23. září 2016 • 17:41

Šmíd vynechá celý ročník NHL. Možná se k hokeji vrátím, možná ne, říká

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Za poslední dvě sezony odehrál v NHL 53 utkání, v té další žádný další zápas nepřidá. Český obránce Ladislav Šmíd z Calgary ještě před startem nového ročníku oznámil, že jeho osobně se týkat nebude. Na vině jsou přetrvávající trable se zády, které by defenzivnímu zadákovi mohly způsobit plno závažných problémů. „Rodina je pro mě na prvním místě," vysvětlil své rozhodnutí.



Šmíd patřil od začátku kariéry k velkým defenzivním příslibům českého hokeje. Urostlý nebojácný borec nikdy nesbíral moc bodů, ale čistit prostor před gólmanem, to bylo jeho. Však Edmonton si ho v roce 2004 vzal na draftu už z deváté pozice. Jenže to zdraví...

V NHL má za sebou deset sezon, žádnou (kromě ročníku 2012/13, který byl zkrácen na 48 duelů) neodehrál celou. Nejvíce zvládl naskočit do 78 utkání. Potíže se zády ho trápí delší dobu a i když naskakoval často přes bolest, mnohdy to nestačilo. Dál už takhle navíc nechce.

„Pro svou rodinu potřebuji být zdravý," řekl otec malých dvojčat. „Chci mít po kariéře normální život. V tuto chvíli by bylo příliš rizikové nastupovat se zdravotními problémy tohoto rázu. Rok volna mi pomůže, snad se to vylepší," řekl pro NHL.com.

Je mi jen 30 let, nekončím, ale zdraví mám jen jedno

Rozhodnutí nenaskočit do sezony 2016/17 se nezrodilo ze dne na den a Šmíd už teď ví, jak těžké pro něj je sledovat hráče Flames na ledě a nemít možnost se přidat. Jenže lékaři byli nekompromisní. Přesto o konci kariéry zatím nechce slyšet.

„Je mi jenom třicet let, s kariérou nekončím. Ale zdraví mám jenom jedno," vysvětlil muž, který má v NHL na kontě celkem 583 zápasů a 72 bodů.

První potíže se zády měl účastník olympijských her v Soči už v roce 2010, to přišlo také první setkání s chirurgem. O pět let později byla na řadě další operace a mezitím schytal odchovanec Liberce mnoho dalších ran.

„Laddy je mladý kluk a je to pro něj těžké. To rozhodnutí se rodilo celé léto. Je s týmem, zabruslí si, ale ví, že zdraví mu teď víc nedovolí. Tak pro klub aspoň bude dál dělat pár věcí mimo led," řekl generální manažer Brad Treliving.

V šatně bude chybět i parťákům, například obránci Marku Giordanovi, kapitánovi mužstva. „Je to skvělý člověk, znám se dobře s ním i jeho rodinou. Snad se zvládne pořádně zotavit a neznamená to pro něj konec s hokejem," vykládal lídr Flames.

Co se bude dít dál je ve hvězdách. „Možná se vrátím k hokeji a možná ne," uzavřel Šmíd.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud