29. září 2014 • 16:50

Chytal za AS Řím i v USA. Sním o Spartě, tvrdí naděje letenské juniorky

Autor: rjm
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zahrát si v Itálii? A pak třeba v USA? O tomhle sní v Česku možná desítky, či stovky fotbalistů. Roberto Pellegrini si může už ve dvaadvaceti letech tyhle cíle odškrtnout a na seznam plánů napsat úplně jiný úkol. Mladý gólman se chce prosadit ve Spartě, za sebou má první start za juniorku. „Udělám všechno, abych se ve Spartě prosadil,“ slibuje odhodlaně.



Narodil se v Itálii, zemi fotbalu zaslíbené. Maminku měl ovšem Roberto Pellergini z Čech, to vysvětluje, že gólman mluví bez problémů oběma jazyky. Kariéru ale startoval na Apeninském poloostrově v malém klubu na kraji Říma. Tehdy nikoho nenapadlo, že si malého klučinu vyhlédne slavný AS, jeden z římských gigantů.

„Pracovali na mládeži a pozvali z každého klubu z okolí Říma kluky na zkoušku. Nevěděl jsem, jak to dopadlo, ale jednou doma zazvonil telefon, a na druhé straně aparátu byl Bruno Conti, italská fotbalová legenda a říkal, že má o mě AS Řím zájem. Táta tomuhle klubu fandí, bylo to něco neskutečného,“ vrací se na start kariéry Pellegrini.

Rodiče ho pak vozili na druhý konec Říma na trénink. „Byla to od nich velká oběť.“
AS Řím se mu vryl do srdce, pokoj vyzdobil v jeho barvách, hltal každý trénink i zápas. Svůj i áčka napěchovaného hvězdami. Dres Franceska Tottiho má dodnes v Itálii v pokoji.

„Chodili jsme jako menší kluci podávat míče. Takže se stalo, když měl AS zavřený stadion kvůli fanouškům, že jsme byli na zápase Ligy mistrů s Realem Madrid. Hrálo se v tichu a já slyšel, jak si třeba Zidane šeptá se spoluhráči. Byl zážitek být u toho,“ vypráví.

Možná si myslel, že právě v dresu tohoto klubu udělá díru do světa, ale to se nestalo. V šestnácti dal Romě vale a zkusil štěstí v Praze. „Cítil jsem, že jiní kluci dostanou přednost. Hrálo tam roli hodně věcí,“ komentuje odchod z klubu. „Ale u fotbalu jsem dál a kluci, co tam byli se mnou, už třeba nehrají,“ dodává.

Zklamaný byl, ale na fotbal nezanevřel, a vydal se do Čech. Ne, že by přišel rovnou na Letnou. Zaklepal na dveře šéfů Sparty, představil se a požádal o angažmá. Takhle to nefunguje. Chtěl si ale vyzkoušet brankářskou školu Petra Čecha, který je spolu s Italem Buffonem jeho fotbalovým vzorem.

A právě na téhle akci zaujal zástupce Sparty. Prosadil se do dorostu Letenských a vypadalo to na restart kariéry v českých podmínkách. Jenže k happyendu bylo daleko.

Když se totiž objevila šance, vydal se Roberto Pellegrini pro změnu studovat do USA. Čtyři roky hrál univerzitní mistrovství NCAA, to je za mořem hodně sledované a vyrůstá tam celá řada hvězdiček, které se později prosadí v tamních profiligách. „Kdyby to tam nemělo kvalitu, tak bych asi teď ve Spartě nebyl,“ uvědomuje si mladík, který letos promoval a může pracovat v oboru marketing.

Po škole ale znovu zavelel k návratu do Čech a jeho kroky vedly znovu na Letnou. „To je jasné, Sparta je pojem. Měla dobré jméno v Itálii, díky Skuhravému nebo Nedvědovi, tedy hráčům, co prošli Spartou. Jen Nedvěd hrál za Lazio, tam já bych tedy prostě jít nemohl,“ směje se a dokazuje, že jeho srdce dál bije pro konkurenční AS.

V koutku duše byl prostor i pro Chelsea. „Teď, když nechytá Čech, se to ale změnilo,“ vykládá gólman.

Jeho jméno si rovněž můžete spojit s Manuelem Pellegrinim, koučem Manchesteru City. „On je z Chile, možná měl v minulosti nějaké italské předky, ale žádná spojitost s mojí rodinou není,“ culí se. Teď se plně soustředí na letenský klub. „Řekl jsem si, že tenhle rok dám fotbalu všechno a uvidíme, jak to dopadne.

Zachytat si ligu za Spartu, to je můj sen,“ prohlašuje. Když je šance, s prvním týmem už trénuje, většinou se připravuje s juniorkou. Dva měsíce dřel v tréninku a teď se konečně dočkal premiérového startu v Juniorské lize. Sparta vyhrála ve Znojmě a Pellegrini neinkasoval. Udělal tedy další krůček k naplnění své touhy.

„Tvrdě jsem trénoval a jsem rád za vítězství i tu nulu. Že trenéři viděli přímo v utkání, co umím. Teď to chce využít další šance, až přijdou, a pracovat na splnění mého snu, kterým je áčko Sparty.

Gólman Roberto Pellegrini chytal na startu kariéry za AS Řím, pak odjel studovat do Itálie a teď se chce prosadit v pražské Spartě. To je jeho sen.
Gólman Roberto Pellegrini chytal na startu kariéry za AS Řím, pak odjel studovat do Itálie a teď se chce prosadit v pražské Spartě. To je jeho sen.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud