5. března 2015 • 11:27

Anketě Zlatá hokejka vládne po prvním kole Voráček před Palátem

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Útočník Jakub Voráček z Philadelphie vede po prvním kole pořadí ankety Zlatá hokejka o nejlepšího českého hokejistu sezony o rekordních 240 bodů před druhým Ondřejem Palátem z Tampy Bay. O další tři body zaostává třetí Tomáš Plekanec z Montrealu. Loňský vítěz a s jedenácti triumfy rekordman ankety Jaromír Jágr z Floridy je s 81 body na 11. místě.


V elitní desítce je celkem šest hráčů z NHL, dva z Kontinentální ligy a dva z extraligy. Až do sedmého místa opanovali pořadí útočníci. Čtvrté místo patří Jiřímu Hudlerovi z Calgary, následuje Jan Kovář z Magnitogorsku, třiačtyřicetiletý Martin Ručinský z Litvínova a Radim Vrbata z Vancouveru.

Následují brankáři - osmý Alexander Salák z Novosibirsku a devátý Pavel Francouz z Litvínova. Desátá pozice patří obránci Marku Židlickému, čerstvé posile Detroitu, kam přišel z New Jersey.

Pětadvacetiletý Voráček v této sezoně dlouho vedl kanadské bodování NHL, aktuálně je s 65 body z 64 zápasů pátý. Mezi nahrávači mu patří se 46 asistencemi druhé místo za Nicklasem Bäckströmem z Washingtonu.

Třiačtyřicetiletý Jágr, který má na kontě také sedm druhých a jedno třetí místo, v celkovém pořadí nechyběl mezi nejlepší trojicí od roku 2003, kdy obsadil při působení ve Washingtonu šesté místo. Mimo desítku byl naposledy v roce 1994, kdy skončil v anketě jedenáctý. Nejproduktivnější Evropan v historii NHL, který 26. února přestoupil z New Jersey do Floridy, v této sezoně zaznamenal v 60 duelech 31 bodů za 12 gólů a 19 asistencí.

Z první desítky průběžného pořadí ještě žádný hráč Zlatou hokejku nevyhrál. Suverénní lídr Voráček byl loni třináctý, nejlépe se umístil v roce 2013 na čtvrté pozici. Z vítězů Zlaté hokejky jsou mezi aktivními hráči už jen Patrik Eliáš z New Jersey a David Krejčí z Bostonu. Držitel trofeje z let 2009 a 2012 Eliáš je s devíti body pětadvacátý a předloňský majitel sošky jásajícího hokejisty Krejčí figuruje s 38 body na 14. pozici.

Vítěz se po hlasování zástupců Českého svazu ledního hokeje, trenérů reprezentace a mládežnických výběrů, klubů nejvyšší soutěže a hokejových novinářů určuje ve třech kolech. Druhé kolo bude uzavřeno po mistrovství světa v Praze a Ostravě 20. května. V třetím kole se bude do 8. června z nejlepší desítky volit vítěz Zlaté hokejky. Výsledky budou vyhlášeny v červnu v karlovarském Grandhotelu Pupp.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud