30. října 2015 • 14:22

Blatter: Chtěli jsme MS 2022 v USA, ale Platini podpořil Katar

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Předseda Mezinárodní fotbalové federace FIFA Sepp Blatter v rozhovoru pro Financial Times zpochybnil věrohodnost volby pořadatele mistrovství světa v roce 2022. Podle něj byla v zákulisí domluvena gentlemanská dohoda, že turnaj uspořádají USA, ale šéf UEFA Michel Platini prý z ničeho nic upřednostnil Katar.



Blatter přišel s obviněním téměř rok poté, co volbu pořadatele šampionátu v roce 2022, který kvůli velkým vedrům v Kataru musel být přesunut na přelom listopadu a prosince, vyšetřovala etická komise FIFA. Navíc se zabývala možnou korupcí při hlasování o hostiteli šampionátu v roce 2018, který byl přidělen Rusku.

"Bylo domluveno, že turnaje dostanou dvě velmoci. Řekli jsme si, že půjdeme do Ruska a do USA," řekl Blatter s tím, že týden před hlasováním ale přišel Platini. "Řekl mi, že už nejsme na stejné lodi, protože mu prezident zdůraznil, že by měl sledovat zájmy Francie," uvedl.

Podle Blattera změnil postoj po schůzce s tehdejším prezidentem Nicolasem Sarkozym a katarským korunním princem, dnes emírem Hamadem bin Chalífou al-Sáním. "S Platinim šlo několik dalších voličů a nakonec nikdo nechápal, proč bude mistrovství pořádat jedna z nejmenších zemí na světě," uvedl Blatter. Platini jeho tvrzení odmítl.

Podobné to bylo v případě volby Ruska, které získalo MS 2018. Tam se však údajně naplánovaný verdikt nezměnil. "Domluvili jsme se dopředu, že mistrovství se bude konat v Rusku. Důvodem našeho rozhodnutí byl fakt, že se světový šampionát ještě ve východní Evropě nikdy nekonal," řekl Blatter.

Etická komise korupci neprokázala, nedávno však byli Blatter i Platini suspendováni kvůli zapletení do rozsáhlé úplatkářské aféry ve vedení FIFA. Za vyšetřováním stojí švýcarské a americké úřady a předseda FIFA je přesvědčen, že kdyby před pěti lety získaly USA světový šampionát, aféra by nevypukla.

"Za všechno může dnes už nechvalně proslulé datum - 2. prosince 2010," řekl Blatter v narážce na termín volby pořadatelů mistrovství světa. "Kdybyste viděli můj obličej, když jsem otevřel obálku, tak jsem rozhodně nebyl nejšťastnější člověk na světě. Rozhodně ne," dodal.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud