14. května 2015 • 15:32

Pelta se díval z kanceláře, sídlo FAČR za 137 milionů je skoro hotové

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Už 27. června se chystá předseda FAČR Miroslav Pelta přivítat vedení UEFA v novém sídle asociace na Strahově. Dnes si byl prohlédnout svou budoucí kancelář a ačkoli na interiérech stále probíhají intenzivní práce, nepochybuje o tom, že se vše stihne tak, aby mohlo ke slavnostnímu otevření dojít na závěr mistrovství Evropy jednadvacítek v Praze.



Stavba nového sídla začala pozemními pracemi v prosinci 2013. O rok a půl později se již jen dolaďuje interiér, omítky a dlažby. Na konci května má dorazit nábytek.

"Jsem rád, že se blíží termín, kdy budeme stavbu přebírat a slavnostně otevírat. Bude při tom dokonce výkonný výbor UEFA a tuto generalitu evropského fotbalu budeme moci v novém sídle přivítat," řekl Pelta v dnešním rozhovoru s novináři, konaném v jeho budoucí kanceláři s výhledem na Prahu.

Právě připravované slavnostní otevření vytváří tlak na stavaře, aby vše dokončili v plánovaném termínu. "Termín je daný a musí se prostě stihnout. Den má 24 hodin a bude potřeba nasazení všech sil," naznačil Pelta, že nyní bude dostavba probíhat i přes noc.

Otevření za účasti předsedy UEFA Michela Platiniho a dalších významných evropských funkcionářů je i proto, že právě dotace UEFA a FIFA nové sídlo financují.

"UEFA a FIFA platí sto procent investice. Vždy je lepší zajistit cizí zdroje, abychom neměli závazky. Peníze, které jsme si vykopali přes reprezentaci, raději dávám do reálného fotbalu než do infrastruktury. A kdybychom neměli zajištěné financování, tak bychom s projektem asi váhali," řekl Pelta.

Nová budova má podle naplánovaného rozpočtu vyjít na 137 milionů korun s DPH. "To je vysoutěžená cena a podle dosavadních informací bychom se do toho měli vejít," dodal Pelta.

Předseda FAČR Miroslav Pelta se prochází kolem nového sídla na Strahově
Předseda FAČR Miroslav Pelta se prochází kolem nového sídla na Strahově

A co bude s Národním stadionem?

Třípatrová stavba bude obsahovat i reprezentativní prostory včetně kruhové síně slávy s vitrínami plných trofejí, velké zasedací místnosti pro školení, restaurace a tiskového centra. Horní dvě patra jsou kancelářská, v suterénu pak jsou připraveny čtyři fotbalové šatny. Inspirací byla mimo jiné sídla UEFA a FIFA.

"Náš sen bylo revitalizace Strahova a toto je první krok. Další budou následovat," slíbil Pelta. Nejbližším záměrem je rekonstrukce stadionu Přátelství, který s novým sídlem přímo sousedí. Aktuálně probíhá výběrové řízení na firmu, která na podzim rekonstrukci zahájí. Kromě nového zázemí se jedná i o výstavbu vyhřívání trávníku, nového osvětlení, LED panelů a další modernizace. Plánované dokončení je v roce 2016.

"Nyní se stadion využívá hlavně na semináře rozhodčích a podobné věci, ale chtěli bychom ho využívat i pro tréninky reprezentací včetně áčka. Až budou dokončené tribuny, tak by tam mohly hrát i mládežnické reprezentace. A také ho bude využívat atletika," dodal Pelta.

Ten zároveň věří, že přestavba Strahova bude jednou zahrnovat i národní stadion. "Už i Slovensko má nyní rozhodnutí o výstavbě nového stadionu a my jsme poslední středoevropská země, která nemá stadion tohoto typu. Až to tu budeme mít dotažené, tak budeme jednat se státem i o stadionu," dodal.

Stavba nového sídla FAČR finišuje. Pelta si prohlédl kancelář
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud