Tomáš Podvín
13. listopadu 2014 • 18:00

Syrská hvězda Motorletu tvrdí: Do divize mě přivedla válka

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je dvojnásobným mistrem ligy v Sýrii, dvakrát si zahrál čtvrtfinále asijské Ligy mistrů. Naposledy usiloval o zisk domácího poháru v Libanonu, ve finále ovšem neuspěl. Teď záložník Amar Zakour (31) válí v divizi za pražský Motorlet. V jeho domovině se válčí, a tak se rozhodl nebezpečný Blízký východ opustit. A jelikož má českou manželku, bylo téměř jasné, kam zamíří. „Česko považuji za svůj druhý domov,“ prohlašuje bez rozpaků.



Ve čtvrté české nejvyšší soutěži se zkušenému záložníkovi Amaru Zakourovi daří náramně. Vstřelil už čtyři góly, Motorlet s ním v sestavě pouze jednou vyšel bodově naprázdno. Pohoda, řeknete si.

Jenže Syřan stále v myšlenkách uniká do své domoviny, kde se válčí. „Když mi skončila smlouva v Libanonu, musel jsem odejít. Zvolil jsem bezpečnější cestu pro sebe i pro rodinu,“ říká. S příbuznými a přáteli je v kontaktu jen přes internet, ale každý den. „Je to pro mě hodně těžké. Neustále přemýšlím o jejich bezpečí,“ přiznává.

Situace je o to složitější, že má Amar známé právě v místech, kde zuří ostré boje. To si dobře uvědomuje i Ahmed Yassin, fotbalistův tchán. „To prostě nemůžete pustit z hlavy, je to náročné, člověk na to musí pořád myslet,“ dodává.

Fotbalově to na poměry Sýrie Amar dotáhl hodně daleko. „Za svůj vrchol považuju, že jsme se s týmem Al Shorta z Damašku stali dvakrát mistry ligy a také se dvakrát dostali do čtvrtfi nále asijské Ligy mistrů,“ počítá Zakour úspěchy. „Jednou jsem byl druhým nejlepším střelcem ligy se čtrnácti góly,“ pochlubí se.

Právem je hrdý i na další metu, které dosáhl. Start v syrské reprezentaci. „Debutoval jsem v osmadvaceti letech a připsal si několik startů. Nejzajímavější byly zápasy proti Turecku a Rumunsku,“ říká pyšně.

I proto se zdá zvláštní, že v Česku nastupuje až ve čtvrté nejvyšší soutěži. Jak se vůbec „napojil“ na českou stopu? To je historie o dvou kapitolách. Ahmed Yassin je nejen otcem Amarovy manželky, ale i jeho bývalým trenérem. „Myslel jsem, že mě navštěvuje, protože mě respektuje jako kouče. A on mi místo toho chodil za dcerou,“ směje se Yassin, jenž fotbalistovi momentálně v Česku pomáhá a působí mimo jiné v roli tlumočníka.

Právě přes něho pak vedla cesta i do českého fotbalu. Ze společného působení se dobře zná s koučem Janem Kmochem, jenž vede Motorlet. Proto Amar zakotvil v jeho mužstvu. „Trenéra velmi uznávám. V Motorletu jsem zatím moc spokojený, jsem rád, že mám kolem sebe takové hráče,“ pochvaluje si Amar. „V Česku mám zatím asi třicet kamarádů a všichni jsou hráči Motorletu,“ směje se.

Aby mohl naplno zapadnout do party, musí vyřešit zapeklitý rébus – zvládnout taje pro cizince náročné češtiny. „Mrzí mě, že se spoluhráči nemůžu více rozvíjet vztahy mimo hřiště kvůli jazykové bariéře,“ říká a je znát, že ho to trápí. Na češtině se proto snaží pracovat. „Byl jsem v jazykové škole, teď se učím sám. Ale v mém věku to už není jednoduché,“ přiznává.

Vždycky ho proto potěší, když spoluhráče překvapí nějakou novou větou či slovním spojením. „Skutečně se tu cítím jako doma. Kromě jazyka je to v pohodě. Na české jídlo už jsem od manželky zvyklý,“ směje se. V jedenatřiceti letech ho prý fotbal pořád nabíjí energií. O svých plánech v Česku ale příliš hovořit nechce.

„Každý by měl být ambiciózní a já nejsem výjimka. Momentálně jsem ovšem spokojený v Motorletu a myslím jen na to, jak klubu co nejvíce pomoci,“ tvrdí Amar.

Ve chvílích volna se rád podívá na zápasy Synot ligy. Že by okukoval budoucí konkurenty? Ba ne, tomu se jen směje. „Sleduji českou ligu. Neznám hráče, ani kluby, ale koukám se,“ říká.

Jeden český tým však přece jenom už znal. „Slyšel jsem o Spartě Praha. Ve světě je známá díky několika účastem v Lize mistrů,“ pátrá v paměti a hned sype z rukávu jména známých českých hráčů současnosti nebo nedávné minulosti. „Tomáš Rosický, Petr Čech, Pavel Nedvěd, Karel Poborský, Jan Koller,“ přemýšlí nahlas.

Právě prvně jmenovaného řadí mezi fotbalisty, od kterých se může hodně naučit. „Pozorně sleduji Premier League a Arsenal. Rosický je jedním z mých vzorů,“ skládá poklonu kapitánovi české reprezentace.

Díky svým zkušenostem také může tuzemský fotbal s tím v Asii porovnat. „Český fotbal je rychlejší, důraznější a má větší tradici,“ tvrdí přesvědčivě. Například Sparta by podle záložníka klidně uspěla v asijské Lize mistrů. „Stoprocentně. Mohla by ji určitě vyhrát,“ tvrdí Amar.

KDO JE AMAR ZAKOUR
Narozen: 1. 1. 1983
Pozice: Ofenzivní záložník
Klub: Motorlet (divize)
Kariéra: Umayya (Sýrie), Al Shorta (Sýrie), Tripoli SC (Libanon)

Pohled trenéra Motorletu Jana Kmocha: „Dokáže podržet míč, fotbal cítí výš, má fantastický cit pro přihrávku. Přitom to pro něho není jednoduché, samozřejmě vnímá, co se děje u něho v Sýrii. Má ale českou manželku, aklimatizuje se tady. Zvyká si na jiný fotbal, je zkušený a jeho kvalita je vidět."

Syrský fotbalista Amar Zakour je velkou oporou divizního Motorletu. S ním v sestavě tým z pražským Jinonic nebodoval pouze v jednom utkání.
Syrský fotbalista Amar Zakour je velkou oporou divizního Motorletu. S ním v sestavě tým z pražským Jinonic nebodoval pouze v jednom utkání.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud