Jan Jaroch
16. května 2017 • 21:10

Oranžový teror je zpět. Nadal dominuje a hlasí: Chci titul z French Open

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Monte Carlo – 10. Barcelona – 10. Roland Garros? I na pařížských kurtech bude génius z Mallorky útočit na desátý kariérní titul, bezprecedentní odznak své antukové dominance. Po hubenějších letech rozehrál Rafael Nadal opět teror na oranžové hlíně, letos na ní ovládl všech 15 zápasů a díky tomu uchvátil tři tituly. Po Rogeru Federerovi se daří i španělskému bojovníkovi vrátit čas zpět.



Rafael Nadal je oběť rituálů. Před každým podáním si upraví vlasy za ucho, popotáhne si spodní prádlo. Běda, kdyby jeho lahve s pitím nemířily etiketami tam, kam chce. A to už by se rovnou mohla zřítit nebesa, pokud by šlápl mezi výměnami na čáru.

Španělův svět je v pořádku, když všechny tyto zvyky dodržuje. A letos vrací do hry ještě jeden rituál made in Mallorca - antukovou neporazitelnost. Borec, jehož tenis je víc než u jiných založený na sebedůvěře, sílí na jaře každým odehraným týdnem.

SESTŘIH: Nadal slaví 30. triumf na Masters, v Madridu porazil Thiema
Video se připravuje ...

Na titul z ATP čekal rok, od půlky dubna však posbíral tři za čtyři týdny (Monte Carlo, Barcelona, Madrid). A na další líčí nyní v Římě. Když se tenisový kolotoč přesune z amerických betonů na evropskou antuku, nastává pro Španěla pokaždé lovná sezona.


Poslední sezony Rafaela Nadal na antuce
SEZONA BILANCE TITULY
 2017  15:0  3
 2016  21:4   2
 2015  26:6  2
 2014   25:3  3
 2013    39:2    6
2012  23:1  4
2011  28:2   3
2010  22:0  4

„Tohle je pro mě velmi emociální období roku. Miluji tyhle turnaje, snažím se získat každý z nich. Vedlo se mi v Monte Carlu, Římě i tady,“ vyprávěl v Madridu, metropoli své rodné země, kde měl při finále s mladým Rakušanem Dominicem Thiemem (7:6, 6:4) v zádech plné tribuny stadionu La Caja Mágica. A za jejich potlesku po mečbolu okamžitě poklekl a skryl dojetím se křivící tvář do dlaní.

Turnaj hraný ve vyšší nadmořské výšce (667 m), kde míče znatelně rychleji létají, je známý tím, že není lovištěm klasických antukářů. Vyhrát tam dvakrát dokázal Roger Federer či jednou Andy Murray. I v tomhle prostředí ale letos válel král antuky Nadal neohroženě, set mu nedokázali vzít Kyrgios, Goffin, Djokovič ani Thiem.

SESTŘIH: Nadal nedal Djokovičovi šanci a postoupil v Madridu do finále
Video se připravuje ...

„Neskutečně umisťuje podání, jeho bekhend nabral razanci a drtivý forhend si obíhá snad ještě víc než normálně. Proto tak vládne,“ popisoval Brad Gilbert „Rafovu“ proměnu, jež byla markantní i v sobotním madridském semifinále s Novakem Djokovičem. Srba, kterého neporazil tři roky a sedm zápasů, vystřílel Nadal z kurtu 6:2, 6:4.

A bylo evidentní, k čemu mu slouží znovu významně naběhlý biceps na levačce. V duelu s Djokovičem servíroval první podání průměrnou rychlostí 186 kilometrů za hodinu. Loni takový zápas odservíroval jednou, letos je předvádí celkem pravidelně.

Ve spojení s nadalovskou bojovností jde o klíčový prvek. Proto Španěl vévodí statistice odvrácených brejkbolů v sezoně i před dvoumetrovými ranaři Johnem Isnerem s Ivem Karlovičem a taktéž se drží v první pětce v proměňování vlastních brejkbolů.

SESTŘIH: Nadal doma v Madridu válí, ve čtvrtfinále zdolal Goffina
Video se připravuje ...

Tenhle mix mu letos vynesl už 34 vyhraných zápasů (5 porážek), čímž vévodí ATP. Stejně jako letos získanými body. Nadal jednoduše hraje šťastné období, při kterém stoprocentně využívá, že je konečně delší čas zdráv a zároveň se nevede dalším alfa samcům tenisové planety (Murray, Djokovič).

Jako první muž v dějinách dokázal proto zaokrouhlit počet titulů z jednoho turnaje na deset. A zvládl to hned na dvou místech – v Monte Carlu a Barceloně. A už za dva týdny se vydá na výpravu za třetí „La Decima“.

Na jeho desátý titul z Roland Garros, jímž by v grandslamové historii předstihl devět Wimbledonů Martiny Navrátilové, se již hojně sází. Podle jedné z britských kanceláří má Rafa nadpoloviční šanci, že to letos dokáže.

„Ten titul chci,“ prohlásil brzy jednatřicetiletý král antuky, jemuž letos sedí koruna na hlavě obzvlášť pevně.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud