17. listopadu 2015 • 22:00

Strach na fotbale! Zápas v Německu zrušili, policie se bála výbuchu

Autor: iSport.cz, jon, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Po pátečních teroristických útocích ve Francii opět na fotbal dolehla atmosféra strachu. Přátelské utkání Německa s Nizozemskem hodinu a půl před výkopem z bezpečnostních důvodů zrušili, diváci na stadionu v Hannoveru byli evakuováni. Podle informací německých médií našla policie v autě maskovaném jako ambulance výbušninu, nikdo z oficiálních představitelů tuto verzi nepotvrdil. Již ráno byl odvolán na doporučení belgické vlády zápas v Bruselu mezi domácími fotbalisty a Španělskem.



Policie sice začala diváky pouštět dovnitř, vzhledem k nálezu na stadionu ale byli zhruba 90 minut před výkopem vyzváni, aby opustili prostory HDI- Areny v Hannoveru. "Zápas je zrušený. Požádali jsme diváky, aby urychleně, ale bez paniky opustili stadion," řekla německým médiím policejní mluvčí. Hodinu a půl před plánovaným výkopem nicméně na stadionu ještě mnoho fanoušků nebylo.

Zhruba hodinu předtím se o poplach postaralo nalezení podezřelého předmětu před stadionem, podle médií se jednalo o kufr bez majitele, později se objevila informace o maskované ambulanci plné výbušnin. Nikdo z oficiálních představitelů ji však nepotvrdil. Oblast kolem stadionu byla krátkodobě uzavřena. 

Prezident policie v Hannoveru Volker Kluwe agentuře DPA řekl, že pokyn ke zrušení byl vydán kvůli hrozbě výbuchu. "Měli jsme konkrétní informace, že někdo chce na stadionu odpálit trhavinu," uvedl.

"Před stadionem nám oznámili, že mají potvrzenu vážnou bombovou hrozu. Potom řekli, že všichni musíme být klidní a vyzvali nás, nizozemské fanoušky, abychom odešli pomalu ve skupinkách po třech a zůstali mimo město, protože hrozí útoky i na dalších místech," řekl podle BBC fanoušek nizozemského týmu, který byl na stadionu v době evakuace.

Jeden z fanoušků, který dorazil se vzkazem pro teroristy
Jeden z fanoušků, který dorazil se vzkazem pro teroristy

"Bezpečnost má vždy přednost. Jsou tu jisté obavy, které existují vždycky. Věřím policii, že rozhodla správně. Když nastanou důvody k obavám, pak musejí následovat takové kroky," řekl starosta Hannoveru Stefan Schostok.

Zápas Německa s Nizozemskem měla navštívit také spolková kancléřka Angela Merkelová a několik ministrů obou zemí. Utkání bylo na programu jen čtyři dny poté, co v Paříži došlo k brutálním teroristickým útokům.

Už ráno zrušil Belgický fotbalový svaz zápas domácího vedoucího týmu žebříčku FIFA s mistry Evropy Španěly. Pořadatelé očekávali návštěvu 50.000 diváků.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud