Jenže kurty jsou pak tak plné, že nemáme kde trénovat,“ ulevil si. „Tak si musíš přivstat,“ snažila se ho usadit krajanka Marion Bartoliová.

Nekonečný příběh o psech a kočkách v tenisovém podání může pokračovat dál a dál.

Vstoupit do diskuse
0

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud