Stanislav Hrabě
5. listopadu 2014 • 10:30

Kalivoda a Dřížďal vzpomínali na splněný slávistický sen

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
SESTŘIH: Toronto - Boston 1:3. Pastrňák gólem uklidnil Bruins, Maple Leafs na pokraji vyřazení
VŠECHNA VIDEA ZDE

"Splněný slávistický sen" se jmenuje kniha vzpomínek bývalého tiskového mluvčího pražského klubu Ondřeje Zlámala (nyní korespondenta UEFA), kterou napsal s bývalým redaktorem deníku Sport Václavem Hanzlíkem. Krásné zážitky si při křtu díla ve fanshopu v Edenu připomenuli dva účastníci červenobílé slávy David Kalivoda a František Dřížďal.



Dva tituly mistra české ligy 2007/2008 a 2008/2009, účast v nejprestižnější evropské klubové soutěži Lize mistrů – to byly zářivé úspěchy, které publikace "Splněný slávistický sen" připomíná. Přitom všechno začalo nenápadně. „Čtyři měsíce jsme nebrali výplatu, Standa Vlček už říkal, že raději půjde jinam,“ přiznal jeden ze strůjců úspěchu záložník David Kalivoda, odchovanec klubu. „Pak se však začal tým lepit, přišli Erich Brabec, Martin Vaniak a další,“ připomenul významné posily.

Slavia v létě 2007 hrála o Ligu mistrů, soutěž, na niž v předchozích pokusech nikdy nedosáhla. Zdála se být zakletá. I v tomto případě, kdy po překonání slovenské Žiliny až na střely ze značky pokutového kopu stanul proti její touze slavný Ajax Amsterdam.

Vzpomínky oživoval i David Kalivoda.Foto Lukáš Kalivoda

V Areně nizozemský tým soupeře válcoval, přišel však únik Petra Jandy a penalta. Postavil se k ní Kalivoda. „Věděl jsem, jaká to je zodpovědnost,“ otřepával se i s odstupem let. „Když postoupíme, přijde do pokladny 300 milionů korun, všechno se zlepší,“ odhalil, co se mu honilo hlavou. „Reprezentační brankář Maarten Stekelenburg vypadal jako obr, ale naštěstí byl míč v síti,“ oddechl si znovu.

Ve slávistické sestavě se objevila nečekaná 28 letá posila levý obránce František Dřížďal, který přišel ze Sokolova. „Ještě jsem neměl na kontě jediný ligový start a už hrál o Ligu mistrů,“ odhalil jeden z paradoxů tehdejšího období. „Trenér Karel Jarolím mi dával jednoduché úkoly: říkal nahraj a běž. Proto mi přezdívali Forrest Gump,“ připomínal slavnou filmovou postavu.

V odvetě se náskok 1:0 podařilo uhájit, Slavii poslal do vytoužené soutěže dvěma góly střelec Stanislav Vlček a skvělými zákroky brankář-čaroděj Martin Vaniak. „Strahovem znělo už je to tady a já měl mrazení v zádech,“ neskrýval Kalivoda. „Dres z utkání jsem si ponechal, nevím, proč by mi tuto neopakovatelnou chvíli měl připomínat tričko Ajaxu,“ dodal.

Podobných vzpomínek na nejslavnější období slávistické historie po 2. světové válce je v knize hodně. Přibližuje je bývalý tiskový mluvčí Ondřej Zlámal.

Kniha se křtila ve fanshopu v Edenu.Foto Lukáš Kalivoda

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud