7. prosince 2015 • 14:41

Nejlepší střelec podzimu: Žihadlo Sršňů z Kratonoh bodlo třicetkrát

Autor: rjm
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Z toho týmu mohou mít soupeři strach, vždyť si říkají Sršni Kratonohy. A jednu hrozbu, která umí pořádně „bodnout“, mají v útoku. Útočník Jiří Kořínek (24) proměnil podzim ve svou show, na kontě má 30 gólů a suverénně vede střeleckou soutěž deníku Sport. V Královéhradeckém přeboru se trefil devětadvacetkrát, pak si odskočil do divizního Havlíčkova Brodu a bilanci zakulatil. „Je to senzace, moje maximum bylo sedmadvacet gólů za sezonu,“ směje se střelec. Už teď se kolem něj točí kluby z druhé a třetí ligy.



Fotbalové „žihadlo“ z Kratonoh řádilo. Góly střílel Jiří Kořínek levou i pravou nohou, při nevysoké postavě se prosadil i hlavou. „To umí na téhle úrovni každý,“ překvapí. Nedělalo mu problém vyhrát souboj jeden na jednoho, udělal kličku – a frnk soupeři.

Skautům klubů z vyšších soutěží se teď nejspíš trochu točí hlava. Kořínek si tím ale hlavu neláme. „Jsem útočník a góly se ode mne čekají,“ nevzrušuje se. „Ale fotbalem bych se živit chtěl,“ připouští.“

Možná nechybělo moc a v lize byl už dávno. V sedmnácti zkoušel štěstí v Bohemians, měl svého agenta a všechno vypadalo slibně. Jenže v Ďolíčku vydržel jen zimní přípravu a pakoval se domů. Praha pro něho byla moc velkým soustem, byl zvyklý na život u rodičů.

„Vzdal jsem to. Bylo toho moc, nezapadl jsem,“ vrací se o sedm let zpátky. „Teď už bych se Prahy nebál, už bych zůstal,“ usměje se odchovanec Jaroměře. Mezitím prošel řadou menších klubů, k tomu makal ve fabrice, vstával v půl páté ráno a fotbal hrál pro radost. Určitě u něho nebyl na prvním místě.

„Jsou chvíle, kdy tomu nedávám tolik, kolik bych měl. Nějaké situace prostě vypustím. Tím bych se ale moc chlubit neměl,“ umí přiznat realitu Kořínek.

Trenér Kratonoh Martin Nun souhlasí. Zároveň ale zdůrazní, že kanonýr není žádný namachrovaný frajírek a trénovat chodí poctivě.

„Potřebuje na hřišti určitou volnost, na bránění moc není. Je to rozený střelec, talent od Pánaboha. Když dostane důvěru, dokáže ji vrátit,“ tvrdí kouč.

Hned si vybaví příhodu před finále krajského poháru, kdy ho útočník uklidňoval, že zápas dobře dopadne. „Pak dal čtyři góly a říkal: Tréňo, můžeme jít slavit,“ usmívá se Nun.

Kořínek dobře ví, že pokud se chce prosadit výš, bude muset přístup změnit. Uvědomuje si také, jak moc mu pomohli spoluhráči. „Bez nich bych tolik gólů nedal. Přihrávali mi a já byl jen na tom správném místě,“ dodává. A trenér opět přikyvuje.

Dvorním nahrávačem snajpra byl exligista Marek Kulič. Ten Kořínka hodnotí jako typického koncového hráče, gólového zabijáka s výborným výběrem místa a neuvěřitelným zakončením. „Umí tvrdě vystřelit oběma nohama, dát gól hlavou nebo lobnout míč. Všechno dělá s neobyčejnou lehkostí. Bere to jako samozřejmost,“ kroutí hlavou bývalý reprezentant. „Kdyby mu to lepilo, mohl mít klidně po podzimu padesát gólů,“ dodává.

Kořínek nijak netají, jak moc mu zkušený parťák pomohl. „Dával mi míče, jaké jsem potřeboval, tedy za obranu. Přitom soupeři Marka víc hlídali. Byly na něho i penalty, které jsem kopal. Přihrál mi snad na polovinu gólů, na třetinu určitě,“ uznává mladý střelec.

Vypadá vyrovnaně, stejně ale vytušíte, že ho to táhne do vyšších soutěží. Rád by poznal, jak chutná život fotbalisty profesionála. „Možná už v přeboru dlouho nebudu. Ale říct, co bude na jaře, to teď nemůžu. Nabídky z vyšších soutěží mám, stejně jako čas na rozmyšlenou,“ netrápí se útočník.

Momentálně pracuje pro mecenáše klubu z Kratonoh, opravuje jeho reality. Majitel ho vykoupil z posledního angažmá a teď prý bude mít důležité slovo, když se bude rozhodovat o dalším působišti. „Jsem jeho hráč. Byl by možná nejradši, kdyby zavolal Real Madrid. Já budu rád za každou nabídku,“ usmívá se střelec. Že by mohla přijít i z první ligy, o tom jen tajně sní.

Za příklad si bere Martina Doležala z Jablonce. „Taky šel do ligy z přeboru,“ připomíná Kořínek útočníka, jenž se dostal do Olomouce z Bystřice pod Hostýnem.

Trenér Kratonoh by byl naopak rád, kdyby měl „Kořena“ v sestavě i na jaře. „Nabídky určitě má. Když půjde pryč, budu mu držet palce. Pokud ale fotbalu nebude dávat všechno, tak bude za půl roku zpátky. Třeba druhá liga, to je jiný level,“ posílá na dálku varování.

A ani Kulič nemaluje budoucnost mladému střelci jen v růžových barvách. „Ve vyšších soutěžích ho čeká něco jiného. Bude muset hodně bránit, víc běhat. Je mu čtyřiadvacet, to je luxus, nastavené to má dobře a záleží jen na něm, jak k fotbalu bude přistupovat. Přeju mu, aby se prosadil,“ tvrdí.

Kořínek přikyvuje. Vypadá to, že je na změnu připravený. Jenže, co kdyby třeba opravdu zavolala Sparta? „Tu nemám rád, ani Slavii. Fandím vždycky těm slabším. Přeju třeba Liberci,“ přiznává bez okolků. „Všem držím palce jen v pohárech,“ usměje se. „Každopádně, kdyby se ozval kdokoliv z ligy, bylo by to super,“ dodává.

A pokud by to bylo jinak, snažil by se dál pálit za Kratonohy. Mohl by vyhrát i soutěž Sportu. Pokud totiž odejde výš než do třetí ligy, další trefy už se mu do hodnocení počítat nebudou…

„O soutěži mi řekl jeden z fanoušků, pravidelně mi Sport nosil,“ vykládá Kořínek. Jak se tedy za povedený podzim odměnil? „Koupil jsem si něco na sebe. Když si chci udělat radost, jdu nakupovat,“ prozrazuje.
Nejhezčí dárek na něj možná ještě čeká v podobě přestupu do vyšší soutěže.

Kanonýři v nižších soutěžích po podzimu
1. Kořínek  (HK přebor, Kratonohy + H. Brod, divize D) 30
2. Beneš  (Liberecký přebor, Chrastava) 24
3. J. Kopecký (Pardubický přebor, Slatiňany) 21
4.-5. L. Kopecký (ČFL, Chrudim) 13
4.-5. Volf  (ČFL, Dobrovice) 13

JIŘÍ KOŘÍNEK
Věk: 24 let
Pozice: útočník
Klub: Kratonohy/Havlíčkův Brod
Podzimní bilance: 30 gólů/5 hattricků
Zajímavost: V Královéhradeckém přeboru pdehrál 93 zápasů a dal 99 branek

Magická třicítka. Střelec Jiří Kořínek ji na podzim pokořil, góly střílel v Královéhradeckém přeboru za Kratonohy a v divizi D za Havlíčkův Brod.
Magická třicítka. Střelec Jiří Kořínek ji na podzim pokořil, góly střílel v Královéhradeckém přeboru za Kratonohy a v divizi D za Havlíčkův Brod.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud