2. prosince 2021 • 11:45

Druhý hovor s čínskou tenistkou. Zdála se v pořádku, WTA to vidí jinak

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Mezinárodní olympijský výbor (MOV) uvedl, že ve středu absolvoval druhý videohovor s čínskou tenistkou Pcheng Šuaj. Potvrdilo se podle něj, že je hráčka v bezpečí a v pořádku. Tým MOV nabídl bývalé světové jedničce ve čtyřhře podporu a dohodl se s ní na lednovém osobním setkání.



„Máme stejné obavy jako mnoho dalších lidí a organizací o blaho a bezpečnost Pcheng Šuaj. Proto s ní tým MOV včera vedl další videohovor. Nabídli jsme jí širokou podporu, zůstaneme s ní v pravidelném kontaktu a dohodli jsme se na leden na osobním setkání,“ uvedl MOV v prohlášení na webu.

Obavy o stav Pcheng Šuaj panují od 2. listopadu, kdy hráčka na sociálních sítích obvinila bývalého významného komunistického funkcionáře ze sexuálního napadení. Elitní čínská tenistka se poté vytratila z veřejného života a až po tlaku zahraničních médií a organizací se objevila ve videích stranických médií. Poté se s ní 21. listopadu spojil prezident MOV Thomas Bach, kterého hráčka ve videohovoru ujistila, že je v pořádku.

Tenistka obvinila vicepremiéra Číny, poté načas zmizela. Jak je to s ní teď?
Video se připravuje ...

O bezpečí Pcheng Šuaj však není přesvědčena Ženská tenisová asociace (WTA), jejíž šéf Steve Simon ve středu oznámil, že kvůli přístupu čínské strany zastavuje pořádání turnajů v Číně a Hongkongu. Prezident WTA Steve Simon uvedl, že pozastavení konání turnajů v Číně by se nemuselo týkat pouze příštího roku, ale mohlo by se protáhnout i dál. Rozhodnutí WTA zastavit působení v Číně kvůli případu tenistky Pcheng Šuaj ocenily osobnosti typu Billie Jean Kingové, Novaka Djokoviče či Petry Kvitové.

MOV dnes uvedl, že se v případu Pcheng Šuaj snaží o „tichou diplomacii“ a lidský přístup. „Snahy MOV vedly k půlhodinovému videohovoru s Pcheng Šuaj 21. listopadu, během něhož vysvětlila svou situaci a zdála se být v bezpečí a v pořádku vzhledem ke složité situaci, v níž se nachází. To se ve včerejším hovoru potvrdilo,“ uvedl MOV. „Náš přístup zaměřený na člověka znamená, že se budeme nadále zajímat o její situaci a budeme ji podporovat.“

Mezinárodní olympijský výbor si za svůj přístup k případu vysloužil kritiku některých lidskoprávních organizací. Například představitelé Human Rights Watch uvedli, že MOV více záleží na hladkém průběhu únorových zimních olympijských her v Pekingu než na blahu tenistky.

MOV, jenž s čínskou stranou na organizaci ZOH 2022 úzce spolupracuje, neuvedl, jak se k videohovoru s Pcheng Šuaj dostal. Panují obavy, jež naznačil i šéf WTA Simon, že byl kontakt s MOV předem připravený čínskými úřady a že Pcheng Šuaj nemůže mluvit svobodně bez cenzury.

Čínští představitelé opakovaně tvrdí, že považují kauzu za zpolitizovanou a za pokus poškodit zemi před ZOH.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud