28. července 2022 • 23:00

Prague Open: postup Noskové, konec Krejčíkové i loučení Hlaváčkové

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sedmnáctiletá tenistka Linda Nosková překvapivě porazila na turnaji Livesport Prague Open nasazenou pětku Alizé Cornetovou z Francie 7:5, 1:6, 7:6 a při vyřazení Barbory Krejčíkové a Lucie Havlíčkové si ve čtvrtek jako jediná Češka zajistila účast ve čtvrtfinále. Zatímco Nosková slaví první postup mezi nejlepších osm hráček turnaje WTA v kariéře, Krejčíková přišla po prohře s Japonkou Nao Hibinovou 6:3, 6:7, 3:6 o šanci obhájit loňský titul. Havlíčková podlehla světové dvojce Anett Kontaveitové z Estonska 4:6, 3:6.



Vítězka loňského juniorského Roland Garros Nosková narazí v příštím duelu právě na Hibinovou, 251. hráčku světa. Z českých hráček v turnaji pokračuje ještě Marie Bouzková, jež vyzve v pátek v boji o semifinále Rusku Oksanu Selechmetěvovou.

Ve čtvrtfinále čtyřhry dohrál pár Lucie Hradecká, Andrea Sestini Hlaváčková. Duo H+H prohrálo s britsko-japonským párem Samantha Murrayová, Mija Katoová za pětapadesát minut 3:6, 1:6. Sestini Hlaváčková, která pojala turnaj jako rozlučku s kariérou, tím pádem sehrála svůj definitivně poslední zápas.

Svěřenkyně trenéra Tomáše Krupy Nosková vykročila za životním vítězstvím proti 38. hráčce světa Cornetové už v úvodní sadě, kterou vyhrála v koncovce. Čtvrtfinalistka posledního Wimbledonu, kde ukončila vítěznou sérii světové jedničky Igy Šwiatekové, se ale oklepala, ve druhé sadě dominovala a vynutila si třetí set.

V něm přišla každá tenistka jednou o servis a utkání dospělo do zkrácené hry. V ní 112. hráčka světa Nosková prohrávala 0:2, šesti míčky za sebou ale k radosti publika tie-break otočila a měla k dispozici čtyři mečboly. Cornetová se ale ani tentokrát nevzdala, všechny odvrátila a podobně si vedla i při pátém mečbolu za stavu 6:7. Teprve až když si Nosková vynutila šestou šanci na ukončení zápasu, tak kapitulovala.

Duel dvojnásobné vítězky loňského French Open Krejčíkové s Hibinovou se dlouho nesl ve znamení ztracených servisů. Šestadvacetiletá rodačka z Brna přišla v úvodu dvakrát o podání, díky třem brejkům se ale ujala vedení. V závěru prvního setu prolomila servis japonské soupeřky ještě jednou a proměnila třetí setbol.

Andrea Sestini Hlaváčková se svou dcerou Isabellou po posledním zápase své kariéry
Andrea Sestini Hlaváčková se svou dcerou Isabellou po posledním zápase své kariéry

Ve druhé sadě měla Krejčíková další dva brejky. Za stavu 5:3 podávala na výhru v zápase, šanci ale nevyužila. Hru neukončila ani později za stavu 6:5 při podání soupeřky a neměla ani jeden mečbol. Ve zkrácené hře uspěla po třetím využitém setbolu Japonka (7:5).

Rozhodnutí padlo v osmé hře třetího setu, poté co Hibinová získala brejk na 5:3. Při jejím servisu pak měla Krejčíková čtyři brejkbolové příležitosti, znovu ale neuspěla. Obhájkyně titulu v utkání využila jen 7 z 22 šancí na brejk a udělala osm dvojchyb.

„Je mi líto, že už dál nepokračuju, a budu se těšit příští rok,“ uvedla Krejčíková, načež se neubránila slzám. „Myslím, že kámen úrazu byl servis. Nebyl optimální a v důležitých momentech mě nepodržel, jak jsem chtěla. To se tak někdy stane. Jedu dál,“ doplnila Krejčíková.

Rozdíl 785 míst v žebříčku

Sedmnáctiletá Havlíčková se do druhého kola na okruhu WTA dostala poprvé v kariéře. Od finalistky loňského Turnaje mistryň Kontaveitové ji v žebříčku dělí 785 míst, nicméně začala bojovně. Ve třetí hře ale přišla o podání, zatímco rodačka z Tallinnu nezaváhala.

Také ve druhém setu se Havlíčková favoritky nezalekla. Nezlomil ji ani ztracený servis v úvodu a hned Kontaveitové brejk oplatila. Ve třetím gamu odvrátila tři brejkboly a dál držela s druhou hráčkou světa krok. Kontaveitová ale za stavu 3:3 prolomila servis české juniorky znovu, šanci už nepustila a po hodině a 14 minutách slavila postup mezi nejlepší osmičku.

„Musím říct, že mi tolik lidí ještě po prohře negratulovalo. To je novinka,“ řekla s úsměvem na tiskové konferenci Havlíčková. „Dojmy ze zápasu jsou dobré. Mrzí mě, že jsem prohrála, ale vyhrát by bylo nesmírně těžké. V podstatě to bylo až nemožné. Ze zápasu si beru jen to nejlepší,“ doplnila talentovaná tenistka.

Loučení s kariérou

Poslední zápas úspěšné kariéry sehrála Sestini Hlaváčková. Pětatřicetiletá tenistka a bývalá světová trojka v deblu s dlouholetou parťačkou Hradeckou, s níž získala dva grandslamové tituly nebo stříbro z olympiády v Londýně, vypadla ve čtvrtfinále.

V duelu proti dvojici Murrayová, Katoová nezaznamenaly Češky ani jeden brejk. Fanoušci po zápase odměnili Hlaváčkovou potleskem,

„Jsem strašně šťastná, že jsme to nakonec v té tmě dohrály. Myslím, že jsme to odehrály s hezkým pocitem,“ řekla Hlaváčková.

„Ano, prohrály jsme, ale pořád je co oslavovat. Turnaj jsme zahájily krásným zápasem v pondělí a teď to ukončily. Děkuji ještě jednou Lucce, že do toho šla a že ten turnaj obětovala i s tou vidinou, že nebudu úplně ready. Myslím, že jsme to ale nakonec odehrály dobře," dodala.

Oficiální ceremoniál na rozloučenou s vítězkou 27 turnajů ve čtyřhře se uskuteční v sobotu.

Vstoupit do diskuse
3
Články odjinud


Články odjinud