Pavel Novotný
21. listopadu 2009 • 10:30

Turnaj mistrů: místo plné hvězd otevře své brány již dnes

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:1p. Bruins slaví postup! Pastrňák rozhodl v prodloužení
SESTŘIH: Slavia - Baník 5:0. Kanonáda na úvod nadstavby, zářili Schranz a Chytil
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO, FOTOGALERIE - Poctu vidět nejlepší tenisty planety bude mít v letošním roce od 22. do 29. listopadu Londýn. A je jasné, že se bude na co dívat. Jména jako Federer, Nadal, Murray, Del Potro, Djokovič a další slibují skvělou podívanou. Zajímá vás i něco z minulosti slavného turnaje?



První setkání tenisových hvězd se konalo roku 1970 pod vedením nedávno zesnulé legendy bílého sportu Jacka Kramera. Pro účast bylo nutné splnit stejné podmínky jako je tomu dnes. V úvahu nebyl brán žebříček, ale výkony během daného roku, které byly podmínkou pro možnost na turnaji startovat.

Před devětatřiceti lety se tenisová smetánka sešla v v Tokiu a prakticky od začátku bylo jasné, že se nebude jednat o jepičí život turnaje.

Další setkání mistrů na sebe nedala dlouho čekat a nejlepší tenisté světa se potkávali v nejvýznamnějších městech po celém světě - v Paříži, Barceloně, Bostonu, Melbourne, Stockholmu, ale třeba i Houstonu. Poté si na dlouhých třináct let přivlastnila turnaj slavná hala Madison Square Garden v New Yorku, kde se tenisové bitvy konaly nepřetržitě od roku 1977 do roku 1989.

Pomyslný štafetový kolík převzaly od New Yorku německá města Frankfurt a Hannover, které se pořadatelství dělily v letech 1990 až 1999.

Hvězdy Turnaje mistrů
Vyhrát Turnaj mistrů neznamená pro tenisty to samé, jako uspět na jednom ze čtyř grandslamů, přesto se vlastnictví poháru za vítězství řadí mezi trofeje nejcennější, kterým patří čestné místo v síni slávy každého hráče.

Pohledem hned na čtyři vavříny se může kochat legendární Ilje Nastase, který je získal z pěti nepřetržitých finálových utkáních během let 1971 až 1975.

Pravidla turnaje
Na Turnaj mistrů se kvlifikovalo osm hráčů s nejlepšími výsledky v uplynulé sezoně na turnajích.

Tenisté se rozdělí na dvě skupiny po čtyřech, kde hraje každý s každým. Dál postupují dva nejlepší, kteří se utkají křížem s dvojicí z druhé skupiny.

Stejná pravidla platí i pro nejlepších osm deblových párů sezon


Bez trofeje ze slavného turnaje není ani John McEnroe, jenž si tento primát přivlastnil před jednatřiceti lety a navíc před domácímu fanoušky v New Yorku. V následujících letech si slavnou chvilku vítěze mohl vychutnat ještě dvakrát.

Legendární Švéd Björn Borg se s pohárem polaskal v roce 1979, o rok později si došel pro jeho obhajobu.

Jako na nákupy si chodil Ivan Lendl pro finálové účasti. Posuďte sami: ostravský rodák si o cenný vavřín zahrál neskutečných devět let v řadě mezi léty 1980 až 1989. Úspěšnost měl více než padesátiprocentní a tak se doma může těšit pohledem na pět pohárů za celkové vítězství. Stejný počet jich vlastní i čtrnáctinásobný vítěz grandslamových turnajů Pete Sampras.

Právě fenomenální Američan sehrál v roce 1996 nezapomenutelné finále proti domácímu Borisu Beckerovi, který k zármutku německých fanoušků podlehl v dechberoucí pětisetové bitvě v poměru 6:3, 6:7, 6:7, 7:6 a 4:6. Utkání bylo médii označeno jako nejlepší tenisový zápas za uplynulých deset let.

Památné finálové utkání Pete Samprase s Borisem Beckerem.



V roce 2000 se dočkal svého velkého triumfu první jihoamerický tenista v historii turnaje. Světová jednička, ale především výtečný antukář - Brazilec Gustavo Kuerten šokoval svou výbornou hrou i na rychlém povrchu. V semifinále poslal ze hry Pete Samprase, ve finále si přivěsil na opasek i skalp druhého slavného Američana André Agassiho.

První dva roky nového tisíciletí si pro sebe pro změnu vyčlenil australský tenista Lleyton Hewitt. Ten premiérový byl o to sladší, že ho dosáhl na domácí půdě v Sydney, o rok později si dojel pro obhajobu do Šanghaje.

Pete SamprasFoto Archiv Sport


A konečně současný král dvorců a možná nejlepší hráč tenisové historie Roger Federer. Slavný Švýcar se radoval z celkového vítězství doposud čtyřikrát v pěti letech! Unikátní bilanci mu překazil akorát v roce 2005 Argentinec David Nalbandian, který rodáka z Basileje udolal v pátém setu 7:6 v tiebreaku. Jinak roky 2003, 2004, 2006 a 2007 patřily patnáctinásobnému grandslamovému vítězi.

Úřadujícím vítězem je srbský bombarďák Novak Djokovič. Dokáže obhájit svůj titul? To se již brzy v Londýně rozhodne. A mimochodem. Hlavní město Velké Británie o slavný turnaj nepřijde ani v následujících letech. Nejlepší tenisté sezony se zde budou scházet až do roku 2012.

V každém případě se diváci mohou těšit na opravdu luxusní podívanou, která bude určitě stát za to.

Účastníci turnaje

Těžkou pozici bude mít ve skupina A Roger Federer. Společnost mu budou totiž dělat Andy Murray, Fernando Verdasco a Del Potro. Se Skotem má světová jednička vzájemnou bilanci 3:6, od Argentince zase naopak musel skousnout poslední finálovou porážku na US Open.

Nic lehkého nečeká ve skupině B ani ve skvělé formě hrajícího Djokoviče. Vracející se Nadal má podle vlastních slov nejlepší formu v závěru sezony za svojí dosavadní kariéru, nevyzpytalelný Rus Davyděnko je, když má den, schopen porazit kohokoliv na světě. V  neposlední řadě je zde překvapení letošní sezony Robin Söderling. Právě jeho souboj s Nadalem bude vzhledem k letošnímu osmifinále French Open velmi zajímavým zápasem.

Skupina A: Roger Federer,  Andy Murray, Fernando Verdasco, Juan Martín del Potro

Skupina B: Rafael Nadal, Novak Djokovič, Nikolaj Davyděnko, Robin Söderling


Pete Sampras po jedné z bitev s Jimem Courierem
Pete Sampras po jedné z bitev s Jimem Courierem

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud