20. dubna 2013 • 07:47

(Bra)tři v Tempu. To se jen tak nevidí: trojčatům patří celá záloha!

Autor: Radim Trusina
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ve škole si z nich dělají legraci, že když nepřijdou, chybí půlka třídy. Na fotbale jim zase patří celá záloha. V pražském klubu Tempo je k vidění zajímavý unikát: hrají za něj trojčata Tomáš, Radek a Patrik Geisslerovi. „Lidé často koukají, ale nám už to přijde normální,“ shodují se 17letí bratři, kteří slyší na jednotnou přezdívku „Gaza“.



Odmalička jsou stále spolu. Dohromady obývají jeden pokoj, chodí do stejné třídy na střední ekonomickou školu se sportovním zaměřením, hrají v jednom klubu, mají společné kamarády i stejné známky ve škole.

„Taky sedíme vedle sebe. Dva v lavici, jeden přes uličku,“ prozrazuje Tomáš Geissler, který byl na světě jako první o 15 minut dřív než Radek, nejmladší je Patrik.

Po strkanici tři měsíce bez fotbalu

Nejsou jen sourozenci, ale také dobrá parta. Jejím šéfem je prostřední Radek, protože je nejprůraznější. Je braný jako vrchní vtipálek třídy, bratři jsou klidnější. „Funguje mezi námi hierarchie jako v každé partě, já jsem takový vůdce,“ povídá Radek a Tomáš s Patrikem přikyvují.

To je vzácný jev. Jinak se tohle trio neustále pošťuchuje. Občas nejen slovně. Jako menší se prali hodně, nedávno Radek doma strčil Tomáše do skleněné vitríny tak nešťastně, že si přetrhl šlachy a svaly na ruce, musel na operaci a byl tři měsíce bez fotbalu.

„Já zavolal záchranku, takže jsem mu zachránil život. Radek mi teď musí být vděčný,“ odlehčí atmosféru Patrik, jinak spíš nemluva.

Geny po rodičích

Různé sázky a vtípky, to je jejich. Nejvíc se hecují při sportu. „Tenis, squash, ping pong, to jsou velké sportovní bitvy. Má to náboj. Sázíme se o to, kdo vyvenčí psa, kdo udělá myčku nebo se třeba vyválí ve sněhu,“ popisuje Tomáš.

Bra(tři) v Tempu: (zleva) Radek, Patrik a Tomáš Geisslerovi
Bra(tři) v Tempu: (zleva) Radek, Patrik a Tomáš Geisslerovi

Sportovní geny mají po rodičích. Jejich matka Ludmila, za svobodna Strnadová, reprezentovala Československo ve stolním tenise. Tomu se věnoval i otec. I proto se narodili v Německu, kde právě oba působili.

Později se přestěhovali do Vratimova, synové hráli za místní tým, pak přešli do Baníku Ostrava. Rozdělili se až v Praze. Různě se protočili ve Slavii, Střešovicích a Motorletu. Radek jako první zamířil do Tempa, časem ho následovali oba bratři.

Celá záloha

Ač věkem stále dorostenci, už v pražském klubu trénují a hrají s muži. Tomáš s Patrikem se snaží prosadit v přeborovém áčku, Radek nastupuje spíš za béčko v I. B třídě. Právě tady nebo v dorostu tvoří rodinnou středovou formaci.

„Když jsme je koupili, byli kluci z béčka naštvaní, že přišla celá záloha,“ směje se Václav Nechvíla, na Tempu správce, trenér béčka, asistent i vedoucí v áčku.

Není divu, že jsou velkým objektem zájmu okolí. Často slýchají: „Jééé, trojčata!“ „Asi jsme kuriozita. Na fotbale vídáme bratry běžně, ale trojčata nejsou k vidění každý den. Všichni jsou z toho vykulení, “ vypráví Tomáš. „My už se nad tím nepozastavujeme.“

Koho střídáme?

I když je od sebe lehce rozeznáte, protože opravdu „totožní“ byli jen zhruba do osmi let, kdy se i stejně oblékali, lidem se pletou. Ve škole jednou učitelka vyzkoušela Tomáše, ale známku 2- napsala Radkovi. Když se dívala, kdo ještě nebyl u tabule, vyvolala opět Tomáše, kterému musela třída dosvědčit, že už má nepříjemnou povinnost za sebou. Nepřipravený Radek dostal pětku.

Fotbaloví bratři Geisslerovi: zleva Tomáš, Patrik a RadekFoto Barbora Reichová (Sport)

Na fotbale se zase trenérovi Liboru Kollerovi pomíchala jejich jména a tváře při střídání. „Koukal se na mě, že půjdu hrát, a říkal mi Patriku,“ vzpomíná Radek. „Tak se brácha rozcvičil, šel se svléknout, a když měl jít na hřiště, řekl trenér: ´Ráďo, ty ne. Páťo, běž!´“ směje se Patrik.

Kabina Tempa je jedním z mála míst, kde nejsou stále spolu, protože nemají sedačky vedle sebe. „Někde už jsme se od sebe museli odtrhnout,“ usmívá se Tomáš.

Jinak je rozděluje výkonnost na hřišti. Tomáš s Patrikem jsou talentovanější, rádi by si ještě zahráli dorosteneckou ligu, a pak zamířili výš. „Bráchové jsou ve fotbale lepší. Já to dál nedotáhnu, už jsem se s tím smířil,“ netají Radek, na jehož slova hned přilétnou reakce.

Čekání před bytem

„Radek je spíš modýlek, v tom je o tři třídy výš než my,“ zmiňuje Tomáš další zálibu bratra. „Když má doma dívčí návštěvu, musím čekat před bytem,“ zapojuje se Patrik.

Radek je registrovaný v agentuře, nafotil a natočil už pár reklam, zahrál si i menší roli mladého prince v pohádce Čertova nevěsta. „Bráchové mě kopírují třeba v oblečení. Někdy mě to štve, ale zase je hezké, že chtějí vypadat jako já,“ těší ho.

Jako malí měli štěstí, že všichni přáli Slavii, jejíž plakáty zdobily bez hádek pokoj. Teď už se tolik neshodnou. „Kluci mají rádi Messiho, ale on je moc dobrej. Fandím proti Realu i Barceloně, soucítím se slabšími,“ říká Radek.

„Tenhle šašek nemá rád Messiho, to nemůžu pochopit,“ odpovídá hned Tomáš. „Nerozumí fotbalu, nech ho. Jemu se líbí Kováč,“ přidává se Patrik.

Klasická ukázka, kdy se dva spojí proti jednomu. Jen se mění jména spojenců, pořád dokola. „Jsem trochu v opozici, už jen kvůli tomu, že jim se líbí Messi. Já byl ve fotbale nejslabší, trochu jsem na bráchy žárlil, když se kryly naše zápasy, rodiče se jezdili dívat na ně,“ vysvětluje Radek.

Tenhle problém teď odpadá. I to je výhoda společného působení. Má to ale i nevýhody. „Víc si k sobě dovolíme, tak se při zápasech někdy hádáme,“ připouští Radek. „Ale kamarádi bychom byli i bez toho, že jsme bráchové,“ ujišťuje Tomáš. „Máme toho hodně společného.“

BRATŘI GEISSLEROVI

Narozeni: 7. 6. 1995 (17 let)
Pozice: záložníci
Kariéra: Vratimov, Baník Ostrava, Slavia (mimo Radka – Střešovice), Motorlet, Tempo

Tomáš TomášFoto Barbora Reichová (Sport)
Tomáš
Nejstarší a nejtalentovanější, technický tvůrce hry. Při rozhovoru „rozvážný mluvčí“ trojice, který nemá mobil. „Nepotřebuju ho, nechybí mi,“ říká.
Očima trenéra Václava Nechvíly: „Má velký přehled ve hře, umí dát finální přihrávku. Vášnivý sázkař, žere všechny sporty a výsledky.“

Patrik PatrikFoto Barbora Reichová (Sport)
Patrik

Nejmladší člen klanu, rychlý záložník. „Je stydlivější, když se ale rozjede, je nejvtipnější,“ oceňují ho bratři.
Očima trenéra Václava Nechvíly: „Tahový hráč na kraj zálohy, umí jít přes soupeře. Jinak plachý a hodný kluk, kdybych mu dal facku, asi mi ji nevrátí.“

Radek RadekFoto Barbora Reichová (Sport)
Radek

Prostřední z tria, pravý záložník, bojovník a zarputilý dříč. Věnuje se modelingu, šéf party. „Ve fotbale je to tanker, co boří,“ hodnotí ho bratři. Očima trenéra Václava Nechvíly: „Chybějící talent nahrazuje bojovností.
Playboy a fešák.“

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud