Michal Koštuřík
3. října 2014 • 12:56

Kde je nejužší hřiště v Česku? Na Kudlově je vápno skoro všude

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dávejte to do šestnáctky! Běžný pokyn fotbalových trenérů na celém světě na Kudlově téměř nikdy neuslyšíte. Není potřeba, pokutové území je skoro všude…Užší hřiště v Česku nenajdete, na šířku má jen 45 metrů. Povolené minimum? Právě tolik. „Prošli jsme,“ radovali se po návštěvě inspekce na kopci nad Zlínem, kde se hraje poslední, IV. třída.



Je to unikátní místo. Na jedné straně vysoký břeh, na druhé les. Když vstoupíte na travnaté hřiště, máte pocit, že tady něco nehraje. Ta šestnáctka je nějak obrovská, valíte oči na bílou lajnu končící téměř u rohového praporku. Od ní je autová čára vzdálená pouze 1,85 metru, takže roh kopete téměř z „vápna“.

„Lidem na svazu se to nezdálo, tak přijeli hřiště přeměřit a zkontrolovat zázemí. Celou dobu jsme řešili, jestli se vejdeme do tolerance. Bývalý předseda tvrdil, že ano. Z pěti klubů IV. třídy, na které se zaměřili, jsme nakonec byli vyhodnoceni jako nejlepší,“ pochlubil se Karel Kouřil, nový šéf Kudlova.

Přiznal však, že měli obavy. Šířka hrací plochy je na hraně, menší už fakt být nemůže. Délka vyhovuje o chlup lépe, s malou rezervou 3,5 metru. Na evropské poháry to zdaleka nestačí, UEFA vyžaduje délku 100-105 metrů a šířku 64-68 metrů. „O menším hřišti nevíme,“ kroutili hlavou hráči a činovníci Kudlova, což je čtvrť na okraji Zlína.

Řeknete si, že takový „plácek“ musí být pro domácí tým obrovskou výhodou. Jsou na něj zvyklí, vědí, jak využít každý metr. Schopný hráč klidně hodí aut až na zadní tyč, na malém prostoru se zvyšuje šance na zahrávání pokutového kopu. Na podzim však dosud kopali Kudlovští v domácím prostředí pouze jednu penaltu. A tu neproměnili.

„Výhoda by to byla na standardní situace, ale musíte je mít nacvičené a mít mladší mančaft, než máme my. Bohužel nás trošku limituje vyšší věkový průměr,“ podotkl předseda Kouřil. „Kdybychom měli balony Jabulani, tak to vypadá jinak,“ reagoval s úsměvem záložník David Janeček, podle něhož nerozhodují rozměry hrací plochy.

Rozměry fotbalových hřišť

profesionální kluby
105x68 metrů

Praha-Strahov
107x68 metrů

Trutnov (divize)
105x68 metrů

Kudlov (IV. třída)
93,5x45 metrů

Co tedy? „Buď náladu máš a chce se ti, anebo ne,“ vysvětlil suše Janeček, živící se jako taxikář. „Nevidím v našem malém hřišti žádnou přednost,“ dodal. Podle něho také záleží na tom, jaký soupeř přijede. Když se na vápno naskládají vysocí zadáci, kteří to rádi brousí, je pro kudlovský soubor obtížně najít cestu k bráně. Pak se stísněné herní podmínky stávají spíš přítěží.

Výstavba nového areálu je v tuhle chvíli nereálná. Na Kudlově se hrál fotbal od nepaměti tady, na mini hřišti u silnice. Nadšenci před lety rozbombardovali skalní převis, aby získali vhodný prostor. Stavělo se svépomocí, možnosti byly výrazně omezené. Naproti zbytkům skály je pro změnu lesík, kde často končí zakopnuté míče. A vedle je rozlehlá luxusní usedlost jednoho ze zlínských boháčů. Na jeho zahradě také snadno přistane „meruna“.

„Je ochotný. Když je doma, tak nám balon podá. Je to náš fanoušek,“ upřesnil Kouřil, šéf klubu s nejužším hřištěm široko daleko.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud