21. ledna 2016 • 15:55

Majitel Synotu Valenta útočí na Babiše: Třeba z ligy bude Agroliga

Autor: šq, pta, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Český fotbal hledá nového hlavního sponzora pro první ligu. Loterijní skupina Synot oznámila, že ukončí nejen podporu nejvyšší soutěže, ale přestane být hlavním partnerem třeba i ve Spartě. Majitel Synotu a senátor Ivo Valenta to vysvětluje zvýšeným daňovým zatížením loterií i hracích automatů, které platí od začátku roku a útočí na ministra financí Andreje Babiše. „Popřejeme mu hodně štěstí v tom, že se liga bude jmenovat Agroliga. Pohlcuje všechno, třeba chce pohltit i toto. Možná si čistí prostor,“ řekl Valenta pro iSport.cz.



Zvýšení daní za hrací automaty, kurzové sázky na sportovní výsledky i narůst poplatků za hrací automaty má podle Babiše přinést do státního rozpočtu 1,8 miliardy korun, které by měly být využité na podporu sportu. "Předpokládáme, že pan Babiš svůj slib splní, takže sport neutrpí a ministerstvo financí mu předá peníze, které vezme loterijním firmám. Budeme to bedlivě sledovat,“ říká Valenta .

V případě Synotu zvýšily změny podle Valenty daňové zatížení společnosti o 200 milionů korun. „Daňový dopad je rdousící. Likvidační. My jsme do sportu dávali 120 milionů. To saldo to ještě předčilo, takže ještě je tam 80 milionů, které budeme muset ve firmách nějak najít,“ počítá podnikatel.

Synot nakonec nezvolil variantu omezení výdajů jinde, aby podpora pro sport nebyla takto radikálně seškrtaná. "My jsme samozřejmě kolem toho seděli několik měsíců, už v době projednávání novely, a bohužel jsme takovou rezervu nenašli. Je nám to strašně líto. Podporu sportu jsme měli na prvním místě,“ vysvětlil Valenta.

Na oznámení Synotu zareagoval také Babiš. "Musíte se zeptat Synotu, kam platil daně od založení do roku 2012," řekl ČTK ministr financí. "My jsme vlastně snad jediná země v Evropě, kde hazard neplatil daně. Pokud Synot skončí podnikání, tak je to jeho problém," poznamenal. "Babiš může za to, že chce předložit zákon, který bude chránit naše občany. Není možné, abychom měli na Václaváku samé herny, abychom měli v Praze víc heren než v Las Vegas.“

Společnost Synot už nebude sponzorovat fotbalovou ligu ani Spartu a Jablonec
Společnost Synot už nebude sponzorovat fotbalovou ligu ani Spartu a Jablonec

 

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud