19. října 2017 • 16:14

Sport Magazín: Jednoduchý je chytrý, slyšel Rutta od Keitha

Autor: zej
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nikdy nepůsobil v cizině. Nebyl draftovaný. Před třemi lety hrál v první lize proti Šumperku nebo Benátkám. A teď? 27letý obránce Jan Rutta válí v silném Chicagu, v průměru stráví na ledě devatenáct minut. „Všechno je to o hlavě,“ tvrdí někdejší chomutovský patriot, který v rozhovoru pro páteční Sport Magazín popisuje svůj neobvyklý příběh. Vypráví, co mu poradili Duncan Keith nebo bývalý kouč Vladimír Růžička.



Jeho svět je momentálně v nejslavnější lize světa. Soupeři jsou Crosby, McDavid, Ovečkin. V jednu chvíli vládl i statistice plus/minus celé soutěže. V sedmi zápasech si připsal čtyři body (2+2), jde na něj chvála.

„Ale zůstávám při zemi, pořád je jenom začátek,“ tvrdí bek, který si v květnu poprvé zahrál na světovém šampionátu. Hned upoutal. A pět zámořských organizací si řeklo: Chceme ho! Nakonec zvolil klub Blackhawks, který od roku 2010 třikrát vyhrál Stanley Cup. „Všechno jsem si pečlivě zvážil a zjistil jsem, že tohle bude nejlepší varianta,“ tvrdí Rutta, jenž si dopředu zjišťoval, jací beci jsou na soupisce, jaké mají smlouvy, držení hole.

Pomáhá mu i to, že skvěle ovládá angličtinu, na manažery udělal dojem tím, že s nimi během léta vedl pohovory sám. Podle agenta Michala Sivka je správně drzý, nebojí se. „Když se člověk chce uchytit v nejlepší lize světa, musí si věřit,“ reaguje ofenzivní obránce.

A jakou nejcennější radu zatím v zámoří slyšel? „Simple is smart. Jednoduchý je chytrý. To mi řekl Duncan Keith, když jsem ho před prvním zápasem potkal na chodbě.“ Jeho cílem je zůstat mezi elitou celou sezonu. Dělá pro to maximu, nic jiného si nechce připouštět.

Obsáhlý rozhovor si přečtěte v pátečním Sport Magazínu

Co dalšího najdete v pátečním Sport Magazínu

Uniklo z Facebooku: Martin Šonka. O čem si pilot povídá s Donaldem Trupem? A co mu vzkazují Karel Jarolím nebo Tomáš Rosický

Světový fotbal: Jak se proměnila hra Bayernu Mnichov?

Téma: Barcelona vs Madrid. Bojuje se nejenom na hřišti, ale i v politice. Jak referendum o odtržení bohatého Katalánska ovlivní španělskou fotbalovou reprezentaci?

Auto: Subaru WRX STI

Vysoká hra Zdeňka Haníka: Jak funguje speciální sportovní akademie v Salcburku?

Jak se nedraftovaný Jan Rutta probil z první ligy až do NHL? I o tom vypráví páteční Sport magazínFoto Sport

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud