Jakub Dvořák
18. ledna 2016 • 04:59

De Gea i Čech v Anglii zářili. Wenger žasl, Van Gaalovi to bylo málo

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dva brankářští hrdinové, dvě čistá konta a dvě parádní představení, avšak doceněný byl pouze jeden. Zatímco trenér Arsenalu Arséne Wenger komentoval výkon Petra Čecha proti Stoke slovy: „Vynikající, opravdu třída.“ Brankáře Manchesteru United Davida de Geu, který chytil Liverpoolu nejméně tři góly, kouč Louis van Gaal šetřil. „Nic fantastického to nebylo, tohle musí brankář chytat,“ řekl po utkání.



Neděle patřila v anglické lize superzákrokům. Ve šlágru Liverpoolu proti Manchesteru United (0:1) se vytáhl španělský brankář David de Gea, který čistým kontem vychytal „rudým ďáblům" vítězství.

První důležitý zákrok si připsal už v 10. minutě proti domácímu Lallanovi. Daleko těžší to však měl ve druhém poločase. V 50. minutě se po pohledné kombinační akci dostal na dostřel branky United záložník Emre Can a De Gea jeho pokus vytěsnil s velkou dávkou štěstí.

2562968:gallery:true:true

O deset minut později se připomněl znovu německý záložník. Opřel se do míče z větší vzdálenosti a donutil De Geu k dalšímu skvělému zákroku. Španělský brankář si ale neoddychl, ihned musel vyřešit dorážku Roberta Firmina. Poradil si však i s ní a udržel ve zbytku utkání čisté konto.

Když se novináři ptali nizozemského trenéra United na De Geův skvělý výkon, Van Gaal všechny uzemnil svojí reakcí. „Nic fantastického to nebylo, tohle musí brankář chytat. Chytá dobře, ale že by byl dnes úžasný, to říct nemohu,“ hodnotil výkon španělského brankáře.

Wenger si Čecha nemůže vynachválit

V odlišné pozici se nachází český brankář Petr Čech. Ten podobně jako De Gea zvládl náročný duel na půdě Stoke a pomohl „kanonýrům“ k cenné remíze, která je vrátila zpátky do čela Premier Legue.

Čech to však na horké půdě neměl vůbec snadné. Celkem musel čtyřikrát zlikvidovat nebezpečné šance domácích, několikrát předvedl jisté zákroky ve vzduchu a ukázkové vyběhnutí. Vše korunoval skvělým reflexivním zákrokem v nastavení, kdy nohou vyrazil pokus Joselua.

2562966:gallery:true:true

I proto ho po utkání trenér Arsenalu Arséne Wenger chválil. „Dnes byl vynikající. Když chcete uspět, musíte mít v týmu hráče jako je on. Musím mu za dnešní výkon poblahopřát,“ rozplýval se francouzský kouč při pozápasovém rozhovoru. „Nezachytá skvělé pouze jednou za čas, ale skvělé výkony dokáže opakovat,“ dodal spokojeně.

Když se ho reportér BBC zeptal, zda může být na konci sezony pozice brankáře rozhodujícím faktorem v boji o titul, uznal Wenger, že tomu tak opravdu být může. „Kdo ví, třeba je brankář nejvíce podceňovaným postem,“ odpověděl s úsměvem.

Samotný Čech byl rád, že tým vybojoval alespoň bod. „Vždycky říkám, že je lepší vyhrát 2:1 a nemít čisté konto, ale dnes jsem za tu remízu rád. I za nulu. Tenhle bod nás udržel na špici a pořád jsme tam, kde chceme být,“ řekl pro své webové stránky poté, co vychytal desátou nulu v aktuálním ročníku. Premier League.

Domácí hráči si na českém brankáři vylámali zuby
Domácí hráči si na českém brankáři vylámali zuby

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud