20. září 2013 • 11:57

Velká konkurence pro Česko! EURO 2020 chce pořádat 32 zemí

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
SESTŘIH: Brighton - Manchester City 0:4. Titul je blíž, zářil Foden
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tady bude pořádná tlačenice. O spolupořádání fotbalového mistrovství Evropy v roce 2020 má zájem 32 zemí. Jména kandidátů, mezi nimiž je i Česká republika, dnes oficiálně oznámila UEFA na zasedání výkonného výboru v chorvatském Dubrovníku.



Evropský šampionát se za sedm let poprvé uskuteční v 13 evropských městech. UEFA dnes zveřejnila jména všech uchazečů, kteří splnili podmínky. Do 25. dubna příštího roku musejí zájemci připravit podrobnou kandidaturu. Zatím byla zveřejněna předpokládaná hostitelská města, konkrétní místa budou vybrána 25. září 2014.

"Jsme extrémně hrdí, že vidíme tak obrovský zájem a více než polovina členských asociací chce hostit EURO 2020," řekl prezident UEFA Michel Platini. Evropská fotbalová unie sdružuje 54 zemí.

Vedle Česka, která uvažuje o výstavbě nového národního stadionu v Praze, kandidují tyto země:

Anglie (Londýn), Arménie (Jerevan), Ázerbájdžán (Baku), Bělorusko (Minsk), Belgie (Brusel), Bulharsko (Sofia), Dánsko (Kodaň), Finsko (Helsinky), Francie (Lyon), Chorvatsko (Záhřeb), Irsko (Dublin), Itálie (Řím nebo Milán), Izrael (Jeruzalém), Kazachstán (Astana), Maďarsko (Budapešť), Makedonie (Skopje), Německo (Mnichov), Nizozemsko (Amsterodam), Polsko (Varšava nebo Chorzów), Portugalsko (Lisabon nebo Porto), Rumunsko (Bukurešť), Rusko (Petrohrad), Řecko (Atény), Skotsko (Glasgow), Srbsko (Bělehrad), Španělsko (Madrid, Barcelona, Bilbao nebo Valencie), Švédsko (Stockholm), Švýcarsko (Basilej), Turecko (Istanbul), Ukrajina (Kyjev nebo Doněck) a Wales (Cardiff)

Jak se bude dělit pořadatelství? Dvanáct zemí dostane "balíček" tří zápasů základní skupiny a jednoho vyřazovacího duelu (osmifinále nebo čtvrtfinále). Třináctá země bude mít právo hostit obě semifinále a finále, která se budou hrát na stadionu, jenž musí mít minimální kapacitu 70.000 diváků.

Na čtvrtfinále Evropská fotbalová unie požaduje kapacitu 60.000 diváků, na základní skupiny a osmifinále ještě o deset tisíc méně. UEFA navíc povolí maximálně dvě výjimky a umožní hostit zápasy základní skupiny a osmifinále dvěma stadionům s kapacitou 30.000 lidí.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Los EURO 2024 Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 proběhne od 14. června do 14. července v Německu. Česká fotbalová reprezentace si zahraje skupiny F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Play off
Články odjinud


Články odjinud