31. prosince 2013 • 04:45

Čeští fotbalisté v bundeslize? Letos zatím pouze čekání na velkou hvězdu

Autor: Václav Hanzlík
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

ANALÝZA | Postavili byste z nich vcelku zajímavou jedenáctku a ještě by vám zbyl jeden borec na lavičku. V týmu složeném z Čechů hrajících bundesligu by však chyběla opravdová hvězda, příliš oslnivou formu totiž na podzim neměli.



Pěkné góly, neotřesitelná pozice v základní sestavě, ale i rozčarování a kopice zranění. Taková je podzimní bilance dvanáctky českých hráčů v německé bundeslize. Deník Sport vzal pod lupu jejich výkony a pozici v jednotlivých týmech.

Nejspokojenější? Rozhodně Kadlec

Suverénně nejspokojenější může být po podzimní části útočník Václav Kadlec. Po přestupu z pražské Sparty si ve Frankfurtu ihned vybojoval místo v základní sestavě a vstřelil sedm branek (4 v lize, 2 v Evropské lize a 1 v Německém poháru)! „Celkově se dá říct, že splnil očekávání, které klub měl.

Trenér Armin Veh v něj hodně věří, vidí v něm velký potenciál,“ potvrzuje redaktor magazínu Kicker Lars Reinefeld, jenž má Kadlece denně na očích a hodnotí jeho výkony ve všech zápasech. Problém prý není ani v tom, že v závěru podzimu už Kadlec zůstával občas mezi náhradníky. „Trenér Veh to vysvětloval tím, že se mu Václav zdál trochu unavený. Je to logické, ještě před příchodem do Eintrachtu odkopal ve Spartě spoustu zápasů,“ vysvětluje.

Stálice? To je Pospěch

Spokojen s průběhem sezony může být i obránce – Zdeněk Pospěch. Je stálicí v sestavě Mainzu, trenér Tuchel jej pravidelně využívá. Pětatřicetiletý matador ukazuje, že i v pokročilém věku lze hrát na špičkové úrovni. „Ale bolí to. Po zápase se dávám dva tři dny dohromady,“ usmíval se Pospěch třeba po extrémně náročném duelu s Bayernem v mnichovské Allianz Areně.

Slušný návrat prožívá Hloušek

Skvělý comeback po vleklém zranění kolene prožívá v trápícím se Norimberku Adam Hloušek. Na trávník se vrátil téměř po roce a půl a ve třinácti zápasech se třikrát zapsal mezi střelce. „Od pátého kola odehrál všechny zápasy, nastupoval na levé straně jako ofenzivní hráč. Se třemi trefami je dokonce společně s Perem Nilssonem druhým nejlepším střelce mužstva,“ chválí českého záložníka novinář z Norimberku Harald Kaiser.

Gebre se trápí, Darida bojuje, ve hře jsou i zranění

Tady však výčet pozitivních zpráv končí. Řada hráčů sice rozjela sezonu v základní sestavě, ale pak je z ní zase vyřadila zranění (Jan Polák, Jan Morávek), obránce Theodore Gebre Selassie měl premiérovou loňskou sezonu určitě vydařenější. Příliš radosti si zatím neužívá ani nejpočetnější česká kolonie ve Freiburgu. Zatímco obránce Pavel Krmaš plní roli spolehlivého náhradníka a je schopný kdykoli naskočit, explzeňské reprezentanty Vladimíra Daridu s Václavem Pilařem limitují zdravotní patálie.

Gebre Selassie zavinil po jednom ze soubojů penaltu (archivní foto)Foto Reuters

Prvně jmenovaný se do Německa vydal poté, co s Viktorií vybojoval účast v Lize mistrů. „Na začátku měl smůlu, že se zranil v reprezentačním zápase v Itálii. Trenér Christian Streich byl hodně naštvaný. Další zranění si přivodil v Estorilu a zase vypadl. Když nastoupil, bylo vidět, že mužstvu pomůže. Určitě půjde hodně nahoru, zvlášť když absolvuje zimní přípravu,“ hodnotí redaktor Kickeru Julian Franzke a připomíná krásný gól, jenž Darida vykouzlil z 25 metrů v zápase s Norimberkem. Reprezentační záložník zaujal i počtem naběhaných kilometrů.

V 17. kole proti Hannoveru se zastavil na 13,38 kilometru, což je vynikající číslo. Rovněž v zápase s Wolfsburgem absolvoval 13,42 kilometru a byl v 15. kole nejběhavějším mužem bundesligy. „To ukazuje, jak moc pracuje pro tým,“ chválí jej ve Freiburgu a těší se na jaro.

Prakticky to samé platí pro Václava Pilaře. Po ročním zranění po něm nikdo nečekal, že ihned potáhne celý tým. „Trenér Streich doufá, že na jaře už ale bude posilou. I on potřebuje v zimě pořádně potrénovat,“ dodal Franzke.

Otazníky u Jiráčka s Pekhartem

Daleko horší to má nyní další explzeňák Petr Jiráček, který se nedokázal prosadit do základní sestavy Hamburku a většinu podzimu vysedával na lavičce. „Zůstává daleko za očekáváním,“ říká narovinu novinář Christian Wolff, jenž zná detailně prostředí HSV. Po posledním zápase s Mainzem (2:3) prý hodili trenér Bert van Maarwijk a sportovní ředitel Oliver Kreuzer porážku právě na českého hráče.

Čeští fotbalisté Adam Hloušek a Tomáš Pekhart se na podzim s Norimberkem v bundeslize z výhry neradovali. Stejně ale nejsou posledníFoto EPA

„Tým hrál v deseti a Jiráček měl v systému 4 – 4 – 1 hrát defenzivního hráče vlevo. V poslední minutě nastavení ale vyběhl vpravo dopředu a z jeho místa vznikla gólová akce hostů,“ popisuje rozhodující okamžik Wolff. To prý nadzvedlo šéfy pořádně za židle. „Je to český reprezentant, tohle se mu prostě nemůže stát!“ čílil se Oliver Kreuzer. V zimě se prý bude v hanzovním městě jednat o Jiráčkově další budoucnosti.

Pískat si nemůže ani útočník Tomáš Pekhart. Norimberk se krčí v bundesligovém bahně, český forvard to pečlivě mapuje z lavičky. Poté, co si klub pořídil dvě drahé posily Drmiče a Ginczeka, je až třetím útočníkem v řadě. K dosavadním třinácti ligovým trefám tak v této sezoně nepřidal žádnou.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

31. kolo
Články odjinud


Články odjinud