18. prosince 2014 • 12:30

MŮJ PRVNÍ GÓL: Trefu na AC Milán nikdy nezapomenu, říká Jun

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Mistr Evropy do 21 let, pětinásobný český mistr a šampion Rakouska. To jsou úspěchy útočníka Tomáše Juna, který momentálně kope v Jablonci. Nejvíc se proslavil ve Spartě, s fotbalem však začínal v jiném pražském klubu, Hlubočepích, na což ani po 25 letech nezapomíná. „Sparťanská kariéra od žáčků až do áčka, to bylo něco neskutečného a jsem za to vděčný. Proto musím poděkovat i lidem tady, kteří mě k fotbalu přivedli a v začátcích se o mě starali,“ říká.



„K fotbalu mě přivedl táta, tady v Hlubočepích. Už je to čtvrt století. Dlouho jsem na zdejším hřišti nebyl, hodně se to změnilo. Když jsem tu začínal, byla tady škvára a baráky skoro žádný. Zakopnuté balóny jsme lovili ve křoví. Ale měl jsem to tu strašně rád, bylo to tu takové uzavřené, i když chyběly tribuny. Mělo to svoji specifickou atmosféru.

Moc dlouho jsem v Hlubočepích nepobyl. Přišel jsem sem v pěti letech na první trénink a v osmi nebo devíti jsem přecházel do Sparty. Přesun na Letnou byl náhoda. Kamarád šel na nábor, tak jsme se dohodli ještě s jedním kámošem a všichni tři tam vyrazili. Všechny nás vzali. Ve Spartě jsem prošel od žáčků až do áčka, to bylo něco neskutečného a jsem za to vděčný. Proto musím poděkovat i lidem tady, kteří mě k fotbalu přivedli a v těch začátcích se o mě starali.

Jaký jsem byl? Hlavně vždycky hladový po gólech. Bavilo mě být na špici a dávat je. Bylo jich už v Hlubočepích dost. Úplně první se mi nevybaví. Přesně si nepamatuju ani ten, který jsem dal při exhibici místním ženám. Zato mi v hlavě okamžitě naskočí, jak jsme jezdili s partou ze zápasů černí od škváry a autobusák nás kolikrát nevzal nahoru na Barrandov. Museli jsme to šlapat pěšky…

Ale neuškodilo mi to. Ve Spartě jsem některé kategorie úplně přeskakoval. Vlastně celý dorost. Najednou jsem byl v áčku a hned jsem se trefil. Bylo to v Plzni pod trenérem Ivanem Haškem. Dostal jsem šanci a využil jsem ji – dal jsem vítězný gól.

Střelecky se mi dařilo taky v mládežnických reprezentačních výběrech. Když jsem měl premiéru v patnáctce, hned jsem dal hattrick. To jsme hráli na Kopanině s Belgií. Jakmile jsem se trefil poprvé, stouplo mi sebevědomí a přidal jsem další dva góly.

MŮJ PRVNÍ GÓL: Trefu na AC Milán nezapomenu do konce života, říká Jun
Video se připravuje ...

Každý kluk sní o Lize mistrů. Mně se to brzy povedlo! Dokonce jsem rozvlnil síť slavného AC Milán. Nehrál jsem tehdy v základní sestavě, naskočil jsem až ve druhém poločase. Prohrávali jsme 0:1 a já jsem vyrovnával po chvilce pobytu na hřišti po přihrávce Rasti Michalíka. Šel jsem do skluzu a nedal brankáři Didovi šanci. V tu chvíli jsme postupovali, bylo to nádherné…

Splnil jsem si i druhý sen: zahraniční angažmá. Nejdřív jsem hrál v Turecku za Trabzonspor. Tam se mi to ale moc nevydařilo, gól jsem snad na úvod vůbec nedal. Střeleckou smůlu jsem protrhnul až na hostování v Besiktasi Istanbul. V té sezoně jsme vyhráli turecký pohár. Oslavy byly bouřlivé, protože když se v Turecku vyhraje, je tam člověk za boha. Ale nedej bože, když to nevyjde. To pak zase přijde na řadu odvrácená tvář. To jsem taky zažil.

Jaký gól byl v mojí kariéře nejdůležitější? Hodně důležitý byl ten, který jsem vstřelil za národní tým v kvalifikaci MS 2006 ve Finsku. Tenkrát jsme museli vyhrát a já jsem k tomu pomohl. V baráži pak kluci přešli přes Norsko a jeli na šampionát. Na první gól v nároďáku si pamatuju taky přesně. Ve Slovinsku, přátelské utkání, zima asi minus patnáct stupňů, zvláštní zážitek. Po centru jsem nejdřív trefil brankáře, ale napodruhé už jsem dal gól.

Mám pět titulů se Spartou, s Austrií Vídeň jsem vyhrál i rakouskou ligu, ale za všechny jsem vděčný stejně. Každý byl trochu jiný, i když třeba na těch sparťanských jsem se víc podílel gólově, což je příjemnější. A musím taky vyzdvihnout ten rakouský. Ta sezona se mi opravdu vydařila, měl jsem hodně gólů a nahrávek, Austria po dlouhé době vyhrála ligu a navíc jsme hned přes kvalifikaci postoupili do Ligy mistrů.

Teď jsem zpátky v Čechách a mám už přes tři sta startů v naší lize. S ligovými góly včetně ciziny se blížím ke stovce, zatím jich mám 86. Doufám, že ji brzy dosáhnu. Fotbal jsem začal hrát v pěti, dnes je mi jedenatřicet a pořád je pro mě vším.“

Jablonecký útočník Tomáš Jun se v duelu s Brnem mezi střelce nezapsal, na plac přišel v roli střídajícího hráče, Severočeši vyhráli i tak 2:0
Jablonecký útočník Tomáš Jun se v duelu s Brnem mezi střelce nezapsal, na plac přišel v roli střídajícího hráče, Severočeši vyhráli i tak 2:0

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud