Jonáš Bartoš
1. prosince 2015 • 17:56

Jen náhoda? Arsenal kosí zranění, chybí už DESET hráčů

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
Dostál: Moc se mi líbí Kovář. Staňkovi pomohla Slavia, kdo ale jako trojka?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ve chvíli, kdy se pro anglické kluby blíží jedno z klíčových období sezony, se opakuje známá písnička. Fotbalisty Arsenalu ničí zranění, během posledních tří zápasů trenér Wenger přišel o další čtyři členy kádru. Seznam marodů čítá už deset jmen. Zrovna ve chvíli, kdy se "kanonýrům" blíží boj o přežití v Lize mistrů. Bude mít Wenger vůbec s kým hrát?



"Nikdo není odborně dostatečně vybavený k tomu, aby u hráče dokázal předpovědět zranění," bránil se Arséne Wenger po remíze na Norwichi, kde mu odpadli další dva hráči. "S veškerou pokorou musím konstatovat, že nejsme v pozici, kdy to můžeme předpovědět. I přes naše veškeré zdravotní testy," pokrčil rameny.

U Arsenalu jde o každoroční téma. Ambiciózní klub, který na ligový titul čeká od jara 2004, v klíčových chvílích vždy počítá řady padlých. Zdravotní kalamita se na Wengerův soubor valí také v těchto dnech. Na začátku prosince je mimo hru už deset hráčů, čtyři z nich vypadli z kádru v posledních třech zápasech.

Šlo zdravotním trablům zabránit? Podle některých ano. "Poslední krize se zraněnými se dala předpokládat, v Arsenalu už to zažili. Nejde o počet hráčů mimo hru - ale o původ vzniku jejich problémů. Například poškození různých měkkých tkání ukazují na Wengerův nezodpovědný přístup," píše v komentáři na Daily Telegraph vedoucí fotbalový reportér Jason Burt.

Podle britského fotbalového experta jdou zranění na vrub Wengerovy filozofie. Francouzský kouč hráče ždíme až na samotnou hranu únosnosti. U vytěžovaných opor zkouší, co všechno vydrží. "Pak se snadno dostanou za takzvanou červenou linii, kde se zvyšuje pravděpodobnost zranění," tvrdí Burt.

Jak to bylo s Alexisem Sánchezem?

Jako příklad uvádí Alexise Sáncheze, jednu z nejnasazovanějších hvězd týmu. Wenger ho ze hřiště nesundal ani v utkání Lize mistrů s Dinamem Záhřeb za rozhodnutého stavu (Arsenal vyhrál 3:0). "Unavuje ho spíš to, když nehraje," odpálil Wenger dotaz na možné přetěžování své hvězdy. Přitom Sánchez za sebou měl náročné zápasy s chilskou reprezentací, po návratu do klubu nedostal téměř žádný prostor pro regeneraci.

Arsenalu se to vymstilo. Sánchez v následujícím zápase na Norwichi kvůli problému se svalem na pravé noze střídal už po hodině hry. Na bolest ve stejné noze si prý stěžoval už po zápase s Dinamem. Klub tedy věděl, že s nasazením Sáncheze riskuje. Přesto Wenger svého křídelníka nominoval a teď ho čeká minimálně tři týdny pauza.

Shrňme si to. V utkání na West Bromwichi (1:2) si vážně poranil kolennní vazy defenzivní štít Francis Coquelin. Na hřiště šel Mikel Arteta - dohrál těsně před poločasem kvůli problémům s lýtkem. V dalším ligovém zápase na Norwichi (1:1) z utkání odstoupili Laurent Koscielny (kyčel) a Alexis Sánchez (svalové problémy).

Zvyšující marodka se projevuje i na horších výsledcích - Arsenal nevyhrál už tři ligové zápasy po sobě, v Lize mistrů ho příští týden čeká rozhodující zápas o postup na horké řecké půdě proti Olympiakosu Pireus.

Velký počet zranění souvisí také s úzkým kádrem. Wenger jde u hráčů kolikrát až za hranu kvůli tomu, že jednoduše nemá jinou volbu. Teď má až pět klíčových hráčů mimo hru a musí doufat, že se marodka co nejrychleji vyprázdní. Minimálně polovina zraněných hráčů ale nebude k dispozici dřív než v novém roce.

Zraněný Alexis Sánchez musí v zápase s Norwichem střídatFoto Reuters

Aktuální marodka Arsenalu

Francis Coquelin (koleno, bude chybět ještě dva měsíce)
Danny Welbeck (koleno, bude chbět ještě pět týdnů)
Jack Wilshere (kotník, bude chybět ještě pět týdnů)
Tomáš Rosický (koleno, bude chybět ještě čtyři týdny)
Alexis Sánchez (svalové potíže, bude chybět ještě tři týdny)
Laurent Koscielny (kyčel, návrat v nejbližších dnech)
Theo Walcott (natažené lýtko, návrat v nejbližších dnech)
Mikel Arteta (natažené lýtko, návrat v nejbližích dnech)
Santi Cazorla (koleno, návrat neurčený),
Kieran Gibbs (natažené lýtko, návrat neurčený)

2509571:gallery:true:true

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

30. kolo
Články odjinud


Články odjinud