17. března 2015 • 11:31

Nestrašil chtěl uctít Vašíčka: Bál jsem se, že to lidé špatně pochopí

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jmenovka na zádech je tím, co od sebe rozlišuje hokejisty během hemžení v zápase. Mnozí z nich by ji v průběhu kariér klidně mohli přestat používat a přesto by každý věděl o koho jde. Jágr, Gretzky, Lemieux či Hašek proslavili cifry ze svých dresů natolik, že jméno je pro ně zbytečné. Víte ale, jak se poctivý dělník z Caroliny Andrej Nestrašil dostal ke svému číslu 15?



Nestrašil začal ročník v Detroitu, ale v průběhu listopadu zamířil z listiny nechráněných hráčů do Caroliny. A k přesunu patří i volba čísla dresu. U Red Wings nosil na zádech devětačtyřicítku, ve svém novém působišti chtěl sahnout po čísle 63. Proč? U Hurricanes ho nosíval tragicky zesnulý Josef Vašíček, známý, kterého takto chtěl uctít.

"Během výluky v sezoně 2004/05 hrál v Česku za Slavii, takže jsem měl hodně možností ho sledovat," řekl odchovanec pražského klubu. "Táta mi vždycky říkal, že jednou bych možná mohl být jako on, velký a silný," řekl čtyřiadvacetiletý hokejista pro newsobserver.com.

Dobře stavěný Vašíček patřil Hurricanes už od draftu 1998, v týmu odehrál téměř šest sezon, dvakrát s ním postoupil až do finále Stanley Cupu a v roce 2006 ho dokonce vyhrál. V klubu si ho vážili pro jeho všestrannost a skvělou práci na vhazování a po tragickém neštěstí v roce 2011 nosili v Carolině na dresu našité jeho číslo 63.

Nestrašil se často vyskytuje v předbrankovém prostoru. Nestrašil se často vyskytuje v předbrankovém prostoru.Foto Reuters/James Guillory-USA TODAY Sports

"Proto jsem si myslel, že by to bylo hezké ho takhle uctít. Ale pak jsem se trochu lekl, že by to mohli lidé špatně pochopit," přibližoval Nestrašil svůj myšlenkový pochod.

Nakonec se tedy rozhodl pro číslo 15, které před ním v Carolině nosíval finský brousek Tuomo Ruutu. To býval celkem produktivní chlapík, který navíc s radostí drtil hráče u mantinelu. A podobně to zvládá i Nestrašil. Od svého příchodu do Caroliny posbíral 17 bodů ve 27 zápasech. A se statistikou + 9 je nejlepší v celém týmu.

"Jsem zvyklý hrát poctivě na obou koncích kluziště," vysvětluje pozitivní čísla v jednom z nejslabších týmů sezony.

Na dlouhána ve své sestavě si hodně zvykl také kouč Bill Peters. Sází na něj i během přesilovek a je vidět, že s ním počítá i do dalšího ročníku. "Je hodně věcí, které se mi na něm líbí. Navíc věřím, že v létě ještě zrychlí a zesílí a bude z něj ještě lepší hráč," těší se Peters.

A co vlastně stálo za náhlým a trochu nečekaným Nestrašilovým útokem na NHL? Podobně jako Jakub Voráček změnil i tenhle mladík přes léto životosprávu a rázem to bylo poznat. "Třeba jsem přestal chodit na nákupy. Protože jakmile jsem se doma nudil, tak jsem snědl co jsem našel," usmíval se.

Letní dril se ale zatím hodně vyplácí!

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud