7. dubna 2016 • 08:15

Podíl za korunu! Šimáně dostal od Tvrdíka nabídku, která se odmítá

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Křehké příměří zavládlo ve středu ve fotbalové Slavii, kterou rozdělily zásadní rozpory mezi menšinovým spolumajitelem Jiřím Šimáněm a zástupcem společnosti CEFC Jaroslavem Tvrdíkem. Situaci částečně uklidnilo společné prohlášení, které potvrdilo definitivní převzetí moci posledně jmenovaným a Číňany, jejichž vlastnický podíl se zvýší přinejmenším na 67 procent. Ještě před tím však Šimáně dostal nabídku, „která se odmítá“: aby klub vlastnil a financoval sám.



Prvním, kdo už v minulosti nabízel odprodej svých akcií, byl podle informací serveru iSport.cz Šimáně, dosud čtyřicetiprocentní vlastník CEFC. Při vyjasňování rozkolu, který vybublal na povrch pondělní rezignací známého byznysmena na pozici předsedy klubového představenstva, však stejným způsobem překvapivě kontrovala protistrana.

Veřejně to potvrdil Tomáš Syrovátka, jehož  Tvrdík  přivedl na pozici zástupce generálního ředitele Slavie pro marketing a komunikaci a člena představenstva.

„Jsem vděčný za dohodu akcionářů. CEFC nabídla svůj podíl za korunu Šimáněmu. Hrát o poháry však znamená rozpočet 150 milionů a to jen slova nestačí,“ uvedl na svém twitterovém účtu ve středu večer.

Screen z twitterového účtu Tomáše SyrovátkaFoto twitter.com

Jak tweetu, který byl posléze vymazán, rozumět? Jako způsobu, jak Šimáněho přitlačit ke zdi, nebo naopak reagovat na jeho požadavky, popřípadě jako štiplavému gestu či provokaci. Muž s pověstí až příliš šetřivého muže se nikdy netajil tím, že Slavii kupovat nechtěl a nehodlá ji vlastnit sám, ani platit vysoké sumy za posily. Posléze se odmítl podílet například na koupi stadionu v Edenu. Představa, že by musel Slavii utáhnout sám, pro něho tak musela být nepřijatelná.

Jiří Šimáně a Jaroslav Tvrdík na začátku své spolupráce ve Slavii. Nyní již idyla skončila...Foto Barbora Reichová (Sport)

Syrovátkův komentář Šimáněho neochotu investovat do klubu (ať už jako takovou, nebo ve velkorysých intencích Tvrdíka a CEFC) dal také do souvislosti s cílem zabezpečit rozpočet kvůli ambicím týmu. Rýpanec přišel paradoxně jen několik hodin po společném prohlášení, v jehož závěru Šimáně i Tvrdík vyjádřili „politování nad medializací vzájemné komunikace“.

První zásadní bod středeční schůzky na nejvyšší úrovni zněl: čínský kolos navýší svůj podíl a ujme se vlády ve Slavii se vším všudy. „Společnost CEFC po dohodě obou akcionářů posílí svoji majetkovou účast tak, aby dosáhla nejméně 67 procent a převzala tak plnou odpovědnost za obchodní vedení společnosti SK Slavia Praha,“ stojí v prohlášení.

„CEFC převezme plnou odpovědnost za klub a jeho hospodaření. Moje odpovědnost v tomto směru bude nulová,“ potvrdil stručně pro deník Sport Šimáně, jenž bude řadovým členem představenstva.

„CEFC vyjádřila přání konzultovat se mnou některé věci rozvoje a dalšího směrování klubu. Není pro mě důležité, z jaké pozice tak budu činit,“ dodal.

Jeho dalšího působení se týká druhý stěžejní bod: Šimáně se má věnovat rozvoji mládežnické akademie. „Vyslovil jsem souhlas s přáním CEFC pomoci při vybudování nové akademie Slavie, což byl jeden z mých hlavních cílů při příchodu do klubu. V žádném případě to ale neznamená, že bych měl mít na starost její mládež,“ upřesnil Šimáně a dále se odmítl k jednání vyjádřit s odkazem na vzájemnou dohodu.

Chcete mít přehled o všem důležitém, co se děje ve Slavii? Zde sledujte všechny zprávy a zajímavosti ze svého oblíbeného klubu >>

Všechny zprávy pro fanoušky SlavieFoto spo

Vše o rezignaci Jiřího Šimáněho i jeho sporech s Jaroslavem Tvrdíkem čtěte ZDE >>

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud