Jonáš Bartoš
24. listopadu 2017 • 05:00

Plzeň táhne tvrdé jádro. Dokazují, že jim kariéra nekončí, řekl Vrba

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Být na střídačce někdo jiný než Pavel Vrba, možná už by ani jeden z nich neoblékal plzeňský dres. Jenže Vrba „tvrdému jádru“, které ve Viktorii zažilo většinu úspěchů, bezmezně věří. A v probíhající sezoně se mu to náramně vyplácí. Jestliže navrátilec Daniel Kolář rozhodl klíčové duely se Spartou a Slavií v domácí soutěži, čtvrteční gól Milana Petržely proti FCSB (2:0) výrazně pomohl k tomu, že Plzeň poprvé od podzimu 2013 postupuje do jarní fáze Evropské ligy.



Plzeňské opory se znají po všech stránkách. Jsou parťáky na hřišti i mimo něj, dokáží za sebe vzájemně bojovat a podpořit se. Právě na zkušené třicátníky, kteří podle mnohých už měli pomalu nazouvat bačkory ve fotbalovém důchodu, Pavel Vrba po návratu do Plzně vsadil.

Přitom trenér Roman Pivarník, který vedl Viktorii Plzeň v minulé sezoně, plánoval, že začne v Plzni postupně budovat novou kostru bez tradičních opor. Pod jeho vedením mužstvo na konci léta 2016 opustili Daniel Kolář a František Rajtoral , mluvilo se i o tom, že by do zahraničí mohl zamířit David Limberský . Příliš se nepočítalo ani s Milanem Petrželou.

Jenže Vrbův letní příchod všechno změnil. V moravském sklípku přemluvil k návratu Daniela Koláře a mužstvo znovu postavil na hráčích, které zná ze svého prvního působení a na které spoléhá. Zatím se jeho směr vyplácí – Plzeň suverénně vede ligu a ve čtvrtek si s předstihem zajistila postup ze skupiny Evropské ligy.

„Spoustě lidem dokazují, že fotbal hrát umí a kariéra jim nekončí. Někteří si možná mysleli, že na to nemají, ale oni ukazují, že stále hrají skvělý fotbal,“ ocenil své nejzkušenější hráče Pavel Vrba po výhře 2:0 nad FCSB.

Proti rumunskému soupeři vyběhli z ostřílených hráčů od začátku Roman Hubník , David Limberský, Milan Petržela a Daniel Kolář. Jde o příslušníky takzvaného „tvrdého jádra,“ jak skupinu klíčových hráčů, okolo které se točí celá plzeňská kabina, nazval Milan Petržela.

Právě Petrželovi náramně vyšel čtvrteční duel, po kterém si Plzeň zajistila postup do jarní fáze Evropské ligy. Neustále se nabízel, vymyslel spousty nebezpečných centrů, pohybem a technikou patřil k největším ofenzivním zbraním domácího celku.

Svůj výkon korunoval ve 49. minutě. Západočeský záložník si naběhl na milimetrový pas Patrika Hrošovského , před gólmanem zachoval klid a poslal míč do sítě. Petržela se v základní skupině trefil už podruhé, skóroval i v domácím zápase proti Hapoelu Beer Ševa (3:1).

Přitom Petržela nemá v Plzni nic zadarmo, o svou pozici stejně jako další hráči musí neustále bojovat. V jedné fázi sezony se několikrát ocitl na tribuně, sám přiznal, že od klubu měl svolení k odchodu. Jenže při zdravotních problémech Václava Pilaře od Vrby dostal šanci a zase patří do základní sestavy.

 „Je to hezké, já si to užívám. Už jsem, nechci říct ve fotbalovém důchodě, ale z těch starších. Každý takový zápas a úspěch je pro mě nádhera,“ liboval si 34letý rychlík.

Výborně zahráli i další zkušení třicátníci. Všichni si uvědomují, že na hřišti tráví poslední etapu bohatých kariér, u výkonů ale jejich věk absolutně nehraje roli.

Roman Hubník se po vleklých zdravotních problémech začíná dostávat do pohody, proti FCSB odehrál asi nejvydařenější zápas v sezoně. Působil jistě a zkrotil spousty nebezpečných nájezdů rumunských útočníků.

Tradičně vysoké parametry snesl i výkon Davida Limberského. Celý zápas poctivě piloval levou stranu hřiště, často se zapojoval do útočných akcí. Směrem dozadu neměl skoro žádný problém. Ocenit se musí i jeho dlouhý sprint po unikajícím Alibecovi, kterého ještě dokázal u vápna dostat pod tlak a rumunský kapitán poté zakončil slabě.

Ostřílení borci v Plzni ve velké fazoně sviští za dalším titulem a teď slaví i úspěch v Evropě. Právě Limberský a spol. mají na fantastické jízdě lví podíl. Branky Daniela Koláře, Milana Petržely, ale i většinou střídajícího Marka Bakoše zajistily týmu klíčové výhry, které z mužstva dělají suverénně nejlepší český tým podzimu.

Vrba po postupu Plzně: Jsem rád, že starší hráči ukazují lidem, že fotbal hrát umějí
Video se připravuje ...

Petržela: Být sám před gólmanem? Takové góly jsou nejtěžší
Video se připravuje ...

Záložník Plzně Hořava: Klíč k postupu? Vítězství na našem stadionu
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud