Richard Šíma
3. července 2013 • 04:27

Baník už se zase topí v dluzích, FAČR mu zakázala přestupy!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ostravský Baník je v prekérní situaci. I kdyby chtěl, nemůže do svého kádru přivést žádnou letní posilu. Alespoň prozatím. Má totiž pozastavené přestupy. FAČR totiž zaevidovala nové dluhy ostravského klubu a právě z toho důvodu Baníku zakázala posilovat kádr. Je to jeden ze způsobů, jakým jsou prokazatelně dlužící kluby asociací postihovány.



Fanoušci Baníku jsou netrpěliví. Každým dnem čekají, kdy jejich klub oznámí jméno nové posily úzkého kádru. Netuší, že se prozatím nemají šanci dočkat. Baník posilovat nesmí. Pouze hráči mladšími osmnácti let. Tak praví litera fotbalového zákona, který zapovídá přestupy do zadlužených klubů.

Komu Baník dluží a proč? To není zcela jasné. Ani ostravský klub, ani zástupci asociace se k tomu přesně nevyjádřili. „V této chvíli mohu oznámit jen to, že Baník nemá uhrazeny všechny své finanční závazky vůči třetím osobám. O koho přesně jde, nemohu nyní specifikovat,“ řekl Petr Kovář z tiskového oddělení FAČR.

„Baník může v této chvíli hráče pouze prodávat. K uvolnění přestupů směrem do klubu dojde ve chvíli, kdy Baník doloží, že pohledávky, kvůli nimž byly pozastaveny, uhradil,“ poznamenal Kovář.

Baník měl na konci minulé sezony potíže se získáním profesionální licence, tu nakonec získal. „Při rozhodování o udělení či neudělení licence se berou v úvahu závazky splatné do 31. prosince předchozího roku. Takže pokud byly nyní Baníku pozastaveny přestupy, stalo se tak buď proto, že se objevily závazky s datem splatnosti po tomto termínu, anebo proto, že některé pohledávky Baník zpochybnil, ale arbitrážní komise následně o oprávnění nároku věřitele rozhodla,“ vysvětlil licenční manažer Stanislav Rýznar, jak se stalo, že Baník dostal licenci a přesto má opět potíže s dluhy.

Davor Kukec už prý nechce ani trénovat

Ostrava se snaží s nastalou situací co nejrychleji srovnat. „Samozřejmě o tom opatření víme. Nebudeme specifikovat, o jaké pohledávky se jedná, to považujeme za interní věc,“ sdělil Radek Slončík, generální manažer Baníku.

Kromě případných posil sledují ostravští fanoušci situaci okolo dvou zkušených hráčů, jímž skončila smlouva a s klubem se dosud nedohodli na nové. Slovenský stoper Zdenko Kaprálik pro server iSport.cz oznámil, že v dohodu s Baníkem stále věří.

Stejně nejistá je situace kolem záložníka Davora Kukece, který dokonce včera nehrál přípravný zápas Baníku v Třinci. Hovoří se o tom, že v Ostravě už nechce ani dál trénovat. „Tak to není, jsme domluveni na tom, že na středečním tréninku Davor chybět nebude. Věřím v to, že ho udržíme,“ řekl Martin Svědík, jeden z dvojice ostravských trenérů.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud