2. března 2015 • 20:16

Van Praag chce zveřejnit celou zprávu o možné korupci

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Šéf nizozemského fotbalu Michael van Praag slíbil, že v případě zvolení předsedou FIFA zveřejní kompletní zprávu Michaela Garcii o okolnostech přidělení mistrovství světa v letech 2018 a 2022 Rusku a Kataru.


Stejně jako další z kandidátů Portugalec Luís Figo navrhuje rozšíření počtu účastníků mistrovství světa, místo 32 chce na šampionátu 40 týmů. Jistý start by podle jeho představ měli mít pořadatel turnaje a obhájce titulu, každá z konfederací by získala místo navíc.

Van Praag chce podobně jako Figo také rozdělit více peněz národním svazům.

Sedmašedesátiletý Nizozemec tvrdí, že by v čele FIFA působil jen jedno čtyřleté funkční období. Nynější šéf Sepp Blatter federaci vládne od roku 1998.

Ve funkci ho chce vystřídat také jordánský princ a jeden z místopředsedů federace Alí bin Husajn. Volba se uskuteční 29. května v Curychu.

Zveřejnění kompletní zprávy vyšetřovatele Garcii týkající se možné korupce při volbě pořadatelů mistrovství světa v letech 2018 a 2022 už v prosinci odhlasoval výkonný výbor FIFA. Má se tak stát poté, co skončí aktuální vyšetřování pěti osob. Původně federace publikovala pouze výtah ze zprávy a Garcia na protest proti tomu odstoupil z čela vyšetřovací komise.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud