21. prosince 2015 • 04:59

Rusové to schytali po prohře s Čechy. Být poslední? Hrozné, zuřil Treťjak

Autor: rjm
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Skončit poslední? To se v Rusku neodpouští. Tamní pýcha, hokejová reprezentace prohrála v neděli s českým týmem na Channel One Cupu 2:4 a poprvé v historii byla na prosincovém turnaji nejhorší. A Rusko bije na poplach. Tohle měl být základ týmu pro mistrovství světa? „Zasedat bude trenérská rada, kde si vše vyhodnotíme,“ prohlásil Vladislav Treťjak, legendární gólman Sborné a momentálně prezident Ruské hokejové federace. „Poslední místo je něco nemyslitelného.“



Rusové sestavili silný výběr a čekali úspěch. Jenže opak byl pravdou a turnaj se proměnil ve výsledkový propadák.

„Udělali jsme hodně zbytečných chyb. Někdo může říct, že měli Češi štěstí, protože všechny potrestali. Ale hlavní je, že oni měli šancí daleko víc a my prohráli. Neměli jsme sílu něco se zápasem udělat,“ pustil se do národního týmu po porážce expert Sergej Gymajev. „Mělo tam být z naší strany daleko více disciplíny, zejména od lídrů týmu. Na ty musí být trenér tvrdší,“ doplnil.

Turnaj však prý pro ruskou reprezentaci přinesl i hodně cenných poznatků a zkušeností. „Trenér si teď nemůže dělat nějaké iluze, že se na mistrovství světa obejdeme bez posil z NHL. Buďme upřímní, budeme na ně čekat, na mistrovství světa v Moskvě musíme hrát v nejsilnější sestavě,“ cituje Gymajeva Sovětský Sport.

Jen druhá třetina nestačí

Propadák zaujal i ministra sportu Vitalije Mutka, který tvrdil, že Rusové nepodali týmový výkon. „Byla to jen příprava na mistrovství světa. Samozřejmě, že ale nechceme prohrávat a zvláště doma. Vyrovnanost výkonů tam z naší strany chyběla,“ postěžoval si Mutko před novináři.

„Proti Čechům jsme hráli dobře jen ve druhé třetině. Trenér alespoň viděl, jak na tom hráči jsou. Teď má čas na to, aby vybral pro mistrovství světa ty nejlepší,“ dodal.

Trenér Oleg Znaroks se po utkání postavil za svůj tým. „Pokud chcete někoho obviňovat, pak kritiku adresujte na mě,“ vyhlásil.

Stojí si za tím, že jeho mužstvo neodvedlo špatný výkon. „Jestli nám někdo vyčítá špatnou fyzičku, tak si myslím, že i kdybychom na tom byli lépe, tak by to nezaručilo, že Čechy porazíme. Nadávejte za ty výsledky jen a jen mně,“ dodal kouč Ruska.

Češi hráli dobrý hokej

Že nebylo vše v pořádku, si ale uvědomuje obránce ruského týmu Viktor Antipin. „Zápas jsme začali hodně špatně, měli jsme špatnou přechodovou fázi z vlastního obranného pásma. Dokázali jsme se zlepšit a získat i vedení, jenže pak jsme se zasekli a už jen inkasovali. Musíme uznat, že Češi hráli dobrý hokej. Na téhle úrovni prostě už nenarazíte na slabého soupeře,“ zhodnotil zápas obránce.

Kritika se valila i na kapitána týmu Ilju Kovalčuka, který měl podobný názor, jako trenér. „Mužstvo hodně chtělo, byla tam touha po úspěchu. Ale dělali jsme hodně chyb a český tým je dokázal využít,“ krčil bezmocně rameny před novináři při dotazech, proč Rusové prohráli.

„Snažili jsme se odevzdat maximum. Můžeme se jeden druhému podívat do očí. Musíme dál makat, snažit se být ještě lepší,“ tvrdí Kovalčuk. „A že nás teď Češi porazili? Počkejte s hodnocením až na květnový zápas mistrovství světa.“

Konečná tabulka Channel One Cupu:

1. ČR 3 2 0 0 1 7:6 6
2. Švédsko 3 1 1 0 1 7:5 5
3. Finsko 3 1 0 1 1 5:10 4
4. Rusko 3 1 0 0 2 11:9 3

Průběžná tabulka Euro Hockey Tour:

1. Švédsko 6 3 1 0 2 19:15 11
2. Finsko 6 3 0 1 2 11:15 10
3. ČR 6 2 1 0 3 14:17 8
4. Rusko 6 2 0 1 3 21:18 7

Kapitán reprezentace Jakub Kovář byl po Channel One Cupu šťastný.
Kapitán reprezentace Jakub Kovář byl po Channel One Cupu šťastný.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud