Richard Šíma
9. února 2015 • 14:35

Domov pro ostravský Baník za miliardu: Už je téměř hotovo

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je prakticky hotovo, stadion ve Vítkovicích stojí. Hrubá stavba krytých ochozů, které jsou s výjimkou hlavní tribuny úplně nové, je de facto ukončena. Během května se na něm bude konat atletický mítink Zlatá tretra. V létě se na svůj mateřský stadion vrátí Vítkovice a hlavně, nastěhuje se sem také Baník. Příští sezonu už bude hrát v novém.



Ne všichni fanoušci Baníku jásají, ale většina Ostravanů je přinejmenším zvědava. Jak bude vypadat fotbal v podání Frňkova výběru v prostorách nového, byť do značné míry atletického stadionu, jehož přestavba stála téměř miliardu? Jaká bude v téměř uzavřené aréně atmosféra?

Nový domov pro ostravský Baník za miliardu korun je téměř hotov
Video se připravuje ...

Ještě než bude stadion definitivně zkolaudován, což se má stát až na konci září, musí stavbaři dokončit zbylé krytí ochozů, dostavět sociální zázemí, nové tiskové středisko, instalovat sedačky a je toho ještě víc.

„Časový harmonogram dodržujeme, takže není důvod se obávat, že bychom to nestihli,“ ujišťuje Kamil Vrubl, šéf městské společnosti Vítkovice aréna, která stadion spravuje.

Kapacita stadionu bude zhruba patnáctitisícová. Všechna místa budou k sezení. Což je první věc, která bude zejména vlajkonošům Baníku vadit. „Nedá se nic dělat, museli jsme plně respektovat normy FAČR tak, jak platily v době, kdy se plán výstavby stadionu schvaloval,“ podotýká Vrubl.

Problémem je atletická dráha

Druhou kontroverzní záležitostí je atletická dráha. I když také na Bazalech kdysi bývala a ochozy legendárního ostravského stadionu jsou od hřiště vinou toho vzdáleny. „Stadion ve Vítkovicích byl vždy zároveň atletický.

Dosáhli jsme toho, že nově zrekonstruovaný stadion je mezinárodní atletickou federací ohodnocen známkou Class 1/1, což je nejvyšší možné ocenění. Připravujeme speciální povrch, jakousi umělou trávu, kterou budeme tartanovou dráhu alespoň před ochozy vlajkonošů z důvodu ochrany zakrývat,“ poznamenává Vrubl.

Jaká bezpečnostní opatření fanoušky Baníku při ligových zápasech čekají? To je zatím velká neznámá. „Já mohu říct, že celý prostor areálu bude monitorován velkým množstvím bezpečnostních kamer, že u vchodů budou instalovány velké turnikety a že vstup pro fanoušky hostů bude od hlavního výrazně oddělen,“ vypočítává šéf Vítkovice aréna a.s. „Konkrétní bezpečnostní opatření jsou ale záležitostí Baníku Ostrava,“ dodává Vrubl.

A co na to Baník? „Soubor bezpečnostních opatření pro stadion ve Vítkovicích teprve připravujeme, bylo by předčasné se k němu nyní vyjadřovat,“ prohlašuje Jaroslav Baďura, tiskový mluvčí klubu.

Vítkovický stadion byl postaven v roce 1938. V roce 1986 na něm tým tehdejší TJ Vítkovice vybojoval jediný mistrovský titul ve své historii. Na rozdíl od Bazalů, které se nacházejí ve slezské části Ostravy, leží Vítkovice na Moravě.

Vítkovický stadion v datech

Kapacita: cca 15 000 diváků (vše kryto a vše k sezení)

Trvání rekonstrukce: 2012–2015

Náklady: 900 milionů korun

Počet bezpečnostních kamer: 65

Počet pokladen: 14

Domácí týmy: MFK Vítkovice, FC Baník Ostrava



Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud