Jan Podroužek
28. srpna 2016 • 04:30

Plzeň vítá Zemana – průšvihář i pan Fotbalista, co strhne pozornost

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Začíná pokus číslo dva. Jednu šanci ve Viktorii už prošvihl, před čtyřmi lety se mu ve Štruncových sadech nedařilo herně a do toho si ještě na dva měsíce zlomil nohu. Přichází ale božské odpuštění, druhá příležitost. Martin Zeman, bývalý mládežnický reprezentant a kdysi jeden z velkých talentů českého fotbalu, ve 27 letech znovu natáhne červenomodrý dres Plzně. Nastoupit může už dnes proti Slavii, utkání začíná od 19:30 a vy můžete sledovat PŘÍMÝ PŘENOS.



Mísilo se v něm to dobré s tím špatným. Snad odjakživa. Na hřišti byl neskutečný. Už mezi dětmi v přípravce všechny převyšoval tak, že si z každého mohl dělat srandu. Jenže jeho vývoj brzdily i průšvihy. Mohl mu patřit svět, místo toho je jeho kariéra dost kostrbatá.

Ještě když válel jako děcko v rodném Táboře, na klasických zimních halových turnajích bylo jeho jméno úplně démonické. Na dveřích u vstupu do haly visela jména jednotlivých střelců. Tu dva, tři, pět gólů... Pak tam bylo napsáno Martin Zeman . A vedle i dvacet čárek z pěti zápasů.

Jednou omráčil desetiletého brankáře soupeře, když vypustil ze své levačky bombu na bránu. Kluka v bezvědomí sundali ze hřiště, Zeman si hrál dál. Obrovská rychlost, hbitost jeden na jednoho, dělo v levé noze. To jen pro představu, co za zvíře byl „Kule“, jak se mu říkalo po tátovi, už ve třetí třídě na základce.

To, co se kolem něj dělo pak, už každý četl, nebo slyšel, nebo i viděl. V mládežnických výběrech Sparty dojel na velkou volnost, kterou mu někteří trenéři dávali. Povídalo se, že byl za krále, který si mohl dělat, co chtěl.

I tak to ale dotáhl do áčka vedle Tomáše Řepky a dalších, ve svém prvním ligovém zápase, v němž hrál od začátku, dal hned gól. Doma proti Bohemians na podzim 2007, výhra 3:1. To už je let...

Pivarník: AS Řím je favorit skupiny, my se ale pokusíme postoupit
Video se připravuje ...

Stál o něj i Real Madrid

Vážně o něj stál Real Madrid, aby ho přivedl do Castilly, svého druholigového béčka. Zájem byl i z Nizozemska. Jenže nedopadlo nic. Tedy, dopadlo to úplně jinak.

Zamotaná hlava, peníze, Aston Martin na nevýhodný leasing, bouračka... Do toho různé půjčky, mluví se dokonce o tom, že nezbedný záložník lítá v dluzích, které ubývají velice pomalu. Do toho má s manželkou tři děti.

Ve Spartě ho postupně úplně zavrhli. Zejména to schytal v době, když áčko vedla dvojice Jozef Chovanec–Martin Hašek. Dodnes není úplně jisté, jestli pil víc krev jednomu, nebo druhému.

Hostování v rakouské Admiře, Viktorii Plzeň a Senici mu k ničemu nebyla. Z bídy se ne a ne zvednout. Až mu podal ruku příbramský šéf Jaroslav Starka.

Tehdy to byla sezona snů. 2014/2015. Příbram celkově pátá v lize, Zeman největší eso, pět gólů, šest asistencí. Tehdejší kouč reprezentace Pavel Vrba ho zařadil do širší nominace, ano ten, který s ním byl ve Viktorii nespokojený. Zeman mu zkrátka nedal svými výkony v malé Příbrami na výběr.

„Je to tvrdou prací, makám na sobě. Mám teď jiné priority než v devatenácti, kdy jsem si koupil Aston Martin. Člověk byl od patnácti po intrech, přičuchnul k penězům, byl v áčku Sparty... Můžu za to nadávat leda sám sobě. Ale už je to pryč, už si neblbnu hlavu,“ dušoval se v rozhovoru pro Sport na jaře 2015.

Pak zmizel do švýcarského Sionu, a i když si možná pomohl finančně, určitě si nepomohl sportovně. I proto je zpátky.

Ve Viktorii bere šanci číslo dva. A určitě to zase nebude nuda.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud