Adam Sušovský
12. června 2016 • 18:39

Titul, nebo sedmý zápas. Co potřebuje k výhře San Jose a co Pittsburgh?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Měli Žraloky pěkně v hrsti, fanoušci už mysleli na oslavy s Pohárem nad hlavou. Jenže v domácím prostředí přišla ztráta. Pittsburgh, který dosud ve finále Stanley Cupu dominoval, servíruje za stavu 3:2 na zápasy druhý mečbol dnes v noci (2.00 hod.). San Jose se odmítá vzdát, ani v dalším holém boji o přežití ale Sharks nepomůže zraněný útočník Tomáš Hertl.



GALERIE: Projděte si tři body pro každý tým, které mu mohou zajistit výhru:

San Jose: Výkon Martina Jonese
San Jose: Výkon Martina Jonese

Pro sportovní týmy je Pittsburgh prokletý. Už je to 66 let, kdy doma nepotvrdil svůj triumf žádný tým v profesionální soutěži.

Hokejoví Penguins NHL vyhráli v historii třikrát, jenže ani jednou Stanley Cup nepřevzali na vlastním ledě a před svými fanoušky. Nepodařilo se to za tu dobu ani baseballovým Pirates, nebo fotbalovým Steelers.

Pokud budou platit prognózy hokejových expertů, město zůstane zakleté i letos. Finále Stanley Cupu se totiž dnes za stavu 3:2 na zápasy přesouvá do San Jose, kde Penguins hodlají sérii definitivně ukončit.

Mohli tak učinit už ve čtvrtek, a doma. V ulicích kolem arény se mačkalo na čtyřicet tisíc natěšených fanoušků, jenže vysněného Poháru se ještě nedočkali. Pittsburgh první mečbol ztratil. San Jose sice drtivě přestřílel a stejně jako v předešlých finálových zápasech byl výrazně lepším týmem, jenže prohrál 2:4, takže se dnes bude hrát ještě v Kalifornii.

„Jsme parta, která si věří. Hráli jsme dobře, a když se podíváte na statistiky, ty o tom vypovídají. Jen jsme prostě nemohli dát gól. Ale věříme si, věříme v naši hru, a když v tom budeme pokračovat, bude to dobré,“ prohlásil velmi sebevědomě gólman Matt Murray, hlavní opora Penguins. Jeho slova jsou jasná, Pittsburgh dnes za žádnou cenu nehodlá připustit drama a zrádný sedmý duel.

Že se mu to podaří, věští i experti. Pittsburgh je mentálně mnohem silnější tým, než kdy byl. A do toho vyzdvihl talent a rychlost, jakou jeho mužstvo oplývá. San Jose tyhle aspekty dostávají do problémů. Kdo čekal vyrovnanou sérii, byl dosud možná trochu zklamaný. „Jenže série končí, až vyhrajete čtvrtý zápas,“ reagoval Peter DeBoer, trenér San Jose. Sharks totiž dál věří v zázrak.

Za stavu 1:3 na zápasy se přitom povedlo finálovou sérii Stanley Cupu z dvaatřiceti pokusů otočit jen jednou, tenhle husarský kousek dokázalo jen Toronto v roce 1952. To už je hodně dávno, San Jose by navíc k zopakování senzace muselo vyhrát ještě dvakrát a ani zámořská média s ohledem na průběh posledního zápasu nečekají, že by se to mohlo stát. Jenže DeBoer má úplně jiný názor.

„Když hraješ za sezonu 105 zápasů, vyhráváš je různými způsoby. Někdy se utkání rozhodne v přesilovce, někdy ve hře pět na pět a někdy vám ho vyhraje brankář. Takže se nebudeme omlouvat za to, jak naše výhra vypadala,“ prohlásil kouč směrem k tomu, že série pokračuje pouze zásluhou brankáře Martina Jonese, který ve čtvrtek pochytal náročnou porci 44 střel.

A dodal, že ho nezajímá nic jiného než šestý zápas a hledání cesty, jak sérii vrátit ještě jednou do Pittsburghu.

„Myslím, že nejdůležitější je, abychom předvedli náš nejlepší výkon. Chceme-li hrát sedmý zápas, musíme hrát tak dobře, jak jsme hráli celý rok. Hráči to vědí,“ doplnil DeBoer.

Kouč San Jose Peter DeBoer potvrdil, že Tomáš Hertl vynechá i šesté finále. „Ale dělá pokroky a lepší se to každým dnem,“ prohlásil po odpoledním rozbruslení.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud