4. srpna 2015 • 14:05

Slavia v trablech. Blíží se do Edenu insolvenční správce?

Autor: šf, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hrozba, které čelí pražská Slavia, nabývá dalších rozměrů. Už brzy může klub převzít insolvenční správce, který by odstavil současné šéfy a rozhodoval o dění v Edenu. Jeho nástup se přiblížil po čerstvě zveřejněném rozhodnutí Městského soudu v Praze ohledně zálohy na náklady spojené s jeho působením.



Třicet tisíc korun. Vypadá to jako malá suma, zvláště při celkovém dluhu Slavie, který byl vyčíslen na téměř 170 milionů korun (ovšem včetně 126 milionů stávajícího majitele Aleše Řebíčka), nicméně může mít fatální následky. Přesně tolik totiž činí záloha, jíž mají společně uhradit věřitelé a navrhovatelé probíhajícího insolvenčního řízení s klubem, společnosti Online Services a Gamma Enterprise.

„Smyslem zálohy na náklady insolvenčního řízení je zajistit finanční prostředky, které může insolvenční správce použít bezprostředně po svém ustavení do funkce,“ uvádí v odůvodnění usnesení vyšší soudní úřednice Draga Stránská. Další náklady, mj. i na odměnu pro správce, by byly kryty případným prodejem slávistického majetku.

Zaplacení zálohy na náklady insolvenčního řízení znamená běžnou praxí a soud si tím zároveň také může testovat důvěryhodnost věřitelů a navrhovatelů řízení s klubem.

Slavia sice podala návrh, aby bylo insolvenční řízení, za nímž stojí několik kontroverzních osobností, zastaveno, ale byl zamítnut. Generální ředitel David Trunda v nedávném rozhovoru pro server Aktuálně.cz odmítl, že by klub plánoval vyhlásit úpadek, a naznačil, že se pokusí najít smírné řešení. „Analyzujeme všechny možnosti, abychom zbavili Slavii insolvence a začali fungovat jako normální klub,“ uvedl.

Klub z Edenu zatím může mj. nadále prodávat hráče a svou ekonomickou situaci hodlá vyřešit i zpeněžením dvou největších hvězd: útočníka Milana Škody a Jaromíra Zmrhala.

„Rozhodnutí, že můžeme dále pracovat a obchodovat, je pro nás strašně důležité,“ řekl již dříve Trunda deníku Sport. „Nezaznamenali jsme ani odliv partnerů, ve Slavii dál vidím ohromný potenciál, je to brand s jedinečnou historií a společenskou symbolikou,“ dodal. Po příchodu insolvenčního správce by už se ale vše ocitlo v cizích rukou…

Vyjádření generálního ředitele Davida Trundy

Je to standardní krok, nic nečekaného se neděje. Soud je povinen vyžádat si zálohu na náklady. Chtěl bych všechny fanoušky ujistit, že proti vznesenému insolvenčnímu návrhu postupujeme důsledně, profesionálně, ale současně s chladnou hlavou.

Na rozdíl od té první pohledávku druhého navrhovatele nesporujeme. Je ale tak nízká, že sama neodůvodňuje postup přes úpadkové řízení. Věřitel ji mohl vymáhat obvyklou cestou soudního řízení a exekuce. Postačilo by i bankovní spojení, to ale věřitel (zřejmě záměrně) neuvádí. Vzhledem k poměru pohledávky (150 tisíc Kč) k hodnotě majetku věříme, že soud nebude pro takto nízkou pohledávku prohlašovat úpadek.

Situace je složitá mimo jiné i kvůli celé řadě nepochopitelných faktorů, které popisujeme v našich insolvenčních dokumentech. Čas je proti nám, ale není žádný důvod k panice. Pevně věřím v to, že se nám podaří návrh na insolvenční řízení zastavit.

V současné době dokončujeme finanční plán pro uspokojení všech oprávněných věřitelů. Současně však připravujeme žalobu o náhradu škody proti druhému navrhovateli. U insolvenčního soudu navíc budeme žádat, aby oběma navrhovatelům uložil zaplatit kauci na náhradu škody, kterou nám insolvenčním řízením působí," uvedl v prohlášení na internetových stránkách klubu generální ředitel David Trunda.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud