31. srpna 2023 • 04:40

Výdělky českých tenisových hvězd. Ikona v TOP 10, komu nesou sponzoři?

Autor: fiš
Vstoupit do diskuse
0
  • Video se připravuje ...

    Na kolik peněz si mohou přijít elitní tenistky? Zisky sportovkyň se skládají ze dvou hlavních složek. Tou první jsou „prize money“ neboli finanční ohodnocení za účast a umístění na jednotlivých turnajích. Druhou a neméně důležitou položkou je sponzoring, tedy peníze, které tenistky inkasují díky uzavření sponzorských smluv, účasti v reklamách či na jiných marketingových akcích. Projděte si, jak si vedou Češky ve srovnání s elitou. 

  • Serena Williamsová nemá konkurenci

    Historicky nejlépe vydělávající hráčkou tenisu je Serena Williamsová a to s velkým přehledem. Ačkoliv se od září 2022 na kurtech neobjevuje a nedávno na svět přivítala druhou dceru, na konci minulého roku činil její zisk pouze na prize money 94 milionů dolarů, tedy 2,2 miliardy českých korun. Za svou dosavadní kariéru si tak vydělala dvakrát více, než její sestra Venus na druhém místě. Třetí pozice patřila Rumunce Halepové a největší nárůst se předpokládá u současné jedničky Igy Swiatekové z Polska.

    Serena Williamsová na pozápasové tiskové konferenci Serena Williamsová na pozápasové tiskové konferenciFoto Reuters

  • Češky: Kvitová v TOP 10

    Dvojnásobná wimbledonská vítězka Petra Kvitová dosud vydělala na kurtech 37 milionů dolarů a ziskem 30. titulu na jaře v Miami se posunula na 10. místo v žebříčku historicky nejlépe vydělávajících tenistů a tenistek - za devátou Marii Šarapovovou. A její výdělky díky postupům v dalších turnajích stále rostou. Spolupráce, které nyní třiatřicetiletá hráčka má, jsou se společnostmi TAG Heuer, Nike, Wilson, Audi, Mattoni. Mezi další patří například i Česká pošta.

    Kolik vydělávají české tenisové hvězdy? Kvitová v TOP světové desítce
    Video se připravuje ...

  • Markéta Vondroušová Šimková

    Kolem poslední vítězky travnatého grandslamu Markéty Vondroušové a finalistky French Open z roku 2019 je poslední dobou rušno. Když byla mimo hru kvůli zranění, sponzorská firma Nike od ní dala ruce pryč. Teď už ale nadějná česká tenistka smutnit nemusí.

    Nejen její úspěchy, ale i nezdolná bojovnost oslovily švédskou oděvní firmu J. Lindeberg, do své rodiny sportovců ji pozval i rakouský koncern Red Bull a na US Open je už čtyřiadvacetiletá Češka jejich hrdou tváří. Celkově si Vondroušová za kariéru vydělala na prize money 8,5 milionů dolarů a je více než pravděpodobné, že tato částka bude nadále růst.

    Pár let navíc, déšť, ale i zranění mi nakonec pomohlo. Vondroušová se vrací k Wimbledonu
    Video se připravuje ...

  • Karolína Plíšková

    Na grandslamový titul stále čekající Karolína Plíšková, která byla v červenci 2017  i světovou jedničkou, si doposud na kurtech vydělala 25 milionů amerických dolarů, tedy přes půl miliardy českých korun. Největší boom zažila v létě 2019, kdy ji magazín Forbes díky ziskům za předchozích dvanáct měsíců označil za osmou nejlépe vydělávající sportovkyni světa. Za výhry na čtyřech turnajích inkasovala na odměnách 4,6 milionů dolarů a dalších 1,7 milionu přidala díky sponzorům - a to především díky podepsání nové smlouvy se společností FILA.

    Jaké jsou další společnosti, které za Karolínou stojí? Babolat, Hublot, Mototechna, agentura Czech Tourism nebo O2 Czech Republic.

    10 let, SEDM finále. Češky na grandslamech řádí. Připomeňte si slavné bitvy
    Video se připravuje ...

  • Barbora Strýcová

    Barbora Strýcová se dokázala vrátit po porodu syna Vincenta a na US Open vrcholí jejjí rozlučkové turné. Za svou dlouhou kariéru v singlu i deblu na účet jen za účast v turnajích připsala přes 12,5 milionu dolarů. To sedmatřicetiletou tenistku zařadilo do top padesátky historicky nejlépe vydělávajících tenistek světa.

    Barbora Strýcová po narození syna na prvním majoru, na Wimbledonu v roce 2019 vyhrála čtyřhru
    Video se připravuje ...

  • Karolína Muchová

    Finalistka letošního French Open Karolína Muchová oslaví v říjnu deset let od debutu na okruhu ITF, tedy nižší úrovní profesionálního tenisu. První zápas v rámci WTA absolvovala v září 2017. Za tu dobu si tenistka, která byla nejvýše v žebříčku na 10. místě, jen na kurtech vydělala přes 5,5 milionu dolarů. I v tomto případě můžeme u hráčky, kterou sponzorují firmy jako Adidas, Head či Partners, konstatovat, že v jejich 27 letech tato částka rozhodně není konečná.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud