28. března 2017 • 11:15

České šance na baráž? Jít před Severní Irsko, nebýt nejhorší z druhých

Autor: jam
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Divná ruka v Karviné, zvláštní penalty v Boleslavi. Na Letné mohla být desítka
Reprezentace na Strahově v kompletní sestavě. První trénink pod Haškem
VŠECHNA VIDEA ZDE

Mistrovství světa není po polovině kvalifikace utopií, zároveň má český tým skupinu rozehranou hůř, než před jejím začátkem doufal. Po pěti zápasech figuruje s osmi body na třetím místě za stoprocentním Německem a druhým Severním Irskem, které má deset bodů a vyprofilovalo se v největšího českého soka. Do 8. října proběhne ještě jedno kolečko duelů každého s každým. Pro výběr trenéra Karla Jarolíma je klíčové předehnat soupeře z Britských ostrovů.



Kouč se dívá na tabulku střízlivě. „Máme o co hrát, to je podstatné. Že jsme na chvíli poskočili na druhé místo, to není směrodatné. Důležité je, jak to bude po posledním zápase. Teď nás čeká Norsko a je třeba udělat maximum pro to, abychom bodovali,“ glosoval Jarolím vývoj v tabulce po vysoké výhře 6:0 v San Marinu.

Papírově má český tým za sebou snadnější část kvalifikace, protože doma přivítá už jen mimořádně silné Německo a slabé San Marino a nutnost bodovat na něm bude ležet před všemi nepříjemnými venkovními zápasy v Norsku, Severním Irsku a Ázerbájdžánu.

I Severní Irsko bude hrát tři z pěti zbývajících utkání venku, hostí Jarolímův soubor a mistry světa Němce, cestuje do Ázerbájdžánu, San Marina a Norska.

Prodrat se na druhou příčku je však pouze základní předpoklad pro udržení naděje na účast na šampionátu v Rusku. Do baráže jde z devíti skupin osm nejlepších týmů z druhých míst, nejhorší z nich se s vidinou mistrovství rozloučí.

Tabulka týmů na 2. místech v evropské kvalifikaci na MSFoto Sport

Aktuální situace je pro druhého z „české“ skupiny optimistická, protože nejvyrovnaněji zatím působí skupina E, kde má druhá Černá Hora méně bodů než Česko. Ovšem pozor na propočty. Ačkoliv jsou všechny skupiny šestičlenné, do tabulky, která vzniká z mužstev na druhých příčkách, se nezahrnují výsledky s posledními týmy ve skupinách.

Je to proto, že Kosovo a Gibraltar se po přijetí do FIFA přiřadily do kvalifikačních skupin až několik měsíců po losu. A pravidla postupového klíče už se neměnila. Na první pohled jde o nepatrnou změnu, ale i ta může hrát svou roli. Protože při rovnosti bodů je hlavním kritériem rozdíl ve skóre.

Tudíž gólové kanonády proti outsiderům můžou týmům pomoct v jejich skupině, ale v tabulce pro baráž už ne. Lze to demonstrovat na aktuálním příkladu. Kdyby se v řazení celků na druhých místech zohledňovaly i výsledky proti nejhorším mužstvům skupiny, bylo by Severní Irsko díky lepšímu skóre před Švédskem. Jelikož tahle podmínka neplatí, má Švédsko brankový rozdíl výhodnější než český soupeř.

Platí však, že Jarolímův výběr bude muset na druhé místo nejprve dosáhnout, což nebude snadná práce.

Zbývající los českého týmu v kvalifikaci na MS
 Sobota 10.6. Norsko - Česko
 Pátek 1.9. Česko - Německo
 Pondělí 4.9. Severní Irsko - Česko
 Čtvrtek 5.10. Ázerbájdžán - Česko
 Neděle 8.10. Česko - San Marino

Skupina C

Z V R P Skóre B
1. Německo 10 10 0 0 43:4 30
2. Sev. Irsko 10 6 1 3 17:6 19
3. Česko 10 4 3 3 17:10 15
4. Norsko 10 4 1 5 17:16 13
5. Ázerbajdžán 10 3 1 6 10:19 10
6. San Marino 10 0 0 10 2:51 0

Češi odmítají Müllerův názor: Zbytečný zápas? San Marino zaslouží obdiv
Video se připravuje ...

Vaclík: Brábovi jsem neřekl nic, umím se vcítit do toho, že člověk nejde do souboje naplno
Video se připravuje ...

Sivok před zápasem nespal: Pro mě, zkušeného hráče, by bylo selhání fatální
Video se připravuje ...

Jarolím: Vést o půli 5:0? Takhle bych si představoval fotbal
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud


Články odjinud