2. října 2015 • 18:50

Manchester zachraňuje Anglii! Kluby mohou ztratit čtvrté místo v LM

Autor: pj
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Oba kluby z Manchesteru ve středu zvládly své zápasy v Lize mistrů. A po fatálních selháních Arsenalu a Chelsea vrátily anglickému fotbalu hrdost. Také ale zachraňují koeficient své soutěže. Premier League totiž reálně hrozí, že přijde o třetí místo zaručující čtyři týmy v milionářské soutěži.



Po úterních zápasech to vypadalo s účinkováním anglických klubů v Lize mistrů opravdu mizerně. V úvodních šesti zápasech zaznamenaly pět porážek, což znovu vyvolalo debaty o tom, zda je Premier League skutečně nejlepší ligou na světě.

Tuto nepříjemnou bilanci vylepšila dvě vítězství Manchesteru United a Manchesteru City. Přestože obě mužstva prohrávala, dokázala duely s německými soupeři otočit. „Red Devils“ porazili Wolfsburg 2:1, City uspělo stejným výsledkem na půdě Borussie Mönchengladbach díky penaltě z poslední minuty. Argentinský útočník Sergio Agüero, který ji proměnil, zároveň zachránil Ostrovanům koeficient. Vítězství obou Manchesterů vyvážilo úterní porážky Arsenalu a Chelsea.

Ve čtvrtek se ale Anglie opět červenala. Liverpool totiž na domácí půdě nedokázal porazit švýcarský Sion a nečekanou remízou 1:1 tak ztratil další důležité body nejen do tabulky, ale i do koeficientu.

Kluby z Premier League startující v evropských soutěžích se tak musí co nejrychleji vzpamatovat. Ačkoliv se Anglie stále drží na třetím místě v tabulce koeficientů, silně po krku jí jde italská Serie A. Už příští rok bude mít velkou šanci dostat se na třetí příčku, díky níž startují v Lize mistrů čtyři týmy. Náskok Anglie, která v posledních pěti letech v celkovém součtu zaznamenává bídné výsledky, by se totiž po odečtení sezony 2011/2012 momentálně smrskl.

Proč se anglické kluby v Evropě zhoršují? Jaký důvod stojí za tím, že nezvládají zápasy na evropské scéně? Paul Scholes, legenda Manchesteru United, přichází s jednoduchým vysvětlením: nízká kvalita kádrů

„Podívejte se na hráče, kteří přicházejí do Anglie. Opravdu si nemyslím, že máme nejlepší fotbalisty v Evropě nebo dokonce na světě. Ti nejlepší hrají v Realu Madrid, Barceloně nebo v Bayernu Mnichov. Po nich následují PSG a Juventus. Až teprve pak přichází na řadu kvalita anglických klubů,“ vyslovil svůj názor Scholes. Jinými slovy: anglické kluby vynakládají přehnané sumy peněz za menší kvalitu.

Bývalý záložník je přesvědčený o tom, že současní špičkoví hráči z Premier League by měli obrovské potíže prosadit se do základní sestavy vyjmenovaných klubů ze zahraničí. „Uspěl by někdo v Barceloně? Velmi o tom pochybuji. Jedinou výjimkou je možná Sergio Agüero,“ dodal kriticky Scholes.

Anglii čekají krušné časy, a pakliže trend zhoršujících se výsledků nezvrátí, brzy budou z její nejvyšší soutěže postupovat do Ligy mistrů jen tři kluby...

Kolik týmů mají elitní země v pohárech 
 soutěž  Liga mistrů  Evropská liga
La Liga (Španělsko) 5 2
Bundesliga (Německo) 4 3
Premier League (Anglie 4 2
Serie A (Itálie) 2 3

Tabulka koeficientů nejlepších evropských soutěží Tabulka koeficientů nejlepších evropských soutěžíFoto Twitter.com

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud