5. února 2016 • 14:39

Pomohl vyřadit Necida a spol., za podporu Kurdům dostal drastický trest

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Turecký fotbalový svaz potrestal záložníka Denize Nakiho z druholigového klubu Amedspor dvanáctizápasovým zákazem činnosti a pokutou 19 500 lir (asi 160 tisíc korun) za jeho podporu Kurdům. Jeho vzkaz na facebooku po pohárovém vítězství nad Bursasporem (za nějž hrají i Češi Necid a Sivok), ve kterém věnoval vítězství padlým a zraněným v boji proti útlaku, považuje vedení tureckého fotbalu za ideologickou propagandu.



Šestadvacetiletý Naki po utkání, které Amedspor vyhrál 2:1 a postoupil do čtvrtfinále, napsal na facebook příspěvek, jenž byl shledán nevhodným. "Vítězství věnujeme všem, kdo přišli o život a kdo byli zraněni při útisku naší země, který trvá už padesát let," uvedl Naki, který má kurdské kořeny.

Potrestán byl navíc i klub, který kvůli urážlivým pokřikům fanoušků a transparentům musí odehrát úvodní čtvrtfinále s Fenerbahce bez diváků. Proti sankcím se však hodlá odvolat k UEFA. "Je to nespravedlivé. Druholigový klub dal dohromady tým, který bojuje o pohár... Z fotbalového pohledu to nemůžeme přijmout," prohlásil mluvčí Ekrem Yesil.

Konflikt mezi Kurdy a Tureckem se táhne od 80. let minulého století a o život v něm na obou stranách dohromady přišlo přes 40 tisíc lidí. Loni kvůli zapojení Turecka do války v Sýrii a Iráku skončilo dvouleté příměří mezi Stranou kurdských pracujících (PKK), která prosazuje autonomní Kurdistán.

Turecká vláda proto na jihovýchodě země vyhlásila zákaz vycházení a zahájila bezpečnostní operace. Při nich podle organizace pro lidská práva zahynulo skoro 200 civilistů, včetně čtyř desítek dětí. Vládní zdroje tvrdí, že zahynulo také přes 200 tureckých vojáků a policistů a zabito bylo přes 3000 bojovníků PKK.

Bizim icin bugun cok onemli bir galibiyet oldu. Bize karsi yürütülen bu kirli oyundan anlimizin aki ile ciktik! Boylesi...

Zveřejnil(a) Deniz Naki Official dne 31. leden 2016

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud