Michal Koštuřík
21. dubna 2013 • 15:48

Unikátní tým! Fotbalisté Provodova vůbec netrénují a přesto vítězí

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sejdou se jednou za týden před mistrákem a jdou na to. Z voleje, bez jediného společného tréninku! FC Rak Provodov je na tuzemské scéně unikátní tým, neboť vůbec netrénuje! Přesto hraje v přeboru Zlínského kraje na špici, aktuálně je na šestém místě s osmibodovou ztrátou na první Boršice.



Netrénují a trénovat nebudou. V Provodově u Zlína vládnou specifi cké pořádky. Hráči, z nichž má většina bohaté prvoligové či druholigové zkušenosti, se připravují individuálně a nikdo jejich výkonnost přes týden netestuje.

„Tohle jsem samozřejmě jinde nezažil,“ přiznává 35letý bek Jaroslav Josefík, donedávna profík z HFK Olomouc. „Myslím, že všude jinde se trénuje.“

Klubový boss však zaběhnuté pořádky měnit nehodlá. Nevidí k tomu důvod. „Kluci vědí, co potřebují. Fyzičku si udržuje každý sám. S takovými chlapy přece nepotřebuju trénovat standardky,“ říká jasně Josef Rak, předseda, mecenáš, trenér a nedávno i brankář mužstva.

HVĚZDY PROVODOVA

Aleš Hellebrand (38 let, Liga mistrů v dresu Artmedie Bratislava, I. liga v Opavě, 44 zápasů/0 branek)

Petr Slončík (36, I. liga v Synotu a ve Zlíně, 38/4)

Vladimír Chalupa (37, I. liga za Zlín, 22/1)

Michal Hlavňovský (35, I. liga za Zlín, 21/2)

Libor Zapletal (38, I. liga za Slovácko a Zlín, 32/1)

Jaroslav Josefík (35, II. liga za Zlín, Kunovice, HFK Olomouc)

Libor Bůžek (42, I. liga za Synot, 25/0)

Tomáš Ulman (31, I. liga za Zlín, 1/0)

Miroslav Březík (38, I. liga za Zlín 16/0)

Uvolněná atmosféra zavládla po postupu do krajského přeboru a příchodu dalších mazáků, kteří mají za sebou kariéru ve vrcholovém fotbale a cestovat na tréninky už se jim nechce.

Takový Josefík si hlídá kondici při kynologii. Dělá figuranta. „Běhám se psy, což mi stačí. Když mi jdou po rukávu, musím i sprintovat,“ vypráví.

Momentálně mu to tak vyhovuje a vidí i na ostatních, že na hřišti bez větších problémů stíhají. „Jsou tu zkušení hráči, kteří to umí s balonem. Vědí, kam se mají pohnout. Kdybychom trénovali, určitě bychom mohli hrát třetí ligu,“ soudí.

Provodovský boss láká známá jména na pohodový režim a nabízí jim také práci. Půlku mančaftu Rak zaměstnal ve své stavební firmě. Úlevy jim nedává, musejí makat. „Tak to bylo i za Bati: první práce, pak legrace,“ říká.

Na zápas se borci svolají telefonem a na trávníku dokážou přehrát soupeře, kteří třikrát týdně makají na kondici, hře a taktice. „Jak na tom hráči jsou, to zjistíme vždycky v zápase,“ usmívá se Rak. „Neznám žádný jiný tým, který by netrénoval. Musíme být v něčem první,“ dodává.

Ačkoliv je provodovský kádr prosetý výbornými hráči, na další postupy nepomýšlí. Účast v divizi Rak odmítl. „Určitě bychom v ní hráli střed tabulky, ale proč tam jít? Je tam zbytečně moc ježdění a starostí. My se fotbalem bavíme, máme třináct kvalitních fotbalistů. Ale výš jít nechceme. Pro mnohé kluky je tento klub konečná,“ má jasno.

Místo zimní dřiny relaxační pobyt

Zimní příprava vypadá tak, že tým odehraje pár přáteláků a sjede se na krátké soustředění. Nečekejte žádnou dřinu v podobě desetikilometrových štrek ve sněhu a drilu rozličných herních situací. Je to víceméně relaxační pobyt.

„Spíš se pobavíme, zahrajeme si karty a utužíme partu,“ líčí bezelstně Rak, v jehož týmu nastupuje například zadák Aleš Hellebrand. Ten si před lety dokonce zahrál v základní skupině Ligy mistrů v dresu slovenské Artmedie Bratislava. „Dnes je dominantní hlavně v partě,“ směje se Rak, v jehož firmě dělá 38letý Hellebrand stavbyvedoucího.

Naposledy se Provodov blýskl remízou 2:2 s Viganticemi, za které přitom nastoupili Radim Kučera a René Bolf. Trefili se kanonýr Tomáš Ulman (z pokutového kopu) a Petr Slončík, který ještě zazdil penaltu.

„Ze začátku necháme soupeře vyjančit, a pak zabereme,“ nastiňuje Josefík taktiku mužstva, které bez jediného tréninku ve druhých poločasech stupňuje tempo.

„Nechápu, z čeho berou,“ kroutí hlavou Radim Kučera, ještě v minulé sezoně kapitán prvoligové Sigmy Olomouc. „Říkali jsme si, že když přidáme druhý gól, tak chcípnou fyzicky. Ale oni paradoxně začali hrát,“ podivuje se.

Tohle je skutečně nevšední tým.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud