Zdeněk Janda
4. prosince 2016 • 11:45

Přichází lotyšský kotel! České florbalisty čeká test odolnosti

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z RIGY | Čeká je pekelná atmosféra. Něco, co z florbalu až tolik neznají. Češi se dnes od 17.15 hodin (ČT Sport) představí na světovém šampionátu v bitvě s domácími Lotyši, kteří umí vytvořit ohlušující kotel. „Na ten zápas se připravovali dva roky. Je to pro ně nejdůležitější utkání mistrovství,“ připustil Matěj Jendrišák, ofenzivní lídr českého souboru. Klíčový duel je to i pro Čechy, nutně ho potřebují zvládnout.



Jak noc a den. Když se srovná kulisa, která provázela úvodní český duel s Nory (8:4) s tím, co potom přišlo při duelu Lotyšsko – Švédsko (2:7), bylo to jako z jiného světa. Čeští hráči se při odchodu z arény, kdy se museli překřikovat, aby se slyšeli, přesvědčili, co je čeká…

„Sám jsem zvědavý, kolik lidí přijde. Jestli hodně, bude to bomba,“ reagoval útočník Jiří Curney, jenž proti Norům skóroval dvakrát. I on si uvědomuje, že proti Lotyšům ale Češi musejí ještě přidat. „Podařilo se nám kontrolovat hru, povedlo se nám to, ale musíme hrát líp. Proti Lotyšům by to třeba nemuselo stačit,“ vyprávěl český kanonýr.

Atmosféra v sobotním zápase Lotyšsko - Švédsko
Video se připravuje ...

Do hlediště přišlo při večerním šlágru se Švédy přes osm tisíc lidí a vytvořili bublající kotel. Prezentovali se přesně tím způsobem, jakým dovedou fandit při hokeji. Mexické vlny, vlajky v hledišti, nepolevující skandování: Latvia, Latvia!

„Co jsem slyšel, pro Lotyše je to zápas roku. Dlouho se na něj připravovali. Takže si musíme dát pozor,“ upozorňuje útočník Matěj Jendrišák, vedle Curneyho rovněž dvougólový český střelec z partie proti Norům.

Pro národní tým, vedený koučem Radimem Cepkem, je to důležitá zkouška odolnosti. Důkaz? Poslední vzájemná bitva na předminulém šampionátu v Curychu dopadla 5:4 pro Lotyše, kvůli tomu Češi narazili ve čtvrtfinále na silné Finy a nakonec skončili až sedmí. Což bylo fiasko.

Tohle je memento. Věc, kterou nikdo z českého tábora nechce dopustit. Klíč k tomu vede přes koncentraci po celý zápas. „Před čtyřmi lety v Curychu se stalo, že Lotyši to dokázali otočit v posledních deseti minutách. Takže teď bude důležité, abychom se soustředili celou dobu,“ tvrdí Jendrišák.

Menší polevení přišlo už včera proti Norům, kteří dokázali v poslední třetině snížit. Což je přesně věc, která by se dneska stát neměla.

V brance by se měl představit Tomáš Kafka, zkušená opora. V předešlém duelu chytal nováček Lukáš Souček, v klíčové bitvě nejspíš dostane přednost reprezentant, který startuje na devátém šampionátu.

Na videu se můžete podívat, jaká byla atmosféra při včerejším večerním zápase Lotyšsko – Švédsko.

Matěj Jendrišák po úvodní výhře florbalistů nad Norskem
Video se připravuje ...

Jiří Curney hodnotí úvodní výhru florbalistů nad Norskem
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve florbale 2022

Program a výsledky Skupiny Česká nominace

Mistrovství světa ve florbale 2022 proběhne ve dnech 5. - 13. listopadu ve Švýcarsku. Letošní šampionát je čtrnáctý v historii, triumf nakonec obhajují Švédové.

Články odjinud


Články odjinud