11. září 2013 • 17:45

Obří SKANDÁL ve fotbale: Policie kvůli sázkám zadržela desítky hráčů

Autor: sh, iSport.cz, tbl
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

VÍME PRVNÍ | AKTUALIZOVÁNO | Na český fotbal se valí další pohroma. Od dnešního rána zadržela policie desítky hráčů převážně z nižších soutěží, ale i z první ligy. Informace deníku Sport a portálu iSport.cz potvrdil mluvčí Útvaru odhalování odhalování korupce a finanční kriminality Jaroslav Ibehej.



Den po krachu reprezentace v kvalifikaci MS musí šéf Fotbalové asociace ČR Miroslav Pelta řešit další závažný problém.

Co jsou to sázkařské podvody?
Zločiny, při kterých jednotlivci či organizované skupiny manipulují výsledky sportovních utkání tak, aby si zajistili zisky na sázkových trzích. K ovlivnění zápasu může dojít například podplacením či vydíráním hráčů nebo rozhodčích třetí stranou. Iniciátory podvodu nicméně mohou být i oni sami.

Objem této trestné činnosti v posledních letech roste. V důsledku technologického rozvoje a rozmachu internetových kanceláří se totiž řádově zvýšil objem prostředků, které se na sázkových trzích pohybují. Díky tomu mohou šikovní podvodníci fungovat bez významnějšího rizika odhalení.

Ve světě se proto začaly objevovat celé organizované kriminální skupiny specializované na tento typ podvodů. Pověstné jsou především asijské "sázkařské mafie", stovky fotbalových zápasů ale v letech 2004-2005 a 2008-2009 zmanipulovala i z Německa řízená skupina kolem Chorvata Anteho Šapiny.

Kriminalisté našeho útvaru dnešního dne provádějí úkony trestního řízení ve věci podezření z korupčního jednání ve fotbalovém prostředí, možného ovlivňování zápasů v rámci různých fotbalových soutěží a s tím související sázkařskou činností,“ řekl Ibehej pro deník Sport a iSport.cz.

Co stojí za masivní akcí? V pozadí je podezření z nekalých sázek. Policisté zajišťovali důkazy již od čtyř hodin ráno.

Zadržování hráčů a první výslechy probíhaly nejspíš souběžně s domovními prohlídkami, které jsou ze své podstaty časově značně náročnými aktivitami. Na podrobnější informace z oficiálních míst si tak veřejnost bude muset počkat, až policie dokončí všechny úvodní kroky.

Jak je ale možné, že podvody probíhaly v takovém rozsahu, že nyní policie mohla zadržet tolik hráčů najednou? "Čeští fotbalisté se podle našich domněnek v posledních letech naučili vyhýbat místním sázkovým kancelářím a podvodné sázky podávají především na internetu u zahraničních firem," odhaduje příčinu obří akce hlavní bookmaker společnosti Victoria Tip Michal Navrátil.

Skandál podobného rozsahu se ještě v českém prostředí nikdy neobjevil. Velkými aférami souvisejícími se zmanipulovanými sázkami však v minulých letech bylo zasaženo například Německo, Itálie a mnohé země Jihovýchodní Asie.

Útvar odhalování korupce a finanční kriminality je elitním policejním útvarem s celorepublikovou působností, který v minulosti realizoval například zadržení Davida Ratha. Kromě pražské centrály má i pobočky na dalších šesti místech republiky. Podle rozsahu akce je jisté, že aktuální kauza vytížila rovnou několik z nich.

 

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud