Pavel Novotný
2. prosince 2013 • 16:50

Jubileum tenisové legendy: Kariéru Selešové zničil nůž psychopata

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

V pondělí druhého prosince oslaví Monika Selešová své čtyřicáté narozeniny. Život rodačky ze Srbka by vydal na pořádně tlustou knihu. Byla nejlepší hráčkou světa, vyhrála devět grandslamových turnajů, ale především její fantastickou kariéru defacto ukončil útok psychopata.



Monika Selešová na začátku devadesátých let suverénně vládla ženskému tenisu. Její obouručné údery z obou stran doprovázené výrazným hekáním, kvůli kterému se stala pro řadu diváků nepříliš oblíbenou hráčkou, byl postrachem pro každou soupeřku.

Čtyřikrát vyhrála Australian Open, třikrát Roland Garros, dvakrát US Open. Jen Wimbledon se jí, stejně jako Ivanu Lendlovi, nikdy vyhrát nepodařilo. Nejdále se v něm dostala v roce 1992, kdy byla ve finále, tam však prohrála se Steffi Gráfovou.

Osudový den se pro Selešovou odehrál 30. dubna roku 1993, kdy tenistku během střídání stran při zápase s Bulharkou Magdalenou Malejevovou napadl šílený fanoušek Guenter Parche. Fyzicky neutrpěla tehdy devatenáctiletá tenistka žádnou velkou újmu, o to větší šrám zůstal na její duši.

VIDEO: Osudový moment Moniky Selešové

I když se Selešová na kurty v srpnu roku 1995 vrátila, na své dřívější úspěchy již nikdy nenavázala. I přes obrovský psychický tlak dokázala v roce 1996 ještě jednou vyhrát Australian Open na další grandslamový titul však již nikdy nedosáhla.

V roce 2003 se na naposledy objevila na oficiálním turnaji, o pět let později oznámila definitivní konec kariéry.



Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud