26. června 2016 • 16:53

Francie - Irsko 2:1. Domácí nezlomil brzký gól, obrat řídil Griezmann

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Domácí Francie si může oddechnout. Hostitelská země fotbalového EURO 2016 sice prohrávala v osmifinále s Irskem od druhé minuty po penaltě Bradyho 0:1, ve druhé půli ale dvěma góly zaúřadoval Antoine Griezmann, který zařídil výhru 2:1 a postup do čtvrtfinále.



Gól Bradyho v čase 1:58 z penalty po faulu Paula Pogby na Shanea Longa je druhou nejrychlejší brankou v historii evropských šampionátů. Rychlejší byl jen Rus Dmitrij Kiričenko, který v roce 2004 dal Řecku gól už po 67 vteřinách. Jde rovněž o nejrychlejší penaltu.

Francie byla jasným favoritem, jenže už ve 2. minutě podklouzl při snaze o odkop Rami, k míči se dostal Long a Pogba ho fauloval. Penaltu kopal Brady, jehož gól proti Itálii posunul Irsko do play off, a dokonale umístěnou střelou o tyč poslal Iry do vedení.

Domácí výběr okamžitě zahájil velký tlak a hon za obratem. Griezmann však neuspěl s hlavičkou stejně jako Pogba s přímým kopem. V závěru poločasu nepropálili obranu ve velkých šancích ani Payet s Griezmannem.

Francouzský hrdina Antoine Griezmann
Francouzský hrdina Antoine Griezmann

Irsko ale také hrozilo ze standardních situací a brejků. Po jednom z nich musel v úvodu druhé půle na poslední chvíli zachraňovat brankář Lloris před Wardem, který už by poslal míč do prázdné branky.

Šlo o klíčový okamžik, jelikož chvíli na to Sagna nacentroval, Griezmann hlavou zařídil vyrovnání a odstartoval drtivou desetiminutovku. Už po třech minutách Giroud sklepl míč na nabíhajícího Griezmanna a francouzský hrdina otočil skóre. Jeho góly dělilo jen 225 vteřin.

Navíc v 66. minutě útočník Atlética Madrid znovu unikal irské obraně a Duffy ho skluzem na poslední chvíli před vápnem fauloval, za což dostal červenou kartu. Šlo o teprve třetí vyloučení na šampionátu.

Francie se proti oslabenému soupeři snažila definitivně rozhodnout a do šancí se dostával zejména střídající Gignac, ale v koncovce nepotvrzoval pověst kanonýra. Hattrick odmítl i Griezmann, avšak Irsko už nemělo síly na to, aby odvrátilo vyřazení.

Mistrovství Evropy ve fotbale - osmifinále (Lyon):

Francie - Irsko 2:1 (0:1)

Branky: 58. a 61. Griezmann - 2. Brady z pen. Rozhodčí: Rizzoli - Di Liberatore, Tonolini - Orsato, Damato (všichni It.). ŽK: Kanté, Rami - Coleman, Hendrick, Long. ČK: 66. Duffy (Ir.). Diváci: 56.279.

Sestavy:

Francie: Lloris - Sagna, Rami, Koscielny, Evra - Pogba, Kanté (46. Coman, 90.+3 Sissoko), Matuidi - Griezmann, Giroud (73. Gignac), Payet. Trenér: Deschamps.

Irsko: Randolph - Coleman, Duffy, Keogh, Ward - McClean (68. O'Shea), Hendrick, McCarthy (71. Hoolahan), Brady - Murphy (65. Walters), Long. Trenér: O'Neill.

MATCH OVERVIEW LEGACY
26. 6. • 15:00
Francie
Francie
2:1
ONLINE
26. června
15:00
Irsko
Irsko
Góly

Domácí: 58. Griezmann, 61. Griezmann

Hosté: 2. Brady

Sestavy

Domácí: Lloris (C) – Sagna, Rami, Koscielny, Evra – P. Pogba, Kanté (46. Coman, 90+3. Moussa Sissoko), Matuidi – Griezmann, Giroud (73. Gignac), Payet.

Hosté: Randolph – Coleman (C), Keogh, Duffy, Ward – Brady, James McCarthy (71. Hoolahan), Hendrick, McClean (68. O'Shea) – Long, Murphy (65. Walters).

Náhradníci

Domácí: Mandanda, Costil, Jallet, Cabaye, Gignac, Martial, Schneiderlin, Mangala, Digne, Sissoko, Coman, Umtiti

Hosté: Westwood, Given, Clark, O'Shea, Whelan, McGeady, Keane, Walters, Christie, Meyler, Hoolahan, Quinn

Karty

Domácí: Kanté, Rami

Hosté: Coleman, Hendrick, Duffy (č), Long

Rozhodčí

Nicola Rizzoli – Elenito Di Liberatore, Mauro Tonolini (všichni ITA)

Stadion

Stade de Lyon, Lyon

Vše o EURO 2016 ve Francii najdete ZDE >>>

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud