2. prosince 2023 • 18:50

Los EURO 2024: Češi proti Portugalsku, Turecku a postupujícímu z baráže

Autor: iSport.cz, inf, ČTK
Vstoupit do diskuse
54
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští fotbalisté vstoupí do mistrovství Evropy v příštím roce v Německu zápasem proti kontinentálnímu šampionovi z roku 2016 Portugalsku, za které hraje hvězdný kanonýr a pětinásobný vítěz Zlatého míče Cristiano Ronaldo. Dalšími soupeři ve skupině F budou Turecko a vítěz březnového play off C, jímž bude Gruzie, Lucembursko, Řecko, nebo Kazachstán.



Rozhodl o tom dnešní los v Hamburku, v jednom z deseti měst, kam závěrečný turnaj zavítá. Čeští reprezentanti začnou 18. června proti Portugalsku v Lipsku, další dva zápasy s vítězem play off a Tureckem odehrají právě v Hamburku. Skupina má pro národní mužstvo ze dvou třetin stejnou podobu jako v roce 2008, kdy český celek v konkurenci Portugalska, Turecka a domácího Švýcarska nepostoupil. Na losu se podílel bývalý kapitán národního týmu Tomáš Rosický .

Závěrečného turnaje se stejně jako předloni zúčastní 24 zemí, které los rozdělil do šesti čtyřčlenných skupin. Do vyřazovací části postoupí první dva celky z každé skupiny a nejlepší čtyři mužstva z třetích míst. Mistrovství Evropy začne 14. června a vyvrcholí o měsíc později finálovým duelem v Berlíně.

Národní tým na losu neměl trenéra, kouč Jaroslav Šilhavý se navzdory úspěšné kvalifikaci a postupu z druhého místa ve skupině o skóre za Albánií rozhodl u mužstva nepokračovat. Smlouva mu oficiálně vypršela ve čtvrtek. Vedení FAČR nyní hledá jeho nástupce.

Anketa

Postoupí čeští fotbalisté na EURO 2024 ze skupiny?

ANO
NE

Český tým od rozdělení federace postoupil ze všech evropských kvalifikací a na kontinentálním mistrovství si zahraje poosmé za sebou. Předloni na šampionátu překvapivě došel až do čtvrtfinále, jeho maximem v samostatné historii je stříbro z roku 1996. Zlato z minulého mistrovství obhajuje Itálie.

UEFA nasadila reprezentace do košů podle výsledků v kvalifikaci a český celek těsně udržel pozici ve třetím. Reprezentanti měli jistotu, že se vyhnou bývalého federálnímu partnerovi Slovensku, Nizozemsku, Chorvatsku, Skotsku a Slovinsku. Češi při losu třetího koše zůstali jako poslední a Rosický vytáhl jejich jméno do skupiny F.

S Portugalskem si naposledy národní celek zahrál vloni v elitní skupině A Ligy národů a připsal si dvě porážky 0:2 venku a 0:4 doma. Na velké akci se týmy potkají poprvé od roku 2012, kdy favorit z Pyrenejského poloostrova ve čtvrtfinále Eura v Polsku zvítězil 1:0 Ronaldovým gólem.

S Portugalskem česká reprezentace čtyřikrát za sebou prohrála, s Tureckem utrpěla porážku v posledních třech zápasech. Naposledy vloni v listopadu Šilhavého výběr podlehl v Gaziantepu 1:2. Na Euru 2016 prohráli Češi s Turky ve skupině 0:2.

FAČR jen za samotnou účast reprezentace na ME získá prémii 9,25 milionu eur (225 milionů korun).

Vstoupit do diskuse
54

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud