Jiří Punčochář
17. února 2015 • 15:30

PĚT důvodů, proč je Sáblíková opět TOP: Noví muži i ledová magie

Vstoupit do diskuse
0
  • Martina Sáblíková nemá na dlouhých distancích konkurenci.Martina Sáblíková nemá na dlouhých distancích konkurenci.FOTO: EPA

    Rychlobruslařka Martina Sáblíková vrací čas k nejlepším letům své kariéry. „Technicky i takticky jezdí bezchybně. Má nejlepší formu od roku 2007,“ říká trenér Petr Novák s odkazem do doby, kdy jeho svěřenka začala sbírat světová zlata a rekordy. 
    V poolympijské sezoně, nejošidnější ze všech, kdy řada hrdinů psychicky i fyzicky trpí, podnikl se Sáblíkovou několik úprav, aby ji udržel před ostatními. Dvě zlata a časy z MS v Heerenveenu jsou toho výsledkem.

  • Mužská posila v týmu

    Od letošní zimy rozšířil tréninkovou skupinu Petra Nováka bývalý polský reprezentant Sebastian Druszkiewicz, 28letý vytrvalec se dvěma olympijskými starty a porcí sezon ve Světovém poháru na kontě. Přítomnost rychlejšího a silnějšího závodníka pokropila Sáblíkovou živou vodou.

    Poprvé v kariéře má přímo vedle sebe někoho, komu nestačí, komu se denně snaží vyrovnat. „I když ho nemůžu dohnat, strašně mě baví to zkoušet, jít na bolest. Musím ze sebe vydat všechno,“ pochvaluje si. Tím se zlepšuje.

    Martina Sáblíková s novým členem svého týmu, polským vytrvalcem Sebastianem DruszkiewiczemFoto Jiří Punčochář

  • Ledová zimní magie

    Začátek sezony neměla olympijská vítězka ideální. První závod si prohrála školáckou chybou při střídání drah, trápila se i na oblíbené pětce. Byl to důsledek většího zaměření na cyklistickou část kariéry a pozdního nástupu na led. Od prosince ji trenér Novák zavřel na tréninku a den po dni pečlivě pracovali na všech detailech. V lednu už byl spokojený. „Martina zase daleko líp cítí led, trefuje se do odrazu, zase je to ona,“ liboval si. Pak to předvedli i na závodech.

    I svoji méně oblíbenou trať 1500 metrů zajela v neděli na MS tak, že na výše položených drahách by atakovala čas 1:52, tedy o velkou porci dvou a půl vteřiny výš, než je její osobní rekord.

    Česká rychlobruslařka při státní hymně
    Česká rychlobruslařka při státní hymně

  • Trénink na míru

    Proslechlo se, že Sáblíková už netrénuje tolik co dřív, ale proces je striktně účelný. Sama to potvrzuje. „Neblbnu dvacet minut před tréninkem. Chodím včas, jsem připravená na všechno, co potřebuji splnit,“ vysvětluje.

    Taky už dokáže víc rozpoznat detaily, které si v tréninku potřebuje přizpůsobit. Přidat si jednu sérii rychlých kol navíc nebo přitáhnout převod na kole, aby dala nohám víc zabrat, už si dokáže při tréninku zvážit. „Ale že bych za Petrem přišla s hotovým jiným tréninkem, to ne. Do toho nemluvím. Funguje ten jeho,“ upozorňuje.

    Tradiční vítězné plácnutí po závodě v podání trenéra Petra Nováka a Martiny SáblíkovéFoto Barbora Reichová (Deník Sport)

  • Příznivý vliv cyklistiky

    O tom, že je cyklistika ideální průpravou na zimní sezonu, přesvědčila Sáblíková už před lety. Na kole si upevňuje kondici, je v zápřahu, dodává to jejímu tréninku na pestrosti. V létě po Soči ovšem kolo sehrálo v jejím režimu ještě jednu důležitou roli: vedle tréninku si na něm vyčistila hlavu od rychlobruslení.

    Po olympiádě a obrovském vypětí, které absolvovala, to bylo nanejvýš potřeba. „Jedu si na kole, na 130 až 140 tepů, čtyři hodiny jsem sama a relaxuji,“ popisuje Sáblíková. Vidět kolem sebe i něco jiného než brusle a postavy v kombinézách, jí jen prospělo. Ledem není přesycená.

    Martina Sáblíková si prý na kole skvěle zarelaxujeFoto Barbora Reichová (Sport)

  • Pohoda i mimo led

    Vidět Martinu Sáblíkovou sršet dobrou náladou vždycky signalizuje, že se jí bude dařit i ve sportu. A letos je to přesně tak. Žádné vyhoření v sezoně po olympiádě, trápení ke konci následující zimy (jako třeba u jiných olympijských vítězek Evy Samkové nebo Ireen Wüstové) nenajdete.

    V internetové debatě s fanoušky na serveru iSport.cz Sáblíková poprvé přiznala, že je zadaná, víc myslí na čas po kariéře. Je vyrovnaná, klidná. Příznivě na ni taky působí omlazení tréninkové skupiny, mládí ji nabíjí energií. „Já třeba na soustředění teprve jdu z apartmánu a Naty (Kerschbaummayerová, 16 let) už je v kraťasech a nachystaná vyrazit,“ popisuje elán juniorské kolegyně. Nastupují i Eliška Dřímalová, Nikola Zdráhalová a další. „Obecně je v týmu velká pohoda.“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud