21. srpna 2012 • 13:09

Olympijské holínky jsou vyprodané, pomohly vydělat miliony

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Obchodní úspěch české olympijské kolekce z Londýna, do které patřily i slavné nástupové holínky, vydělal peníze i nedostatkem financí trápenému českému sportu. Český olympijský výbor získá minimálně pět milionů korun. Prodej kolekce pokračuje, holínky ale už došly.



Dva tisíce párů holínek z české olympijské kolekce zmizelo z obchodů. Společnost Alpine Pro, která české olympioniky na Hry do Londýna vybavila, už další vyrábět nebude.

„Po zahajovacím ceremoniálu prodeje holínek raketově vzrostly, dva tisíce párů zmizelo už během prvního týdne olympiády,“ řekl Václav Hrbek, ředitel výroby a spolumajitel Alpine Pro. „V současné době neplánujeme, že bychom je dodělávali. Chceme, aby si holínky držely svoji unikátnost.“

Holínky se během Her prodávaly i v Českém domě, kde paradoxně jako poslední zbyly dvě levé holínky.

Hradecké s Hlaváčkovou holinky slušelyFoto Reuters

„Jedna paní si je koupila a řekla, že si z nich udělá truhlík na kytky,“ směje se místopředseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval.

Společnost Alpine Pro vyrobila celkem 270 000 kusů kolekce, z toho 200 000 už je prodáno. Část zisku poputuje Českému olympijskému výboru.

„Ekonomicky to pro nás znamená velikánské plus. Měly by z toho být slušné peníze, které se dostanou zpětně do sportu a pomůžou mu v současné nelehké situaci,“ řekl Kejval.

Český olympijský výbor už inkasoval dva miliony korun jako podíl z prodeje kolekce na zimní Hry 2010 ve Vancouveru.

„Za letní kolekci počítáme s pěti miliony. V rozpočtu jsme přitom měli jen tři a půl milionu,“ vysvětlil Kejval.

Češi při slavnostním nástupu zaujali především svými holinkamiFoto Reuters

Hlavním motivem české olympijské kolekce byly linie z obrazu Františka Kupky Dvoubarevná fuga. Češi na sebe navíc upozornili i humorným číslem při slavnostním zahájení, na které nastoupili v holínkách a s deštníky.

„Šli jsme do rizika. Ale řekli jsme si, že nesmíme být jedna ze 204 zemí, ale země, která bude od začátku svítit,“ hodnotí Kejval. „Na zahájení to perfektně klaplo. Angličani si na něm dokázali udělat srandu sami ze sebe, což fungovalo s naším konceptem.“

Český olympijský výbor dnes symbolicky ocenil autory kolekce Lucii Kuříkovou, Patrika Nábělka a Jiřího Prokopce udělením stylových zlatých medailí ve tvaru holínek.

Český biker Jaroslav Kulhavý si pro olympijské zlato přišel v holínkách
Český biker Jaroslav Kulhavý si pro olympijské zlato přišel v holínkách


Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud