Jan Pikous
17. prosince 2017 • 10:30

Voráček probudil nové parťáky. Je jeden z nejlepších v NHL, klaní se mu

Autor: Jan Pikous
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Řada nešťastných proher je pryč, Flyers stoupají zase k výšinám. Po hrůzostrašné sérii 10 porážek je Philadelphia znovu na vzestupu, v sobotu vyhrála už šestý zápas za sebou. Pod oběma góly proti Dallasu nalezneme podpis Jakuba Voráčka. Český útočník je nejvýraznější postavou týmu a nahoru táhne i své nové spoluhráče.



Strašlivých dvacet dní. Zatímco Billie Joe Armstrong chtěl vzbudit koncem září, hokejisté Philadelphie by asi raději prospali druhou polovinu listopadu. Svěřenci Davea Hakstola prohráli deset utkání za sebou. Krize? Slabé slovo. Fanoušci na hráče bučeli a žádali koučovo odstoupení. „Na co sáhneme, to poděláme,“ rozčiloval se po jubilejní porážce číslo 10 Voráček.

Právě lajna s českým forvardem byla přitom asi jedinou z útočných řad Flyers, která si během zoufalého období držela jakýsi standard. Hakstol se přesto rozhodl do složení ofenzivy říznout a rodák z Kladna o své dosavadní parťáky přišel. Ke Couturierovi s Girouxem si to namířil Wayne Simmonds, Voráček se stěhoval k Filppulovi s Rafflem.

Změny zabraly a Philadelphia načala jinou sérii, o dost pozitivnější. Sobotní výhra proti Dallasu byla pro tým z Pensylvánie již šestou v řadě a na vysněné play-off rázem „Letci“ ztrácejí pouhé dva body. Ještě před pár týdny bláhový sen.

Poměry se mění, klíčová ovšem zůstává Voráčkova úloha – zatímco v hubených týdnech držel zrzavý útočník svými góly a nahrávkami Flyers alespoň trochu nad vodou, nyní stojí v čele výpravy pořádající postupný výšlap na vrchol tabulky. A k lepším výkonům dokáže popostrčit i své nové spoluhráče.

Proti Dallasu jeho asistenčních služeb rád využil Shayne Gostisbehere, jemuž Voráček nahrál na oba přesilovkové góly, které rozhodly zápas. Svého nového kolegu si ale nemohou vynachválit ani Voráčkovi parťáci při hře 5 na 5. S příchodem českého hráče do druhé formace jim totiž znatelně nakynula bodová konta.

O sobě mluvit nechce

Valtteri Filppula si v aktuální sezoně zatím připsal osm branek, na polovinu z nich mu přihrával český útočník. Ještě více Voráčkova přítomnost pak přispěla Michaelu Rafflovi – rakouský křídelník se v koncovce trápil a na první trefu čekal téměř až do konce listopadu. Od té doby mu to ale míří přesně – za poslední tři týdny zaznamenal již pět branek a tři z nich mu naservíroval osmadvacetiletý Čech.

„Vidíte, že má puk a víte, že se nikam nevytratí, protože je dost silný na to, aby ho podržel,“ popisuje přednosti Voráčkovy hry Raffl. „Stačí jen myslet na to, abyste se rychle dostali do volného prostoru. Je to jeden z nejlepších hráčů ligy. Hraje se s ním prostě snadno,“ vysekl tahounovi Flyers poklonu jeho spoluhráč.

Voráček svými přesnými pasy připravuje góly i v nové formaci, ostřílený útočník ale zůstává nad věcí. „To není otázka pro mě, ale pro Filu nebo Rafa. Já o sobě moc mluvit nemůžu,“ krčil český šikula po další výhře rameny.

Není to ani nutné. Za Voráčka totiž mluví čísla – v posledních 10 utkáních zaznamenal 13 asistencí, v tabulce produktivity NHL mu patří šesté místo a mezi nahrávači dokonce vede. Krize je zažehnána, Flyers stoupají vzhůru. A ze vzletové dráhy zpátky do oblak je tlačí usměvavý „Jake“.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud