4. června 2018 • 14:23

Soupisky všech týmů na MS, nominace: Nechybí Salah, Messi ani Ronaldo

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalový svátek je tu! Ti nejlepší fotbalisté z celé planety se představí na mistrovství světa v Rusku. Podívejte se na oficiální soupisky všech týmů i na to, kdo se nakonec do týmů nevešel. Mezi největší překvapení se řadí vynechání Leroye Saného z týmu Německa či Radji Nainggolana z belgické reprezentace. Naopak Mohamed Salah, který nedohrál finále Ligy mistrů kvůli zranění, se na šampionátu představí. Sestav si vlastní tým z reálných hráčů MS ve fotbale a hraj o 160 tisíc korun>>



Soupisky týmů na MS

Anglie

Argentina

Austrálie

Belgie

Brazílie

Dánsko

Egypt

Francie

Chorvatsko

Írán

Island

Japonsko

Jižní Korea

Kolumbie

Kostarika

Maroko

Mexiko

Německo

Nigérie

Panama

Peru

Polsko

Portugalsko

Rusko

Saúdská Arábie

Senegal

Srbsko

Španělsko

Švédsko

Švýcarsko

Tunisko

Uruguay

Nominace všech týmů na MS

Skupina A

Rusko

Do konečné nominace ruských fotbalistů na domácí šampionát se nevešel ani jeden z reprezentantů německého původu. Trenér Stanislav Čerčesov při závěrečném zužování kádru vyřadil jak Romana Neustädtera z Fenerbahce, tak dalšího obránce Konstantina Rausche, který přitom v lednu s vidinou účasti na světovém šampionátu přestoupil z bundesligového Kolína nad Rýnem do Dynama Moskva.

Ve výběru zůstal jediný z naturalizovaných ruských reprezentantů Mário Fernandes. Obránce CSKA Moskva, který se narodil v Brazílii, debutoval v dresu sborné loni v říjnu. Při absenci Neustädtera jsou jedinými legionáři v týmu brankář Vladimir Gabulov z FC Bruggy a záložník Denis Čeryšev z Villarrealu.

Jedním z nejstarších účastníků turnaje bude obránce Sergej Ignaševič. Osmatřicetiletý hráč CSKA Moskva kvůli šampionátu na domácí půdě obnovil reprezentační kariéru, během které odehrál od roku 2002 rekordních 121 zápasů. Chybí naopak útočník Alexandr Kokorin, kterého na turnaj nepustilo zranění.

Konečná nominace Ruska:

Brankáři: Igor Akinfejev (CSKA Moskva), Vladimir Gabulov (FC Bruggy/Belg.), Andrej Luňov (Zenit Petrohrad).

Obránci: Vladimir Granat, Fjodor Kudrjašov (oba Kazaň), Sergej Ignaševič, Mário Fernandes (oba CSKA Moskva), Ilja Kutěpov (Spartak Moskva), Andrej Semjonov (Achmat Groznyj), Igor Smolnikov (Zenit Petrohrad).

Záložníci: Jurij Gazinskij (FK Krasnodar), Alexandr Golovin, Alan Dzagojev (oba CSKA Moskva), Alexandr Jerochin, Daler Kuzjajev, Jurij Žirkov (všichni Zenit Petrohrad), Roman Zobnin, Alexandr Samedov (oba Spartak Moskva), Anton Mirančuk (Lokomotiv Moskva), Denis Čeryšev (Villarreal/Šp.).

Útočníci: Arťom Dzjuba (Tula), Alexej Mirančuk (Lokomotiv Moskva), Fjodor Smolov (FK Krasnodar).

Saúdská Arábie

Křídelník Naváf Abad překvapivě vypadl z nominace trenéra fotbalistů Saúdské Arábie Juana Antonia Pizziho. Do konečného výběru 23 jmen pro šampionát se po zúžení kádru se vedle klíčového muže kvalifikace nedostali ani brankář Ásaf Karní, obránci Saíd Muválad a Muhammad Džahfálí a záložník Muhammad Kvikbí.

Osmadvacetiletý Abad byl nejen důležitou postavou Saúdské Arábie v kvalifikaci, ale vloni také pomohl klubu Al Hilál do finále asijské Ligy mistrů. Na přelomu roku se však potýkal se zraněním a Pizzi jej do konečné nominace na šampionát po prohře 0:3 v nedělním přípravném utkání proti Peru ve švýcarském St. Gallenu nezařadil.

Konečná nominace Saúdské Arábie:

Brankáři: Muhammad Uvaís, Jásir Musáilim (oba Al Ahlí Džidda), Abdalláh Majúf (Al Hilál).

Obránci: Mansúr Harbí, Mutáz Havsáví (oba Al Ahlí Džidda), Jásir Šahrání, Muhammad Braík, Usáma Havsáví, Alí Buláihí (všichni Al Hilál), Umar Havsáví (Al Nasr).

Záložníci: Abdalláh Chaibárí, Hattán Bahabrí (oba Aš Šabáb), Abdal Málik Chaíbrí, Abdalláh Utajf, Salmán Faradž, Muhammad Kanú (všichni Al Hilál), Tajsír Džásim, Husajn Mudžahví (oba Al Ahlí Džidda), Sálim Davsárí (Villarreal/Šp.), Jahjá Šahrí (Leganés/Šp.), Fahád Muválad (Levante/Šp.).

Útočníci: Muhammad Šahláví (Al Nasr), Muhannad Asírí (Al Ahlí Džidda).

Egypt

Útočník Liverpoolu Muhammad Salah podle očekávání nechybí v konečné třiadvacetičlenné nominaci egyptské fotbalové reprezentace na světový šampionát v Rusku. Pětadvacetiletá největší hvězda "Faraonů" se však zotavuje ze zranění ramena z finále Ligy mistrů a není jasné, kdy se do turnaje zapojí. Podle dřívějších zpráv nestihne úvod mistrovství.

Egyptský svaz před pár dny uvedl, že Salahova rekonvalescence nebude delší než tři týdny, do části turnaje tak určitě zasáhne. Hvězdný kanonýr momentálně podstupuje léčbu a k týmu by se měl připojit 9. června.

Konečná nominace Egypta:

Brankáři: Šaríf Akramí, Muhammad Šanáví (oba Al Ahlí Káhira), Ísam Haddarí (Al Távun).

Obránci: Ahmad Fasí, Saad Samír, Ajmán Ašraf (všichni Al Ahlí Káhira), Muhammad Abdal Šáfí (Al Fatá), Ahmad Hegází, Alí Gabr (oba West Bromwich/Angl.), Mahmúd Hamdí (Zamálík), Umar Gábir (Los Angeles FC/USA).

Záložníci: Ahmad Almuhammadí (Aston Villa/Angl.), Tárik Hamad (Zamálík), Abdalláh Saíd (Kuopio/Fin.), Mahmúd Fadlallá (Al Rád), Sam Mursí (Wigan/Angl.), Muhammad Alnaní (Arsenal/Angl.), Mahmúd Abdal Munaím (Al Ittihád), Ramadán Subhí (Stoke/Angl.), Muhammad Hasan (Kasimpasa/Tur.), Amr Vardá (Atromitos/Řec.).

Útočníci: Marván Muhsín (Al Ahlí Káhira), Muhammad Salah (Liverpool/Angl.).

Uruguay

Kanonýři Luis Suárez z Barcelony a Edinson Cavani z Paris St. Germain jsou hlavními hvězdami uruguayského týmu pro MS. V mužstvu jsou kromě obou ofenzivních hvězd i opory jako brankář Fernando Muslera, stoperská dvojice z Atlética Madrid Diego Godín a José María Giménez, další zkušení obránci Maxi Pereira a Martín Cáceres či záložník Cristian Rodríguez.

Do Ruska se podívají i mladí středopolaři Rodrigo Bentancur z Juventusu, Lucas Torreira ze Sampdorie Janov a Nahitan Nández z Bocy Juniors. Při závěrečném zužování kádru vypadli devatenáctiletý záložník Federico Valverde a útočníci Nicolas Lodeiro a Gastón Ramírez.

Konečná nominace Uruguaye:

Brankáři: Martín Campaňa (Independiente/Arg.), Fernando Muslera (Galatasaray/Tur.), Martín Silva (Vasco da Gama/Braz.).

Obránci: Martín Cáceres (Lazio Řím/It.), Sebastián Coates (Sporting Lisabon/Portug.), José María Giménez, Diego Godín (oba Atlético Madrid/Šp.), Maximiliano Pereira (FC Porto/Portug.), Gastón Silva (Independiente/Arg.), Guillermo Valera (Peňarol).

Záložníci: Giorgian de Arrascaeta (Cruzeiro/Braz.), Rodrigo Bentancur (Juventus/It.), Diego Laxalt (FC Janov/It.), Nahitan Nández (Boca Juniors/Arg.), Cristian Rodríguez (Peňarol), Carlos Sánchez, Jonathan Urretaviscaya (oba Monterrey), Lucas Torreira (Sampdoria Janov/It.), Matías Vecino (Inter Milán/It.).

Útočníci: Edinson Cavani (Paris St. Germain/Fr.), Maximiliano Gómez (Celta Vigo/Šp.), Cristhian Stuani (Girona/Šp.), Luis Suárez (Barcelona/Šp.).

Skupina A

Z V R P Skóre B
1. Uruguay 3 3 0 0 5:0 9
2. Rusko 3 2 0 1 8:4 6
3. Saúdská Arábie 3 1 0 2 2:7 3
4. Egypt 3 0 0 3 2:6 0

Skupina B

Portugalsko

V konečné nominaci Portugalska na mistrovství světa chybí zkušený útočník Nani. Do třiadvacetičlenného výběru úřadujících evropských šampionů se naopak vešel šestatřicetiletý obránce Bruno Alves.

Nani, který má na kontě 112 reprezentačních startů, zřejmě doplatil na nepovedené jarní hostování v Laziu Řím. Z původní pětatřicetičlenné nominace vypadli také André Gomes z Barcelony nebo další záložník Rúben Neves, jenž s Wolverhamptonem vyhrál druhou anglickou ligu.

Konečná nominace Portugalska:

Brankáři: Beto (Göztepe/Tur.), Rui Patrício (Sporting), Anthony Lopes (Lyon/Fr.).

Obránci: Bruno Alves (Glasgow Rangers/Skot.), Rúben Dias (Benfica), José Fonte (Ta-lien I-fang/Čína), Raphaël Guerreiro (Dortmund/Něm.), Pepe (Besiktas/Tur.), Ricardo Pereira (Porto), Mário Rui (Neapol/It.), Cédric Soares (Southampton/Angl.).

Záložníci: William Carvalho, Bruno Fernandes (oba Sporting), Manuel Fernandes (Lokomotiv Moskva/Rus.), Joao Mário (West Ham/Angl.), Joao Moutinho (Monako/Fr.), Adrien Silva (Leicester/Angl.).

Útočníci: Goncalo Guedes (Valencie/Šp.), Gelson Martins (Sporting), Cristiano Ronaldo (Real Madrid/Šp.), André Silva (AC Milán/It.), Bernardo Silva (Manchester City/Angl.), Ricardo Quaresma (Besiktas/Tur.).

Španělsko

Bez útočníka Chelsea Álvara Moraty pojedou španělští fotbalisté na mistrovství světa. V nabité konečné nominaci, kterou dnes oznámil trenér Julen Lopetegui, se nedostalo ani na jeho klubového spoluhráče Pedra či veterána Davida Villu z New Yorku. Přednost dostali Diego Costa, Aspas a Rodrigo.

Zatímco mistrovská Barcelona dodala čtveřici Jordi Alba, Piqué, Sergi Busquets a Andrés Iniesta, dres konkurenčního Realu Madrid obléká šest fotbalistů. Čtveřice hráčů v čele s brankářem Davidem de Geou či zkušeným záložníkem Davidem Silvou působí v Anglii. Veteráni Sergio Ramos a Iniesta se chystají už na čtvrtý světový šampionát, naopak pět hráčů se na závěrečný turnaj podívá poprvé.

Konečná nominace Španělska:

Brankáři: David de Gea (Manchester United/Angl.), Pepe Reina (Neapol/It.), Kepa (Bilbao).

Obránci: Jordi Alba, Piqué (oba FC Barcelona), Monreal (Arsenal/Angl.), Álvaro Odriozola (San Sebastian), Azpilicueta (Chelsea/Angl.), Nacho, Dani Carvajal, Sergio Ramos.

Záložníci: Isco, Marco Asensio, Lucas Vázquez (všichni Real Madrid), Sergio Busquets, Andrés Iniesta (oba FC Barcelona), Thiago Alcántara (Bayern Mnichov/Něm.), David Silva (Manchester City/Angl.), Saúl Ňíguez, Koke.

Útočníci: Diego Costa (všichni Atlético Madrid), Aspas (Vigo), Rodrigo (Valencie).

Maroko

Trenér fotbalistů Maroka Hervé Renard udělal na poslední chvíli jednu změnu v konečné nominaci na mistrovství světa. Z výběru, který oznámil už v polovině května, vyřadil obránce Badra Banúna z Casablancy a povolal útočníka Júsufa En-Nesjrího z Málagy.

Na třiadvacetičlenné soupisce pro šampionát v Rusku po Banúnově vyřazení zbyli jen dva zástupci domácí soutěže: brankář Ahmad Rizá Tadžnautí z Tangeru a útočník Ajjúb Kaabí z Berkanu.

Konečná nominace Maroka:

Brankáři: Munír Kadžuí (Numancia/Šp.), Jasín Bunú (Girona/Šp.), Ahmad Rizá Tadžnautí (Ittihád Tanger).

Obránci: Mahdí Benatía (Juventus Turín/It.), Romain Saís (Wolverhampton/Angl.), Manuel Da Costa (Basaksehir/Tur.), Nabíl Dirár (Fenerbahce/Tur.), Ašraf Hakimí (Real Madrid/Šp.), Hamza Mendyl (Lille/Fr.).

Záložníci: Mbark Busúfa (Al Džazíra/SAE), Karím Ahmadí, Sufján Amrabat (oba Feyenoord/Niz.), Júsuf bin Násir (Caen/Fr.), Júnis Bilhanda (Galatasaray/Tur.), Fajsal Fadžr (Getafe/Šp.), Amín Harít (Schalke/Něm.).

Útočníci: Chálid Butaíb (Malatyaspor/Tur.), Azíz Buhaddúz (St. Pauli/Něm.), Ajjúb Kaabí (RS Berkan), Nurdín Amrabat (Leganés/Šp.), Mahdí Carcela (Standard Lutych/Belg.), Hakím Zijach (Ajax Amsterodam/Niz.), Júsuf En-Nesjrí (Málaga/Šp.).

Írán

V nominaci Íránu na fotbalové mistrovství světa nechybí nejlepší střelec nizozemské ligy Alírezá Džahánbachš z Alkmaaru. Trenér Carlos Queiroz na šampionát v Rusku povolal i útočníka Aškana Dadžagáho, přestože v druhé anglické lize za Nottingham odehrál od lednového přestupu jediný zápas.

Džahánbachš v uplynulé sezoně ovládl pořadí střelců nizozemské ligy, když v 33 zápasech nastřílel 21 branek. Bývalý kouč Manchesteru United povolal také záložníka Karíma Ansárífárda z Olympiakosu Pireus, který byl se 17 zásahy druhým nejlepším kanonýrem řecké nejvyšší soutěže.

Írán vstoupí do turnaje v Rusku zápasem s Marokem, poté ve skupině narazí ještě na úřadující mistry Evropy z Portugalska a Španělsko.

Konečná nominace Íránu:

Brankáři: Alírezá Baíranvánd (Persepolis), Mohammad Rašíd Mazáherí (Zob Ahán), Amír Abadzáde (Marítimo/Portug.).

Obránci: Madžíd Hosejní, Rúzbe Češmí, Pažmán Montazerí (všichni Istiglal Teherán), Rámín Rezajíán (Ostende/Belg.), Mohammad Rezá Chanzáde (Padídé), Mortezá Púralígandží (Al Sád/Katar), Mílad Mohammadí (Achmat Groznyj/Rus.), Ehsán Hadžsáfí (Olympiakos/Řec.).

Záložníci: Sajjed Ezatolahí (Perm/Rus.), Masúd Šodžáí (AEK Atény/Řec.), Mahdí Torabí (Sajpa), Omíd Ebrahimí (Istiglal Teherán), Karím Ansárífárd (Olympiakos/Řec.).

Útočníci: Alírezá Džahánbachš (Alkmaar/Niz.), Mahdí Taremí (Al Gharráfa/Katar), Sardár Azmún (Kazaň/Rus.), Rezá Ghúčanedžhád (Heerenveen/Niz.), Sámán Ghoddos (Östersund/Švéd.), Aškan Dadžagá (Nottingham/Angl.), Vahíd Amirí (Persepolis).

Skupina B

Z V R P Skóre B
1. Španělsko 3 1 2 0 6:5 5
2. Portugalsko 3 1 2 0 5:4 5
3. Írán 3 1 1 1 2:2 4
4. Maroko 3 0 1 2 2:4 1

Skupina C

Francie

Zraněný záložník Marseille Dimitri Payet chybí v konečné nominaci Francie na fotbalové mistrovství světa v Rusku. Do třiadvacetičlenného výběru trenéra Didiera Deschampse se nevešli ani útočníci Alexandre Lacazette z Arsenalu a Anthony Martial z Manchesteru United, kteří jsou pouze mezi náhradníky. Ani tam se nedostal další forvard Karim Benzema z Realu Madrid.

Jednatřicetiletý Payet, který na předloňském Euru pomohl francouzskému týmu ke stříbrným medailím, si obnovil svalové zranění při středečním finále Evropské ligy s Atléticem Madrid (0:3), kdy musel ze hry už ve 32. minutě.

"Byl vážným kandidátem na místo v konečné nominaci, ale jeho zranění si obvykle vyžádá třítýdenní pauzu. Navíc tam bylo jisté riziko, že se může znovu zranit," řekl Deschamps ve francouzské televizi.

Konečná nominace Francie:

Brankáři: Alphonse Areola (PSG), Hugo Lloris (Tottenham/Angl.), Steve Mandanda (Marseille).

Obránci: Lucas Hernández (Atlético Madrid/Šp.), Presnel Kimpembe (PSG), Benjamin Mendy (Manchester City/Angl.), Benjamin Pavard (Stuttgart/Něm.), Adil Rami (Marseille), Djibril Sidibé (Monako), Samuel Umtiti (Barcelona/Šp.) Raphaël Varane (Real Madrid/Šp.).

Záložníci: N'Golo Kanté (Chelsea/Angl.), Thomas Lemar (Monako), Blaise Matuidi (Juventus/It.), Steven N'Zonzi (Sevilla/Šp.), Paul Pogba (Manchester United/Angl.), Corentin Tolisso (Bayern/Něm.).

Útočníci: Ousmane Dembélé (Barcelona/Šp.), Nabil Fekir (Lyon), Antoine Griezmann (Atlético Madrid/Šp.), Olivier Giroud (Chelsea/Angl.), Kylian Mbappé (PSG), Florian Thauvin (Marseille).

Austrálie

Australského útočníka Tima Cahilla čeká čtvrté mistrovství světa, na kterém se může zapsat mezi střelecké legendy. Osmatřicetiletého veterána zařadil kouč Bert van Marwijk do konečné nominace, kterou zveřejnil dva dny po vítězství 4:0 v přípravném utkání s českými fotbalisty.

Cahill skóroval na všech třech předchozích šampionátech, na kterých startoval. Pokud by se útočník druholigového anglického Millwallu trefil i na turnaji v Rusku, vyrovnal by se brazilské ikoně Pelému a německým kanonýrům Uwemu Seelerovi a Miroslavu Klosemu. Cahill má zatím na MS bilanci pět gólů v osmi zápasech.

Konečná nominace Austrálie:

Brankáři: Mat Ryan (Brighton/Angl.), Danny Vukovic (Genk/Belg.), Brad Jones (Feyenoord/Niz.).

Obránci: Aziz Behich (Bursaspor/Tur.), Milos Degenek (Jokohama/Jap.), Matthew Jurman (Suwon/Korea), James Meredith (Millwall/Angl.), Josh Risdon (Western Sydney), Trent Sainsbury (Grasshoppers Curych/Švýc.).

Záložníci: Mile Jedinak (Aston Villa/Angl.), Jackson Irvine (Hull/Angl.), Robbie Kruse (Bochum/Něm.), Massimo Luongo (Queens Park Rangers/Angl.), Mark Milligan (Al Ahlí/Saúdská Arábie), Aaron Mooy (Huddersfield/Angl.), Tom Rogic (Celtic/Skot.).

Útočníci: Tim Cahill (Millwall/Angl.), Tomi Juric (Lucern/Švýc.), Matthew Leckie (Hertha Berlín/Něm.), Andrew Nabbout (Urawa/Jap.), Dimitri Petratos (Newcastle Jets), Daniel Arzani (Melbourne), Jamie Maclaren (Hibernian/Skot.).

Peru

Mezi 24 vybranými hráči nechybějí útočné opory Jefferson Farfán z Lokomotivu Moskva či André Carillo z Watfordu. Peruánci původně přišli o kapitána a nejlepšího střelce Paola Guerrera poté, co mu arbitráž prodloužila původně půlroční distanc za doping na 14 měsíců. Zkušený střelec ale nakonec bude mít možnost si na turnaji zahrát, švýcarský tribunál dočasně pozastavil zákaz,

Konečná nominace Peru:

Brankáři: Pedro Gallese (Veracruz/Mex.), José Carvallo (UTC), Carlos Cáceda (Municipal).

Obránci: Luis Abram (Vélez Sársfield/Arg.), Luis Advíncula (Lobos/Mex.), Miguel Araujo (Alianza Lima), Aldo Corzo (Universitario), Nilson Loyola (Melgar), Christian Ramos (Veracruz/Mex.), Alberto Rodríguez (Junior Barranquilla/Kol.), Anderson Santamaría (Puebla/Mex.), Miguel Trauco (Flamengo/Braz.).

Záložníci: Pedro Aquino (Lobos/Mex.), Wilmer Cartagena (Veracruz/Mex.), Christian Cueva (Sao Paulo/Braz.), Edison Flores (Aalborg/Dán.), Paolo Hurtado (Guimaraes/Portug.), Sergio Peňa (Granada/Šp.), Andy Polo (Portland/MLS), Renato Tapia (Feyenoord/Niz.), Yoshimar Yotún (Orlando/MLS).

Útočníci: André Carrillo (Watford/Angl.), Raúl Ruidíaz (Morelia/Mex.), Jefferson Farfán (Lokomotiv Moskva/Rus.), Paolo Guerrero (Flamengo/Bra.).

Dánsko

Útočník Nicklas Bendtner si za dánské fotbalisty na světovém šampionátu v Rusku nezahraje. Třicetiletý bývalý hráč Arsenalu nestihl vyléčit zraněná třísla a trenér Age Hareide ho podobně jako dalšího zraněného hráče obránce Andrease Bjellanda nezařadil do konečného seznamu 23 jmen pro šampionát.

"Nevěříme, že budou včas fit na první zápas proti Peru. Je to příliš krátká doba a zápas je velmi důležitý. Velmi pravděpodobně budeme právě s Peru a Austrálií bojovat o druhé postupové místo, takže z toho důvodu je velmi důležité dobře odstartovat a mít zdravé hráče," řekl norský trenér dánské reprezentace.

Konečná nominace Dánska:

Brankáři: Kasper Schmeichel (Leicester/Angl.), Jonas Lössl (Huddersfield/Angl.), Frederik Rönnow (Bröndby Kodaň).

Obránci: Andreas Christensen (Chelsea/Angl.), Simon Kjaer (FC Sevilla/Šp.), Mathias Jörgensen (Huddersfield/Angl.), Jannik Vestergaard (Mönchengladbach/Něm.), Henrik Dalsgaard (Brentford/Angl.), Jens Stryger Larsen (Udine/It.), Jonas Knudsen (Ipswich/Angl.).

Záložníci: Christian Eriksen (Tottenham/Angl.), Lasse Schöne (Ajax Amsterodam/Niz.), Lukas Lerager (Bordeaux/Fr.), Michael Krohn-Dehli (La Coruňa/Šp.), William Kvist (FC Kodaň), Thomas Delaney (Brémy/Něm.), Pione Sisto (Vigo/Šp.).

Útočníci: Andreas Cornelius (Bergamo/It.), Kasper Dolberg (Ajax Amsterodam/Niz.), Martin Braithwaite (Bordeaux/Fr.), Nicolai Jörgensen (Feyenoord Rotterdam/Niz.), Viktor Fischer (FC Kodaň), Yussuf Poulsen (Lipsko/Něm.).

Skupina C

Z V R P Skóre B
1. Francie 3 2 1 0 3:1 7
2. Dánsko 3 1 2 0 2:1 5
3. Peru 3 1 0 2 2:2 3
4. Austrálie 3 0 1 2 2:5 1

Skupina D

Argentina

Nominaci v čele s kapitánem Lionelem Messim a několika překvapeními připravil trenér argentinské fotbalové reprezentace Jorge Sampaoli, který dnes oznámil konečnou podobu kádru pro mistrovství světa. Na finálový turnaj se nepodívá nejlepší střelec italské ligy Mauro Icardi, do týmu se naopak dostal bez jediné reprezentační zkušenosti brankář Franco Armani z River Plate.

Konečná nominace Argentiny:

Brankáři: Sergio Romero (Manchester United/Angl.), Wilfredo Caballero (Chelsea/Angl.), Franco Armani (River Plate Buenos Aires).

Obránci: Gabriel Mercado (FC Sevilla/Šp.), Cristian Ansaldi (FC Turín/It.), Nicolás Otamendi (Manchester City/Angl.), Federico Fazio (AS Řím/It.), Marcos Rojo (Manchester United/Angl.), Nicolás Tagliafico (Ajax Amsterodam/Niz.), Marcos Acuňa (Sporting Lisabon/Portug.).

Záložníci: Javier Mascherano (Che-pei/Čína), Eduardo Salvio (Benfica Lisabon/Portug.), Lucas Biglia (AC Milán/It.), Giovani Lo Celso (Paris St. Germain/Fr.), Éver Banega (FC Sevilla/Šp.), Enzo Peréz (River Plate Buenos Aires), Maximiliano Meza (Independiente Buenos Aires), Ángel Di María (Paris St. Germain/Fr.), Cristian Pavón (Boca Juniors).

Útočníci: Lionel Messi (FC Barcelona/Šp.), Paulo Dybala (Juventus Turín/It.), Sergio Agüero (Manchester City/Angl.), Gonzalo Higuaín (Juventus Turín/It.).

Island

Trenér islandských fotbalistů Heimir Hallgrímsson dnes jako první zveřejnil konečnou nominaci na mistrovství světa v Rusku. Mezi 23 hráči nechybějí i přes drobná zranění tradiční opory Gylfi Sigurdsson a Aron Gunnarsson. Naopak Kolbeinn Sigthórsson, s 22 góly aktuálně nejlepší islandský střelec, je pouze mezi náhradníky. Jediným zástupcem domácí soutěže je obránce Birkir Sävarsson z Valuru Reykjavík. 

Konečná nominace Islandu:

Brankáři: Hannes Halldórsson (Randers/Dán.), Rúnar Rúnarsson (Nordsjälland/Dán.), Frederik Schram (Roskilde/Dán.).

Obránci: Kári Árnason (Aberdeen/Skot.), Ragnar Sigurdsson, Sverrir Ingason (oba Rostov/Rus.), Birkir Sävarsson (Valur Reykjavík), Ari Skúlason (Lokeren/Belg.), Hördur Magnússon (Bristol/Angl.), Hólmar Eyjólfsson (Levski Sofia/Bulh.), Samúel Fridjónsson (Vaalerenga/Nor.).

Záložníci: Gylfi Sigurdsson (Everton/Angl.), Aron Gunnarsson (Cardiff/Angl.), Jóhann Gudmundsson (Burnley/Angl.), Emil Hallfredsson (Udine/It.), Birkir Bjarnason (Aston Villa/Angl.), Arnór Traustason (Malmö/Švéd.), Ólafur Skúlason (Karabükspor/Tur.), Rúrik Gíslason (Sandhausen/Něm.).

Útočníci: Alfred Finnbogason (Augsburg/Něm.), Jón Bödvarsson (Reading/Angl.), Björn Sigurdarson (Rostov/Rus.), Albert Gudmundsson (PSV Eindhoven/Niz.).

Chorvatsko

Do konečné nominace chorvatských fotbalistů na mistrovství světa v Rusku se nevešel obránce Matej Mitrovič. Stopera Besiktase, který na jaře hostoval v Bruggách, jako jediného vyškrtnul trenér Zlatko Dalič. Jeho výběru vévodí záložníci Luka Modrič z Realu Madrid a Ivan Rakitič z Barcelony nebo útočník Mario Mandžukič z Juventusu Turín.

Mezi třiadvaceti nominovanými jsou pouze dva hráči z chorvatské ligy - brankář Dominik Livakovič z Dynama Záhřeb a záložník Filip Bradarič z Rijeky.

Konečná nominace Chorvatska:

Brankáři: Danijel Subašič (Monako/Fr.), Lovre Kalinič (Gent/Belg.), Dominik Livakovič (Dinamo Záhřeb).

Obránci: Vedran Čorluka (Lokomotiv Moskva/Rus.), Domagoj Vida (Besiktas/Tur.), Ivan Strinič (Sampdoria/It.), Dejan Lovren (Liverpool/Angl.), Šime Vrsaljko (Atletico Madrid/Šp.), Josip Pivarič (Dynamo Kyjev/Ukr.), Tin Jedvaj (Leverkusen/Něm.), Duje Čaleta-Car (Salcburk/Rak.).

Záložníci: Luka Modrič, Mateo Kovačič (oba Real Madrid/Šp.), Ivan Rakitič (Barcelona/Šp.), Milan Badelj (Fiorentina/It.), Marcelo Brozovič (Inter Milán/It.), Filip Bradarič (Rijeka).

Útočníci: Mario Mandžukič (Juventus/It.), Ivan Perišič (Inter Milán/It.), Nikola Kalinič (AC Milán/It.), Andrej Kramarič (Hoffenheim/Něm.), Marko Pjaca (Schalke/Něm.), Ante Rebič (Frankfurt/Něm.).

Nigérie

Trenér nigerijské reprezentace Gernot Rohr zúžil kádr pro mistrovství světa na konečných 23 jmen. V týmu pro šampionát v Rusku jsou všechny hvězdy v čele s kapitánem Johnem Obi Mikelem, dlouholetým hráčem Chelsea, či útočným triem z Premier League Alexem Iwobim, Victorem Mosesem a Kelechim Iheanachem.

Konečná nominace Nigérie:

Brankáři: Francis Uzoho (La Coruňa/Šp.), Ikechukwu Ezenwa (Enyimba), Daniel Akpeyi (Chippa United/JAR).

Obránci: William Troost-Ekong, Abdullahi Shehu (oba Bursaspor/Tur.), Tyronne Ebuehi (Haag/Niz.), Elderson Echiejile (Cercle Bruggy/Belg.), Bryan Idowu (Perm/Rus.), Chidozie Awaziem (Nantes/Fr.), Leon Balogun (Brighton/Angl.), Kenneth Omeruo (Kasimpasa/Tur.).

Záložníci: John Obi Mikel (Tchien-ťin Teda/Čína), Ogenyi Onazi (Trabzonspor/Tur.), Wilfred Ndidi (Leicester/Angl.), Oghenekaro Etebo (Las Palmas/Šp.), John Ogu (Hapoel Beer Ševa/Izr.), Joel Obi (Turín/It.).

Útočníci: Ahmed Musa (CSKA Moskva/Rus.), Kelechi Iheanacho (Leicester/Angl.), Victor Moses (Chelsea/Angl.), Odion Ighalo (Čchang-čchun Ja-tchaj/Čína), Alex Iwobi (Arsenal/Angl.), Simeon Nwankwo (Crotone/It.).

Skupina D

Z V R P Skóre B
1. Chorvatsko 3 3 0 0 7:1 9
2. Argentina 3 1 1 1 3:5 4
3. Nigérie 3 1 0 2 3:4 3
4. Island 3 0 1 2 2:5 1

Skupina E

Brazílie

V konečné nominaci Brazílie nechybí kapitán Neymar, který po březnové operaci nohy začíná s tréninkem. Trenér Tite tak má k dispozici všechny opory až na zraněného pravého beka Daniho Alvese a stopera Davida Luize.

Konečná nominace Brazílie:

Brankáři: Alisson (AS Řím), Ederson (Manchester City), Cassio (Corinthians).

Obránci: Danilo (Manchester City), Fagner (Corinthians), Marcelo (Real Madrid), Filipe Luis (Atlético Madrid), Miranda (Inter Milán), Marquinhos, Thiago Silva (oba PSG), Geromel (Gremio).

Záložníci: Casemiro (Real Madrid), Fernandinho (Manchester City), Paulinho (Barcelona), Renato Augusto (Peking Čung-che Kuo-an), Fred (Šachtar Doněck), Philippe Coutinho (Barcelona), Willian (Chelsea).

Útočníci: Neymar (PSG), Gabriel Jesus (Manchester City), Roberto Firmino (Liverpool), Douglas Costa (Juventus), Taison (Šachtar Doněck).

Švýcarsko

Trenér švýcarské fotbalové reprezentace Vladimir Petkovic vsadil v konečné nominaci na mistrovství světa na osvědčená jména. Hned sedmnáct hráčů z třiadvacetičlenného výběru totiž startovalo na evropském šampionátu před dvěma lety.

Jedinou výraznou absencí z předpokládané základní sestavy je zraněný útočník Admir Mehmedi z Wolfsburgu, naopak už na třetí mistrovství světa za sebou se podívá záložník Gelson Fernandes z Frankfurtu. Nejvíc hráčů dodala německá bundesliga, čtyřnásobné zastoupení má Mönchengladbach.

Švýcarsko, které v nedělní přípravě remizovalo 1:1 se Španělskem, se šampionátu zúčastní počtvrté za sebou. V Rusku se v základní skupině utká s Brazílií, Srbskem a Kostarikou.

Konečná nominace Švýcarska:

Brankáři: Yann Sommer (Mönchengladbach/Něm.), Roman Bürki (Dortmund/Něm.), Yvon Mvogo (Lipsko/Něm.).

Obránci: Stephan Lichtsteiner (Juventus/It.), Francois Moubandje (Toulouse/Fr.), Nico Elvedi (Mönchengladbach/Něm.), Manuel Akanji (Dortmund/Něm.), Michael Lang (Basilej), Ricardo Rodriguez (AC Milán/It.), Johan Djourou (Antalyaspor/Tur.), Fabian Schär (La Coruňa/Šp.).

Záložníci: Remo Freuler (Bergamo/It.), Granit Xhaka (Arsenal/Angl.), Valon Behrami (Udine/It.), Steven Zuber (Hoffenheim/Něm.), Blerim Dzemaili (Boloňa/It.), Gelson Fernandes (Frankfurt/Něm.), Denis Zakaria (Mönchengladbach/Něm.), Xherdan Shaqiri (Stoke/Angl.).

Útočníci: Breel Embolo (Schalke/Něm.), Haris Seferovic (Benfica/Portug.), Mario Gavranovic (Dinamo Záhřeb/Chorv.), Josip Drmic (Mönchengladbach/Něm.).

Kostarika

Čtyři legionáři ze španělské ligy v čele s brankářem Realu Madrid Keylorem Navasem, jenž se k týmu připojí jako poslední po finále Ligy mistrů, vévodí konečné nominaci fotbalistů Kostariky na mistrovství světa v Rusku. V třiadvacetičlenném výběru trenéra Óscara Ramíreze nechybí obránci Giancarlo González z Boloni a Bryan Oviedo ze Sunderlandu ani útočník Bryan Ruiz ze Sportingu Lisabon.

Konečná nominace Kostariky:

Brankáři: Keylor Navas (Real Madrid), Patrick Pemberton (Alajuelense), Leonel Moreira (Herediano).

Obránci: Giancarlo González (Boloňa), Johnny Acosta (Águilas), Cristian Gamboa (Celtic), Bryan Oviedo (Sunderland), Óscar Duarte (Espaňol Barcelona), Francisco Calvo (Minnesota), Kendall Waston (Vancouver), Ian Smith (Norrköping), Rónald Matarrita.

Záložníci: Rodney Wallace (oba New York City), Celso Borges (La Coruňa), Randall Azofeifa (Herediano), Yeltsin Tejeda (Lausanne), David Guzmán (Portland), Christian Bolaňos, Daniel Colindres.

Útočníci: Johan Venegas (všichni Saprissa), Bryan Ruiz (Sporting Lisabon), Joel Campbell (Betis Sevilla), Marco Ureňa (Los Angeles/USA).

Srbsko

Srbští fotbalisté se musejí na mistrovství světa obejít bez defenzivní opory Matiji Nastasiče. Pětadvacetiletý stoper německého Schalke 04 se nestihl zotavit z poranění kolenních vazů, které utrpěl v závěru bundesligové sezony.

Po zúžení předběžné nominace na konečných 23 jmen vypadli také brankář Aleksandar Jovanovič z dánského Aarhusu a záložníci Mijat Gačinovič z Eintrachtu Frankfurt a Nemanja Maksimovič z Valencie.

Konečná nominace Srbska:

Brankáři: Marko Dmitrovič (Eibar/Šp.), Predrag Rajkovič (Maccabi Tel Aviv/Izr.), Vladimir Stojkovič (Partizan Bělehrad).

Obránci: Branislav Ivanovič (Zenit Petrohrad/Rus.), Aleksandar Kolarov (AS Řím/It.), Nikola Milenkovič (Fiorentina/It.), Milan Rodič (Crvena zvezda Bělehrad), Antonio Rukavina (Villarreal/Šp.), Uroš Spajič (Anderlecht/Belg.), Duško Tošič (Besiktas Istanbul/Tur.), Miloš Veljkovič (Werder Brémy/Něm.).

Záložníci: Marko Grujič (Cardiff/Angl.), Filip Kostič (Hamburk/Něm.), Adem Ljajič (FC Turín/It.), Nemanja Matič (Manchester United/Angl.), Sergej Milinkovič-Savič (Lazio Řím/It.), Luka Milivojevič (Crystal Palace/Angl.), Nemanja Radonjič (Crvena zvezda Bělehrad), Dušan Tadič (Southampton/Angl.), Andrija Živkovič (Benfica Lisabon/Portug.).

Útočníci: Luka Jovič (Eintracht Frankfurt/Něm.), Aleksandar Mitrovič (Fulham/Angl.), Aleksandar Prijovič (PAOK Soluň/Řec.).

Skupina E

Z V R P Skóre B
1. Brazílie 3 2 1 0 5:1 7
2. Švýcarsko 3 1 2 0 5:4 5
3. Srbsko 3 1 0 2 2:4 3
4. Kostarika 3 0 1 2 2:5 1

Skupina F

Německo

Ofenzivní záložník Leroy Sané se nečekaně nedostal do nominace německých fotbalistů. Trenér obhájců trofeje Joachim Löw nezařadil dvaadvacetiletého hráče Manchesteru City do konečného výběru 23 jmen pro šampionát stejně jako brankáře Bernda Lena, obránce Jonathana Taha a útočníka Nilse Petersena. Naopak v kádru nechybí uzdravený první brankář Manuel Neuer.

Zatímco vyřazení Lena, Taha a Petersena se všeobecně očekávalo, Saného absence v konečné nominaci je překvapením. Mladý záložník se v uplynulé sezoně v klubu podílel na 33 brankách - 14 jich dal a na dalších 19 přihrál. V Premier League si za Manchester City ve 32 zápasech připsal deset gólů a k tomu přidal hned 15 asistencí.

"V životě fotbalového trenéra jsou rozhodně lepší dny, než když musíte čtyři tak skvělé hráče poslat domů. Zklamání těch čtyř bylo obrovské, rozhodování bylo velmi těsné. Při běhu na 100 metrů byste potřebovali cílovou fotografii," řekl Löw.

Konečná nominace Německa:

Brankáři: Manuel Neuer (Bayern Mnichov), Marc-André ter Stegen (FC Barcelona/Šp.), Kevin Trapp (Paris St. Germain/Fr.).

Obránci: Jerome Boateng, Mats Hummels, Joshua Kimmich, Niklas Süle (všichni Bayern Mnichov), Matthias Ginter (Mönchengladbach), Jonas Hector (Kolín nad Rýnem), Marvin Plattenhardt (Hertha Berlín), Antonio Rüdiger (Chelsea/Angl.).

Záložníci: Julian Brandt (oba Leverkusen), Julian Draxler (Paris St. Germain/Fr.), Ilkay Gündogan (Manchester City/Angl.), Leon Goretzka (Schalke), Sami Khedira (Juventus Turín/It.), Toni Kroos (Real Madrid/Šp.), Sebastian Rudy (Bayern Mnichov), Mesut Özil (Arsenal/Angl.), Marco Reus (Dortmund).

Útočníci: Mario Gómez (Stuttgart), Timo Werner (Lipsko), Thomas Müller (Bayern Mnichov).

Mexiko

Mexičan Rafael Márquez se jako čtvrtý fotbalista v historii zúčastní pátého mistrovství světa. Devětatřicetiletý defenzivní hráč Atlasu nechybí v konečné mexické nominaci trenéra Juana Carlose Osoria. Vedle Márqueze se na pěti mistrovstvích světa představili už jen jeho krajan Antonio Carbajal, Němec Lothar Matthäus a italský brankář Gianluigi Buffon, kterého o start na rekordním šestém MS připravila porážka v loňské baráži se Švédskem.

Márquez byl na předchozích čtyřech šampionátech kapitánem. Celkem na mistrovství světa odehrál 16 zápasů, Mexičané pokaždé vypadli v osmifinále. Za národní tým odehrál 145 utkání.

Zřejmě největší hvězdou Mexičanů je útočník Javier Hernández z anglického West Hamu.

Konečná nominace Mexika:

Brankáři: Guillermo Ochoa (Standard Lutych/Belg.), Alfredo Talavera (Toluca), José Corona (Cruz Azul).

Obránci: Carlos Salcedo (Frankfurt/Něm.), Diego Reyes (FC Porto/Portug.), Héctor Moreno (San Sebastian/Šp.), Hugo Ayala (Tigres), Edson Álvarez (América), Jesús Gallardo (UNAM), Miguel Layún (FC Sevilla/Šp.).

Záložníci: Rafael Márquez (Atlas), Héctor Herrera, Jesús Manuel Corona (oba FC Porto/Portug.), Jonathan Dos Santos, Giovani Dos Santos (oba LA Galaxy/USA), Andrés Guardado (Real Betis/Šp.), Marco Fabián (Frankfurt/Něm), Javier Aquino (Tigres), Hirving Lozano (PSV Eindhoven/Niz.).

Útočníci: Javier Hernández (West Ham/Angl.), Raúl Jiménez (Benfica Lisabon/Portug.), Oribe Peralta (América), Carlos Vela (Los Angeles FC/USA).

Švédsko

Na mistrovství světa do Ruska nepojede s reprezentací Švédska fotbalista, který týmu vybojoval postup gólem v baráži proti Itálii. Záložník Jakob Johansson se nestihl zotavit z vážného zranění kolena a chybí v konečné nominaci 23 hráčů, kterou zveřejnil trenér Janne Andersson. Mezi osmičkou záložníků je naopak osmadvacetiletý Albin Ekdal, jenž se dokázal zotavit ze svého zranění včas a stihnul závěrečné bundesligové duely v dresu Hamburku. Při absenci Zlatana Ibrahimovice, který ukončil reprezentační kariéru po předloňském Euru a své rozhodnutí navzdory spekulacím už nezměnil, by měl švédský útok vést 31letý Marcus Berg z Al Ainu v SAE.

Konečná nominace Švédska:

Brankáři: Karl-Johan Johnsson (Guingamp/Fr.), Kristoffer Nordfeldt (Swansea/Angl.), Robin Olsen (FC Kodaň/Dán.).

Obránci: Ludwig Augustinsson (Brémy/Něm.), Andreas Granqvist (Krasnodar/Rus.), Filip Helander, Emil Krafth (oba Boloňa/It.), Pontus Jansson (Leeds/Angl.), Mikael Lustig (Celtic/Skot.), Victor Lindelöf (Manchester United/Angl.), Martin Olsson (Swansea/Angl.).

Záložníci: Viktor Claesson (Krasnodar/Rus.), Jimmy Durmaz (Toulouse/Fr.), Albin Ekdal (Hamburk/Něm.), Emil Forsberg (Lipsko/Něm.), Oscar Hiljemark (Janov/It.), Sebastian Larsson (Hull/Angl.), Marcus Rohdén (Crotone/It.), Gustav Svensson (Seattle/MLS).

Útočníci: Marcus Berg (Al Ain/SAE), John Guidetti (Alavés/Šp.), Isaac Kiese Thelin (Waasland-Beveren/Belg.), Ola Toivonen (Toulouse/Fr.).

Jižní Korea

V konečné nominaci korejské fotbalové reprezentace na mistrovství světa je i záložník I Sung-u, přestože za národním tým poprvé nastoupil teprve tento týden. Ve výběru trenéra Šin Te-jonga nechybí ani očekávané opory Son Hung-min z Tottenhamu nebo kapitán Ki Song-jung, který po sestupu do druhé ligy opustil Swansea.

Konečná nominace Koreje:

Brankáři: Kim Sung-kju (Kóbe/Jap.), Kim Čin-hjon (Cerezo Ósaka/Jap.), Čche Hjon-u (Tegu).

Obránci: Čang Hjon-su (FC Tokio/Jap.), Kim Jong-kwon (Kuang-čou/Čína), Čong Song-hjon (Tosu/Jap.), Jun Jong-sun, Kim Min-u, Hong-čchol (všichni Sangmu), O Pan-suk (Čedžu), Pak Ču-ho (Ulsan), Ko Jo-han (FC Soul), I Jong (Čonbuk).

Záložníci: Ki Song-jung (Swansea/Angl.), Čong U-jong (Kóbe/Jap.), Ču Se-čong (Asan), Ku Ča-čchol (Augsburg/Něm.), I Če-song (Čonbuk), I Sung-u (Verona/It.), Mun Son-min (Inčchon).

Útočníci: Kim Šin-uk (Čongbuk), Son Hung-min (Tottenham/Angl.), Hwang Hi-čchan (Salcburk/Rak.).

Skupina F

Z V R P Skóre B
1. Švédsko 3 2 0 1 5:2 6
2. Mexiko 3 2 0 1 3:4 6
3. Již. Korea 3 1 0 2 3:3 3
4. Německo 3 1 0 2 2:4 3

Skupina G

Belgie

Klíčový obránce Vincent Kompany navzdory zdravotním problémům nechybí v konečné nominaci belgických fotbalistů. Dvaatřicetiletý stoper Manchesteru City si ve víkendovém přípravném utkání s Portugalskem poranil třísla, trenér "Rudých ďáblů" Roberto Martínez jej však přesto zařadil mezi 23 hráčů pro šampionát. Jako náhradník je připraven Laurent Ciman. 

Belgickým médiím se nepovedlo odhadnout konečnou podobu kádru podle reportáže o postelových matracích, na kterých byly jmenovky hráčů. Novináři sice správně určili, že z osmadvacetičlenného týmu vypadnou brankář Matz Sels a obránci Christian Kabasele a Jordan Lukaku, v případě záložníků Adnana Januzaje a Leandera Dendonckera se však netrefili. Druhý jmenovaný je jediným hráčem z nominace, který působí v domácí soutěži.

Vedle Selse, Kabaseleho a Jordana Lukakua se překvapivě nedostalo na útočníka Christiana Bentekeho. Pátý vyřazený hráč Ciman zůstává jako náhrada pro případ, že se Kompany neuzdraví.

Konečná nominace Belgie:

Brankáři: Thibaut Courtois (Chelsea/Angl.), Simon Mignolet (Liverpool/Angl.), Koen Casteels (Wolfsburg/Něm.).

Obránci: Toby Alderweireld, Jan Vertonghen (oba Tottenham/Angl.), Thomas Meunier (Paris St. Germain/Fr.), Thomas Vermaelen (FC Barcelona/Šp.), Dedryck Boyata (Celtic Glasgow/Skot.), Vincent Kompany (Manchester City/Angl.).

Záložníci: Marouane Fellaini (Manchester United/Angl.), Axel Witsel (Tchien-ťin/Čína), Kevin De Bruyne (Manchester City/Angl.), Eden Hazard (Chelsea/Angl.), Nacer Chadli (West Bromwich/Angl.), Leander Dendoncker (Anderlecht Brusel), Thorgan Hazard (Mönchengladbach/Něm.), Youri Tielemans (Monako/Fr.), Mousa Dembélé (Tottenham/Angl.), Yannick Carrasco (Ta-lien/Čína), Adnan Januzaj (San Sebastian/Šp.).

Útočníci: Michy Batshuayi (Dortmund/Něm.), Romelu Lukaku (Manchester United/Angl.), Dries Mertens (Neapol/It.).

Anglie

V konečné nominaci Anglie na fotbalové mistrovství světa v Rusku schází dlouholetá brankářská jednička Joe Hart, kterého trenér Gareth Southgate nezařadil do třiadvacetičlenného výběru. Nedostalo se ani na další tradiční opory Ryana Bertranda, Adama Lallanu či Jacka Wilsherea. Premiérové pozvánky se naopak dočkal devatenáctiletý obránce FC Liverpool Trent Alexander-Arnold. Největší hvězdou je kanonýr Tottenhamu Harry Kane.

Konečná nominace Anglie:

Brankáři: Jack Butland (Stoke), Jordan Pickford (Everton), Nick Pope (Burnley).

Obránci: John Stones, Kyle Walker (oba Manchester City), Harry Maguire (Leicester), Phil Jones, Ashley Young (oba Manchester United), Kieran Trippier, Danny Rose (oba Tottenham), Gary Cahill (Chelsea), Trent Alexander-Arnold.

Záložníci: Jordan Henderson (oba Liverpool), Jesse Lingard (Manchester United), Raheem Sterling, Fabian Delph (oba Manchester City), Ruben Loftus-Cheek (Chelsea), Eric Dier, Dele Alli.

Útočníci: Harry Kane (všichni Tottenham), Jamie Vardy (Leicester), Marcus Rashford (Manchester United), Danny Welbeck (Arsenal).

Tunisko

V konečné nominaci fotbalistů Tuniska na mistrovství světa v Rusku je sedm francouzských legionářů včetně spoluhráče Tomáše Koubka z Rennes Vahbího Chazrího. Reprezentanti této severoafrické země se na finálovém turnaji představí popáté v historii a budou usilovat o první postup do vyřazovacích bojů.

Konečná nominace Tuniska:

Brankáři: Ajmán Maslúsí (Al Batín/Saúd. Aráb.), Farúk bin Mustafá (Aš Šabáb/SAE), Muizz Hasan (Chateauroux/Fr.).

Obránci: Hamdí Naggúz (Zamálík/Eg.), Dylan Bronn (Gent/Belg.), Ramí Baduí (Etoile Sahel), Yohan Binaluání (Leicester/Angl.), Síám bin Júsif (Kasimpasa/Tur.), Jasín Maríá (CS Sfaxien), Usáma Haddadí (Dijon/Fr.), Alí Maalúl (Al Ahlí/Eg.).

Záložníci: Alljís Schirí (Montpellier/Fr.), Muhammad Amín bin Amúr (Al Ahlí/Saúd. Aráb.), Ghailín Čaalalí (Esperance Tunis), Fardžaní Sasí (Al Nasr/Saúd. Aráb.), Ahmad Chalíl (Club Africain/Mar.), Sajfaddín Chauí (Troyes/Fr.).

Útočníci: Fachraddín bin Júsif (Al Ittifák/Saúd. Aráb.), Anís Badrí (Esperance Tunis), Basím Srarfí (Nice/Fr.), Vahbí Chazrí (Rennes/Fr.), Najím Slití (Dijon/Fr.), Sabír Chalífa (Club Africain/Mar.).

Panama

Deset třicátníků zařadil trenér Hernán Darío Gómez do konečné nominace fotbalistů Panamy na mistrovství světa v Rusku. Zatímco Gómez, který na šampionátu v roce 1998 vedl rodnou Kolumbii a o čtyři roky později Ekvádor, se chystá na třetí MS, Panama se na závěrečném turnaji představí stejně jako Island poprvé.

V třiadvacetičlenném kádru je hned šestice hráčů s více než stovkou reprezentačních startů. Kromě útočníků Blase Péreze a Luise Tejady, s 43 góly historicky nejlepšími panamskými kanonýry, k nim patří i brankář Jaime Penedo, obránci Felipe Baloy a Román Torres a záložník Gabriel Gómez.

Konečná nominace Panamy:

Brankáři: Jaime Penedo (Dinamo Bukurešť/Rum.), José Calderón (Chorrillo), Álex Rodríguez (San Francisco).

Obránci: Felipe Baloy (Municipal/Guat.), Erick Davis (Dunajská Streda/SR), Adolfo Machado (Houston/USA), Fidel Escobar, Michael Amir Murillo (oba New York Red Bulls/USA), Luis Ovalle (Olimpia/Hon.), Román Torres (Seattle/USA), Harold Cummings.

Záložníci: Aníbal Godoy (oba San Jose/USA), Édgar Bárcenas (Tapachula/Mex.), Armando Cooper (Universidad/Chile), Gabriel Gómez (Bucaramanga/Kol.), Valentín Pimentel (Plaza Amador), Alberto Quintero (Universitario/Peru), José Luis Rodríguez (Gent/Belg.).

Útočníci: Abdiel Arroyo (Alajuelense/Kost.), Ismael Díaz (La Coruňa/Šp.), Blas Pérez (Municipal/Guat.), Luis Tejada (Sport Boys/Peru), Gabriel Torres (Huachipato/Chile).

Skupina G

Z V R P Skóre B
1. Belgie 3 3 0 0 9:2 9
2. Anglie 3 2 0 1 8:3 6
3. Tunisko 3 1 0 2 5:8 3
4. Panama 3 0 0 3 2:11 0

Skupina H

Polsko

Do konečné nominace polských fotbalistů na mistrovství světa v Rusku se kromě největší hvězdy kanonýra Roberta Lewandowského dostal i obránce Kamil Glik, přestože si v tréninku poranil rameno. Pokud by vyšetření prokázalo vážnější zranění, pojede místo Glika na šampionát Marcin Kamiński.

Posledními hráči, které trenér Adam Nawalka vyškrtl z kádru, byli brankář Lukasz Skorupski, obránci Tomasz Kedziora s Marcinem Kamiňským, záložníci Przemyslaw Frankowski s Krzysztofem Maczyňským a útočník Kamil Wilczek.

Konečná nominace Polska:

Brankáři: Bartosz Bialkowski (Ipswich/Angl.), Lukasz Fabiaňski (Swansea/Angl.), Wojciech Szczesny (Juventus Turín/It.).

Obránci: Jan Bednarek (Southampton/Angl.), Thiago Cionek (Spal/It.), Kamil Glik (Monako/Fr.), Artur Jedrzejczyk, Michal Pazdan (oba Legia Varšava), Lukasz Piszczek (Dortmund/Něm.), Bartosz Bereszyňski.

Záložník: Karol Linetty (oba Sampdoria Janov/It.), Jakub Blaszczykowski (Wolfsburg/Něm.), Jacek Góralski (Razgrad/Bul.), Kamil Grosicki (Hull/Angl.), Grzegorz Krychowiak (West Bromwich/Angl.), Rafal Kurzawa (Zabrze), Slawomir Peszko (Gdaňsk), Maciej Rybus (Lokomotiv Moskva/Rus.), Piotr Zieliński.

Útočníci: Arkadiusz Milik (oba Neapol/It.), Dawid Kownacki (Sampdoria Janov/It.), Robert Lewandowski (Bayern Mnichov/Něm.), Lukasz Teodorczyk (Anderlecht/Belg.).

Senegal

Sedm hráčů z anglické Premier League v čele s kanonýrem Liverpoolu Sadiem Maném, jenž se k týmu připojí až po finále Ligy mistrů, vévodí konečné nominaci fotbalistů Senegalu na mistrovství světa v Rusku. Trenér Aliou Cissé zařadil do třiadvacetičlenného kádru i obránce Anderlechtu Karu Mbodjiho, který kvůli zraněnému kolenu od prosince nehrál.

Konečná nominace Senegalu:

Brankáři: Abdoulaye Diallo (Rennes/Fr.), Khadim Ndiaye (Horoya/Guinea), Alfred Gomis (Spal/It.).

Obránci: Kalidou Koulibaly (Neapol/It.), Lamine Gassama (Alanyaspor/Tur.), Kara Mbodji (Anderlecht/Belg.), Moussa Wagué (Eupen/Belg.), Youssouf Sabaly (Bordeaux/Fr.), Saliou Ciss (Valenciennes/Fr.), Salif Sané (Hannover/Něm.).

Záložníci: Idrissa Gana Gueye (Everton/Angl.), Cheikhou Kouyaté (West Ham/Angl.), Cheikh Ndoye (Birmingham/Angl.), Alfred Ndiaye (Wolverhampton/Angl.), Badou Ndiaye.

Útočníci: Mame Biram Diouf (oba Stoke/Angl.), Sadio Mané (Liverpool/Angl.), Keita Baldé Diao (Monako/Fr.), Diafra Sakho, Ismaila Sarr (oba Rennes/Fr.), Moussa Konaté (Amiens/Fr.), Mbaye Niang (FC Turín/It.), Moussa Sow (Bursaspor/Tur.).

Kolumbie

Konečná nominace kolumbijské fotbalové reprezentace na mistrovství světa v Rusku se obešla bez překvapení. Trenér José Pekerman povolal všechny klíčové hráče včetně obránce Cristiána Zapaty a záložníka Abela Aguilara, které trápily zdravotní problémy.

Ve výběru nechybí ani kanonýr Radamel Falcao z Monaka, náhradník Petra Čecha z Arsenalu brankář David Ospina nebo záložník James Rodríguez z Bayernu Mnichov. Ten se před čtyřmi lety stal se šesti góly nejlepším střelcem mistrovství v Brazílii a pomohl Kolumbii k historickému postupu do čtvrtfinále.

Na šampionátu v Rusku se Pekermanův výběr v základní skupině utká s Japonskem, Polskem a Senegalem.

Konečná nominace Kolumbie:

Brankáři: David Ospina (Arsenal/Angl.), Camilo Vargas (Cali), José Fernando Cuadrado (Caldás).

Obránci: Cristián Zapata (AC Milán/It.), Davinson Sánchez (Tottenham/Angl.), Santiago Arias (Eindhoven/Niz.), Óscar Murillo (Pachuca/Mex.), Johan Mojica (Girona/Šp.), Yerry Mina (Barcelona/Šp.).

Záložníci: Wilmar Barrios (Boca Juniors/Arg.), Carlos Sánchez (Espaňol Barcelona/Šp.), Jefferson Lerma (Levante/Šp.), José Izquierdo (Brighton/Angl.), James Rodríguez (Bayern Mnichov/Něm.), Abel Aguilar (Cali), Mateus Uribe (América/Mex.), Juan Fernando Quintero (River Plate/Arg.), Juan Guillermo Cuadrado (Juventus/It.).

Útočníci: Radamel Falcao (Monako/Fr.), Miguel Borja (Palmeiras/Braz.), Carlos Bacca (Villarreal/Šp.), Luis Fernando Muriel (Sevilla/Šp.).

Japonsko

Nový trenér japonské reprezentace Akira Nišino vsadil v konečné nominaci na mistrovství světa na osvědčené veterány. Jedenáct hráčů z třiadvacetičlenného výběru pro blížící se turnaj v Rusku tvoří fotbalisté, kteří byli před čtyřmi lety na šampionátu v Brazílií, kde Japonci skončili už v základní skupině.

Mezi pamětníky nechybí útočník Šindži Okazaki z Leicesteru nebo záložníci Keisuke Honda z mexické Pachucy s Šindžim Kagawou z Dortmundu. Honda s Okazakim spolu s brankářem Eidžim Kawašimou a Makotem Hasebem si zahráli už na mistrovství v roce 2010.

Konečná nominace Japonska:

Brankáři: Eidži Kawašima (Mety/Fr.), Masaaki Higašiguči (Gamba Ósaka), Kosuke Nakamura (Kašiwa).

Obránci: Juto Nagatomo (Galatasaray/Tur.), Tomoaki Makino, Wataru Endo (oba Urawa), Maja Jošida (Southampton/Angl.), Hiroki Sakai (Marseille/Fr.), Gotoku Sakai (Hamburk/Něm.), Gen Šodži, Naomiči Ueda (oba Kašima).

Záložníci: Makoto Hasebe (Frankfurt/Něm.), Keisuke Honda (Pachuca/Mex.), Takaši Inui (Eibar/Šp.), Šindži Kagawa (Dortmund/Něm.), Hotaru Jamaguči (Cerezo Ósaka), Genki Haraguči, Takaši Usami (oba Düsseldorf/Něm.), Gaku Šibasaki (Getafe/Šp.), Rjota Ošima (Kawasaki).

Útočníci: Šindži Okazaki (Leicester/Angl.), Juja Osako (Brémy/Něm.), Jošinori Muto (Mohuč/Něm.).

Skupina H

Z V R P Skóre B
1. Kolumbie 3 2 0 1 5:2 6
2. Japonsko 3 1 1 1 4:4 4
3. Senegal 3 1 1 1 4:4 4
4. Polsko 3 1 0 2 2:5 3

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud


Články odjinud