17. listopadu 2015 • 12:45

Víc než fotbal. Francouzi v Anglii ukážou hrdost, hymna spustí slzy

Autor: rou
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
SESTŘIH: Vancouver - Nashville 1:4. Hronkův tým tentokrát otočit nedokázal
VŠECHNA VIDEA ZDE

Mají za sebou tři dny smutku, obav, přemítání o nebezpečném světě. Až dnes večer vejdou francouzští fotbalisté na trávník anglického fotbalového svatostánku ve Wembley, čekají je hodně emotivní zážitky...



Zápas Anglie - Francie sledujte od 21 hodin ONLINE zde »

V pátek večer hráli Francouzi přátelský zápas s Německem, během něhož zaregistrovali děsivé rány. Až po duelu se ale dozvěděli, že to byly výbuchy související s hrůznými teroristickými útoky po celé Pařiži, při kterých zahynulo 129 lidí.

Lassanu Diarrovi při nich zahynula sestřenice, Antoine Griezmann trnul strachy o svou sestru, která byla na koncertě v Bataclanu, kde proběhl nejšílenější masakr. Oba ale zůstali s týmem a dnes mohou nastoupit proti Anglii.

„Chceme hrát za naši zemi a za všechny oběti,“ vystihl atmosféru duelu kapitán Hugo Lloris. Angličané nabídli soupeři, že dnešní duel zruší, Francouzi se ale také na pokyn prezidenta Hollanda rozhodli zápas odehrát.

Utkání budou provázet extrémní bezpečnostní opatření, k vidění jsou i policisté se samopaly, což je v Anglii hodně výjimečné, naposledy byli v ulicích při londýnské olympiádě. V hledišti by dnes měl být britský premiér i David Cameron či princ William.

Kytice pro Francii

„Jsme tu, abychom na hřišti reprezentovali svoji zemi, pravděpodobně s ještě větší touhou než normálně, abychom našim barvám, modré, bílé a červené, dodali co nejvíce hrdosti,“ hlásil i kouč Didier Deschamps. „Bude to mnohem víc, než jen sportovní událost,“ má jasno bývalý reprezentant.

Francouzský kouč Didier Deschamps na tiskové konferenci dostává kytici od britské novinářky
Francouzský kouč Didier Deschamps na tiskové konferenci dostává kytici od britské novinářky

Emoce byly znát už na pondělní tiskové konferenci. Deschampse dojala novinářka, která mu předala kytici ve francouzských barvách s povzbuzujícím vzkazem.

„Zkusíme tomu na hodinu a půl uniknout. Pro nás hráče to bude hodně emotivní, ale bude to šance ukázat náš charakter a sdílet tento okamžik s anglickým lidem,“ snažil se pojmenovat své pocity Lloris, který chytá Premier League za Tottenham.

Budu brečet, říká novinář

Některé anglické deníky dnes vydaly text francouzské hymny, aby ji mohli fanoušci ve Wembley zpívat společněFoto Mirror
Pro domácí fanoušky bude zápas možností vyjádřit svou solidaritu s Francií a všeobecně se ujala výzva, aby se všichni Angličané před duelem přidali ke zpěvu francouzské hymny. „Angličané zpívající Marseillaisu by ten moment udělali ještě úžasnějším,“ tuší Lloris velké emoce.

Podobně reaguje i sportovní novinář Julien Laurens, který čeká dojemné okamžiky. „Myslím, že to pro Pařížany bude hodně speciální noc. Já jsem kluk z Paříže jako kovaný,“ říká v rozhovoru pro BBC 5. „Budu brečet. Až celý stadion bude zpívat Marseillaisu, bude to hodně výjimečný zážitek,“ dodal.

„Jsme velice pohnutí všemi vyjádřeními podpory zde v Anglii i po celém světě,“ poděkoval ještě gólman Lloris. „Reprezentovat Francii jako národ bude tenhle večer důležitější, než jen reprezentovat francouzský fotbal,“ prohlásil.

Tenhle večer bude prostě hodně výjimečný. Ale – jak píše britský Daily Mail s odkazem na tradiční anglický fotbalový chorál – Francouzi tenhle večer nebudou sami...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud