18. října 2016 • 15:20

Největší sponzorská smlouva historie! Český fotbal slaví příchod Fortuny

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sázková kancelář Fortuna se stala novým partnerem českého fotbalu. Podporovat bude reprezentaci, domácí pohár MOL Cup, Superpohár a nižší soutěže od druhé ligy. Od sezony 2018/19 bude společnost navíc titulárním sponzorem první ligy. Příchod Fortuny má pro fotbal znamenat rekordní příjmy ve stovkách milionů korun.



Smlouva mezi Fortunou, Fotbalovou asociací ČR a Ligovou fotbalovou asociací, která řídí profesionální soutěže, byla uzavřena na šest let. Finanční podmínky spolupráce ani jedna ze stran nekomentovala.

"Z pohledu fotbalu se ale jedná o kontrakt, jehož parametry a výše nemají v historii obdoby. Na příštích pár let máme klid," pochvaloval si na tiskové konferenci předseda FAČR Miroslav Pelta.

Český fotbal podepsal největší sponzorskou smlouvu v historii - dostane stovky milionů
Video se připravuje ...

Šéf Ligové fotbalové asociace Dušan Svoboda dokonce smlouvu s Fortunou považuje za největší sponzorský kontrakt v historii českého profesionálního sportu. „Smlouva je vícesložková a v horizontu šesti let se tu bavíme o příjmech ve stovkách milionů korun,“ prozradil Svoboda.

Generální ředitel Fortuny David Vaněk pak nastínil, že strategií kolosu, který vede, je stát se pro fanoušky doslova fotbalovým synonymem. „S fotbalem jsme spojeni řadu let. Hledali jsme a nyní našli způsob, jak toto ještě dál posunout. Proto jsme uzavřeli tento kontrakt, který v oblasti sponzoringu nemá obdoby.“

Jeho slova šéf asociace Miroslav Pelta doplnil krátkou glosou, v níž narážel na tradiční barvy této sázkové společnosti: "Fotbal nyní čeká doslova žlutá lavina..."

A jak to vypadalo s ligou a titulárními sponzory v nedávné historii? Do jara roku 2014 nesla soutěž jméno pivovaru Gambrinus, který údajně do fotbalu ročně dával kolem 45-50 milionů korun. Poté následoval příchod společnosti Synot, která podle informací iSport.cz do ligové pokladny ročně posílala 60 milionů korun.

Nyní nejvyšší fotbalová soutěž v Česku nese název ePojisteni.cz liga. Internetový vyhledávač pojištění se stal titulárním partnerem před touto sezonou, smlouva s ním vyprší po ročníku 2017/18 a údajně lize přináší cca 35 milionů korun ročně. Fortuna, jejíž jméno soutěž ponese od sezony 2018/19, by měla přispívat podstatně vyšší částkou.

Fortuna v minulosti finančně podporovala i řadu českých ligových klubů včetně Sparty, Slavie, Liberce či Plzně. Název sázkové společnosti, která je nejstarší českou kurzovou kanceláří a co do objemu sázek jí patří druhé místo za Tipsportem, nyní nese slovenská nejvyšší soutěž.

 

CELÝ SESTŘIH: Slovácko - Plzeň 1:1. Mistr ztratil první místo
Video se připravuje ...

CELÝ SESTŘIH: Sparta - Slavia 0:2. Derby rozhodl Mešanovič se Zmrhalem
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud