Pavel Janega
31. července 2014 • 04:10

RENTGEN: Hušbauer začal ligovou sezonu v netypické roli

Autor: Pavel Janega
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO | Josef Hušbauer ovládl předchozí ligovou sezonu. Spartě pomohl k titulu z pozice ofenzivního záložníka výtečnými výkony i důležitými góly. Do nového ročníku na hřišti Bohemians 1905 (2:1) ale naskočil v poněkud netypické roli. V prvním poločase musel víc bránit. Taktický rozbor vám přináší nový pořad TV iSport k Synot lize Rentgen. 



Už ze základního postavení je patrné, že Josef Hušbauer nezačal v zápase na „své“ pozici. Hrál zataženějšího záložníka vedle Lukáše Váchy a s tím logicky souviselo i to, že se v prvním poločase nezapojoval často do postupného útoku kolem šestnáctky soupeře, spíš ho podporoval zezadu. Kolikrát operoval dokonce až na postu levého beka, aby zajistil tento prostor po Costově vysunutí na křídlo.

Základní postavení hráčů Sparty v zápase s Bohemians 1905.Foto tacticalpad.com

Josef Hušbauer začal ligovou sezonu v netypické roli
Video se připravuje ...

Hušbaerova netradiční role se odvíjela od absence Marka Matějovského, která donutila trenéra Lavičku maličko pozměnit rozestavení středních záložníků Sparty.

(pro zvětšení klikněte) Josef Hušbauer: statistiky v zápase s Bohemians 1905Foto Instat
„Oproti minulé sezoně to byla nezvyklá role. Marek hrát nemohl, tak jsem se stáhnul dozadu, nezbylo nic jiného. Problém s tím nemám a myslím, že to i fungovalo,“ řekl na dotaz iSport.cz Hušbauer bezprostředně po vítězství v Ďolíčku.

Ve druhém poločase se Hušbauerův pohyb po hřišti změnil. A operoval blíž k brance Bohemians. I proto si v 54. minutě hledal prostor uvnitř soupeřovy šestnáctky a střelecky se prosadil.

Od trenéra Lavičky tedy musel přijít pokyn, aby se již při postupném útoku nedržel tak vzadu. Ostatně to dokazují i rozdané přihrávky a rozdíl mezi prvním a druhým poločasem. Hušbauer v utkání rozdal celkem 62 úspěšných přihrávek ze 78, to činí úspěšnost 79 %. Nutno ale podotknout, že polovina přihrávek spadá do kolonky „neútočných“.

Přihrávky Josefa Hušbauera v 1. a 2. poločase.Foto Instat

Když v 70. minutě nahradil útočníka Nešpora záložník Vacek, Hušbauer se definitivně vrátil na svoji pozici, Lafata se vysunul na hrot. Takto nastoupila Sparta i ve 3. předkole Ligy mistrů proti Malmö (4:2).

Kdo nahradí Hušbauera, až odejde?

Duel v Ďolíčku poodhalil ještě jednu zajímavost související s případným Hušbauerovým odchodem do Itálie, odkud údajně přiletěla zajímavá nabídka. Kým ho nahradit? A půjde to z vlastních zdrojů? Mělo by.

Proti Bohemians nastoupil na Hušbauerově postu Lafata. V takovém případě by se otevřely dveře pro jednoho z útočníků Nešpor – Bednář , kteří by místo sparťanského kapitána nastupovali na hrotu útoku.

Další variantou – a mnohem pravděpodobnější – je přesunutí Bořka Dočkala do středu hřiště. To se však odvíjí od toho, jestli je k dispozici Ladislav Krejčí . Dost možná by takto Sparta hrála už proti Bohemians, pokud by neabsentoval. Navíc letenskému týmu by změna mohla ještě více zefektivnit ofenzivu. Na obou stranách by měla ostré kraje (Krejčí – Přikryl) pro lepší náběhy za obranu.

Přesune se Bořek Dočkal po odchodu Josefa Hušbauera ze Sparty do středu hřiště?Foto tacticalpad.com

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud